De ADO Den Haag-supporter: Harm en Michel

Achtergrond, ADO Nieuws, De ADO-supporter, Nieuws Geen reacties op De ADO Den Haag-supporter: Harm en Michel 448

Het afgelopen seizoen stond op deze plek de column De Mediaman. Vooral om de Haagse aanhang te laten zien dat niet iedereen van de media een hekel aan ADO Den Haag heeft. Het seizoen 2016-2017 gaat Haaglanden Voetbal het eens van de andere kant bekijken.

Tekst en foto’s: Glenn Duijzer

Wie zijn de supporters van ADO Den Haag en hoe beleven zij een wedstrijd? Dit keer niet één, maar twee supporters tegelijkertijd. Waarom twee tegelijkertijd? Het antwoord is: Harm en Michel. Het onafscheidelijke duo dat bij alle Haagse wedstrijden aanwezig is.

In welk vak zitten jullie tijdens thuiswedstrijden van ADO Den Haag?

,,Na een aantal jaren zijn we verhuisd naar Vak Z. Ik vond de catering op de Noordtribune heel slecht. Nu we hier zitten is die een stuk beter.

Ben je in het bezit van een seizoenskaart?

Harm: ,,Dit is mijn 51e seizoen dat ik naar ADO ga en heb nu 47 jaar een seizoenkaart.”

Michel: ,,Ik heb pas 30 jaar een seizoenkaart.”

(Foto: ADO-fans)

Bezoek je ook uitwedstrijden?

Harm: ,,We gaan naar vrijwel elke uitwedstrijd toe. Ik vond het vorig seizoen een goed uitjaar. We wonnen toen zes uitwedstrijden tegen slechts drie thuis.”

Michel: ,,We bezoeken de uitwedstrijden alleen niet via de officiële weg. Wij regelen zelf onze kaartjes, omdat we relaxed naar een uitwedstrijd toe willen. Voor ons is het een dagje uit.”

Voetbal je zelf ook?

Harm: ,,Ik heb gevoetbald. Ik ben bijna 63 jaar en ben dus al een aantal jaren gestopt. Ik heb vroeger heel veel gevoetbald bij sv Loosduinen, DvJ en PDK. Ik ben op mijn 40e gestopt met veldvoetbal en op mijn 43e met zaalvoetbal. Zaalvoetbal was overigens met een vriendenteam.”

Michel: ,,Ik vind het niet echt voetballen, maar ik heb een jaar of 5 bij Vredenburch gespeeld. Dat is echter 35 jaar geleden.”

Wie is je favoriete ADO Den Haag-speler?

Harm: ,,Momenteel vind ik Duplan de beste speler. Hoewel hij tegen Heracles niet zijn normale niveau haalde.”

Michel: ,,Beugelsdijk, een echte Haagse clubvoetballer.”

Hoe beleef je een thuiswedstrijd van ADO Den Haag?

Harm: ,,Gespannen nog steeds. Ik sta de ochtend van de wedstrijd toch met een bepaalde spanning op. Maar ik vind uitwedstrijden eigenlijk leuker dan thuis.”

Wat is de beste of mooiste thuiswedstrijd van ADO Den Haag die je ooit hebt gezien?

Harm: ,,Dat is voor mij nog steeds West Ham United thuis. Dat was een fantastische wedstrijd met een 4-0 ruststand. Het werd helaas nog 4-2 en uit werden we uitgeschakeld.”

Michel: ,,FC Den Haag tegen PSV 3-0 op 1 april! Met twee treffers van Leo Schellevis en eenmaal Michel Adam. Op een goede tweede plaats komt de 3-2 overwinning op Ajax met de winnende treffer van Derijck.”

Wat vind je de positieve punten aan een bezoek van ADO Den Haag?

Michel: ,,De sfeer!”

Harm: ,,Absoluut de sfeer. Ik vind het Kyocera Stadion heel mooi, hoewel ik nog steeds naar Het Zuiderpark verlang. Ik vind het ook belangrijk om een lekker drankje te doen na afloop en dat is nu we op Vak Z zitten stukken verbeterd.”

Wat vind je dat er bij ADO Den Haag nog moet veranderen?

Harm: ,,Dat het stadion vaker vol moet. Dat vind ik heel erg tegenvallen. Natuurlijk hebben we wel eens meegemaakt dat het stadion vol zit, maar het zit te weinig vol. We hebben geen continuïteit in onze supporters. Na een paar mindere wedstrijden, zie je gelijk de toeschouwers aantallen minder worden. Ik weet het niet, misschien heeft het met de mentaliteit van de Hagenaar te maken. We zijn de vierde stad van Nederland, maar dat zie je niet terug op de tribune. We zijn dit jaar heel goed begonnen met drie gewonnen wedstrijden en dan is het nog niet uitverkocht!”

Michel: ,,Ik denk dat de club op de goede weg is, maar er zijn nog verbeterpuntjes. Ik denk dat de catering nog wel beter kan. Verder denk ik dat er meer voor het publiek gedaan moet worden rondom de wedstrijden. Of extra acties voor de seizoenkaarthouder. Ik denk dat de club daar nog stappen kan maken.”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top