De column van Dries Weber

Columns Geen reacties op De column van Dries Weber 263

OP NAAR 2017

De botten van de kalkoen liggen in de kliko afgedekt door het restant van de plumpudding die toch machtiger was dan in het recept beloofd. De gourmetstellen liggen gepoetst in de dozen en de lege flessen in de glasbak vertellen elkaar de sterke verhalen die hun alcoholische inhoud tijdens de feestelijkheden hebben veroorzaakt. Afgetuigde kerstbomen liggen ergens te wachten op een milieuverantwoorde verwijdering. Hier en daar houdt een Kerststal de oorspronkelijke beleving nog een paar dagen vol, alleen de drie Wijzen uit het Oosten zullen in veel stallen al ongeduldig met hun goede gaven klaar staan terwijl ze eigenlijk pas op 6 januari worden geacht de stal te vinden.

De week tussen Kerstmis en Oud-en-Nieuw wordt geteisterd door allerlei graafwerk in 2016. Ik kan me uiteraard de moeite besparen om alle vreugde en ellende te memoreren die in twaalf maanden werden verpakt. Het gebeuren van dichtbij en ver weg ligt bij alle media.

Misschien hier even wat aandacht voor de zaken die 2016 het voetbalgebied hebben gekleurd en ontkleurd. We hadden een gemiste EK en de FIFA werd ontluisterd door Blatter en nog een hele rij fraudeurs in zijn kielzog. We moesten afscheid nemen van Johan Cruijff. De KNVB spartelde in een waanzinnige rondedans om te redden wat organisatorisch allemaal fout was gegaan. Helaas zijn ze in Zeist weer op een verkeerd bospad terecht gekomen

De amateurs werden in een soort ledenraad nog verder onder controle gesteld en opgevrolijkt met iets dat op een democratische vertegenwoordiging van de clubs moest lijken. In de betalende sector
strompelt men in beleid en bestuur naar een hopeloos vacuüm.
Maar dank zij honderdduizenden vrijwilligers rolt de bal elk weekend op duizenden velden. Daar ligt onze hoop voor de toekomst en de redding van onze favoriete sport. Maar ondanks dat voor al mijn volgers een voorspoedig 2017.

MOGEN WE NOG AMATEUR BLIJVEN?

Enige jaren geleden sloegen de directeuren amateur-en betaald voetbal de handen ineen om een systeem te bedenken waarin het mogelijk was een promotie- degradatieregeling te creëren tussen het amateur- en het betaalde voetbal. De mannen vonden het topvoetbal uit dat echter in de praktijk niet bleek te werken. Hun triomfantelijke afscheid was dus niets meer of minder dan een onterechte hunkering naar een onverdiend applaus.

Het klusje bleef liggen waarna anderen – minder opvallend – aan het probleem bleven schaven.
Er kwam een structuur waarbij de top van het amateurvoetbal in een piramide werd geperst waarbij een dwangbuis werd gecreëerd door het invoeren van een tweede en derde divisie. In die afdelingen werden niet alleen promoveren en degraderen verplicht gesteld, maar werd ook afgedwongen dat door de clubs spelers onder contract moesten worden genomen. In de derde divisie vier en in de tweede acht. Volgend seizoen moeten dat er respectievelijk zes en dertien zijn.
Waarschijnlijk is dat bedoeld om al vast een beetje op het betaald voetbal te lijken. Heel Zeist brult echter dat die clubs toch amateur blijven.

Meerdere clubs hebben in hun statuten vastgelegd dat ze spelers niet mogen betalen. De KNVB dreigt echter met behoorlijke straffen als aan de eis van het contracteren van spelers niet wordt voldaan. Het wordt een zeer interessante vraag of een koepelorganisatie het recht heeft beslissingen op te leggen die strijdig zijn met statuten van een vereniging die juridisch zijn vastgelegd en aan alle eisen van de wetgeving voldoen. Bovendien zijn het beslissingen die niets met de sport te maken hebben maar met een organisatievorm buiten de club.

WANG-WEG

Meneer Wang is van zijn hoge stoel afgehaald en zit nu op een lager krukje te sippen als een jochie dat de verkeerde voetbalplaatjes heeft geruild. Hij is nu de troosteloze eigenaar van aandelen tot een opdruk van tien miljoen eurootjes die de waarde hebben van een rol duur toiletpapier.

Chinezen staan bekend om hun ondoorgrondelijkheid en een genetische afwijking die tot gokken leidt. Meneer Wang is dus een Chinees die de afgelopen maanden niet te doorgronden was en als een goochelaar telkens weer voor nieuwe (onaangename) verrassingen wist te zorgen.
Hij heeft met ADO een gokje gewaagd en dreigt nu als verliezer uit de strijd te komen.
Gezien de wijze waarop hij ADO aan het elastiek heeft gehouden, verdient hij niet beter.

Maar wat dan?
FC DEN HAAG weer terug in Haagse handen?
Een kans voor enkele gefortuneerde Hagenaars die in de media hun liefde voor de BVO zeer nadrukkelijk beleden hebben ? Neen, we noemen geen namen. Het is waarschijnlijk de enige reële kans om weer rust in het Forepark te brengen.

Een goed voornemen voor 2017?

Dries Weber

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top