ADO Den Haag begint seizoen met thuiswedstrijd tegen Feyenoord

ADO Nieuws, Nieuws Geen reacties op ADO Den Haag begint seizoen met thuiswedstrijd tegen Feyenoord 315

De KNVB heeft het concept van het competitieprogramma in het betaalde voetbal bekend gemaakt. Het seizoen 2014-2015 start in het weekeinde van 8, 9 en 10 augustus. Dan staan o.a. op het programma de Eredivisieduels ADO Den Haag – Feyenoord (zondag 10/8), Ajax – Vitesse en Willem II – PSV. Het conceptprogramma kan nog veranderen, nadat de tijden en wedstrijddagen vanmiddag besproken zijn.

De KNVB presenteert namelijk vanmiddag het concept programma aan de clubs en de afgevaardigden van gemeenten en politie. De Jupiler League gaat in hetzelfde weekeinde van start met onder andere de wedstrijden Roda JC – RKC Waalwijk, FC Emmen – De Graafschap en Sparta Rotterdam – FC Den Bosch.

Manager competitiezaken van de KNVB Gijs de Jong (foto): ,,We zijn tevreden met dit programma, waarmee we zoveel als mogelijk tegemoet zijn gekomen aan de wensen van de clubs. Het is ieder jaar een uitdagende puzzel. Die leggen we met plezier, want we weten dat ruim zeven miljoen Nederlanders genieten van een zo eerlijk, sportief en spannend mogelijke competitieopzet.”

Speelronden

Doordat er in de zomer van 2015 geen EK of WK voor A-teams is, begint de competitie het komende seizoen een weekeinde later dan in het seizoen 2013-2014. De KNVB houdt wel rekening met een mogelijke kwalificatie van Jong Oranje voor het EK 021 in Tsjechië van 17 tot en met 30 juni 2015 door de competities uiterlijk twee weken voorafgaand daaraan te laten aflopen. Dat betekent dat de laatste wedstrijd in de play-offs zondag 31 mei 2015 is.

Na aftrek van de weekeinden in de winterstop en na aftrek van de weekeinden van de play-offs zijn er 33 weekeinden beschikbaar voor de 34 speelronden in de Eredivisie en de 38 speelronden in de Jupiler League. Daardoor kent de Eredivisie één midweekse speelronde op 3, 4 en 5 februari 2015. Voor de Jupiler League betekent dit dat er vijf dubbele speelweekeinden zijn waarbij de clubs zowel vrijdag als maandag een wedstrijd spelen. De betreffende maandagen zijn 25 augustus, 1 december, 9 februari, 16 maart en 6 april. Deze laatste maandag is paasmaandag en de wedstrijden zullen 14.30 uur aanvangen.

Speeltijden

In het nieuwe seizoen vinden er twee kleine veranderingen van de speeltijden plaats. Op de zaterdagen wordt er in plaats van op 18.45 uur om 18.30 uur afgetrapt en op de zondagen in plaats van 16.30 uur om 16.45 uur. Dit op verzoek van zendgemachtigde FOX Sports en in overleg met de clubs, om op deze wijze wedstrijden op hetzelfde kanaal beter op elkaar te kunnen laten aansluiten.

Interlands

Vanaf volgend seizoen wordt door de UEFA de ‘Week of Football’ geïntroduceerd, waarbij interlandwedstrijden verspreid over de gehele week van donderdag tot en met dinsdag gespeeld worden. Anders dan in het afgelopen seizoen, programmeert de KNVB geen wedstrijden meer in de Jupiler League tijdens de interlandperioden. De KNVB en de clubs zijn van mening, dat het vanuit sportief oogpunt beter is de wedstrijden op een ander moment te spelen, zodat clubs de mogelijkheid hebben hun wedstrijdselectie gelijk te houden.

Nieuwe opzet

Door veranderde regels van UEFA is er volgend jaar in de Eredivisie één Europees ticket minder te veroveren. Daardoor gaan de nummer vier tot en met zeven meedoen aan de play-offs om Europees voetbal in plaats van de nummer vijf tot en met acht. Daarnaast gaat de winnaar van de KNVB beker rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League in het seizoen 2015-2016, terwijl de verliezend bekerfinalist zich op basis van deze prestatie vanaf volgend seizoen niet meer kwalificeert voor de Europa League.

Puzzel

Het maken van het competitieprogramma is ieder seizoen een uitdagende puzzel vanwege de hoeveelheid variabelen waar de KNVB rekening mee houdt. De meest belangrijke variabelen voor de KNVB zijn de sportieve uitgangspunten zoals een zo optimaal mogelijk uit- en thuisritme voor alle clubs, zo veel mogelijk rust tussen de wedstrijden en een evenwichtige verdeling van de wedstrijden voor en na de winterstop. Daarnaast komt de KNVB zoveel als mogelijk tegemoet aan de voorkeursdagen en –tijden van de clubs. Tegelijkertijd vraagt de KNVB naar de wensen en belemmeringen van gemeenten en vervoersbedrijven zoals marathons, feestdagen, concerten of werkzaamheden aan het spoor. Tot slot plant de KNVB de wedstrijden in op dagen en tijden die de clubs met de zendgemachtigden hebben afgesproken.

Klik HIER om het voorlopige competitiescghema in te zien.

 

 

Zoeken

Back to Top