Column van Simon Taal

Columns Geen reacties op Column van Simon Taal 359

 

Cult

 

Het voetbal in Nederland kent een aantal cultfiguren, zo is Tom Beugelsdijk een cultfiguur, Nathan Rutjes is er 1 en in vroeger tijden was Frank Kramer van Volendam een cultfiguur. Ze hebben vaak een bijzondere eigenschap waardoor ze zich onderscheiden van anderen uit dezelfde groep in dit geval de beroepsvoetballer. Beugelsdijk is een op en top Haagse gozer die met zijn Haagse tongval vaak de lachers op zijn hand heeft en een getapt persoon is in de voetbalwereld. Het wordt wat anders als het puur over zijn voetballende kwaliteiten gaat! Die zijn niet bovengemiddeld, niet dat dat een probleem is, 90 % van de mensen speelt een soort van toneel in het dagelijks leven. Gelukkig relativeert Tom zichzelf ook behoorlijk en weet wat zijn beperkingen zijn. Hard werken, bal inleveren bij een meer getalenteerde teammaat en vooral zorgen voor die puur Haagse manier van praten tijdens interviews. Het cultfiguur zijn zit hem gewoon in het bloed en het versterkt de band met de supporters die speciaal voor dit soort spelers naar hun cluppie gaan. Helaas zit er een eindigheid aan het vervullen van hun rol, die ze vaak niet bewust zelf hebben gekozen maar waarmee ze zich toch een behoorlijke tijd staande hebben weten te houden. Ik hou er wel van, van die vaandeldragers van het sentiment! Het is wel zaak dat er niet teveel cultfiguren in je ploeg lopen, omdat alleen op basis van die eigenschap geen wedstrijden gewonnen worden. En daar loopt Ado nu tegenaan ik hoop dat iets minder cult ook iets meer punten op gaat leveren! Tommy kan daar best een rol in hebben, maar dan als sloper in de achterhoede van Ado een man met het hart op de tong en op de goede plaats.

Bij aanvang afgedankt!

Het is voor mij een raadsel waarom trainers en clubs bepaalde spelers halen om ze vervolgens bijna nooit op te stellen?

Neem nou Memphis Depay bijna redder van het Nederlands elftal in de race naar het EK 2016, hij zou de redder worden van Manchester United!

Een belofte die hij overigens nooit inloste, buiten een paar invalbeurtjes en wat licht-weifelende stapjes in de Premier league heeft ie het niet gemaakt in de zwaarste competitie van de wereld zoals de Engelsen het graag noemen. Depay is typisch zo’n speler van alles of niets…, geen peil op te trekken dus! Bij United werd hij binnen gehaald als 1 van de grote aankopen onder van Gaal, hoewel in Engeland niet op 10 miljoen meer of minder gekeken wordt. Memphis is dus niet geslaagd in Manchester en gaat het nu in Frankrijk proberen bij Olympique Lyon in een omgeving waar hij zich meer op zijn plek zal voelen denk ik zo… Al is de gemiddelde temperatuur daar net zo als zijn vorm,… onvoorspelbaar! Temperaturen onder 0 zal hij er niet meemaken, als ‘el Nino’ zich tenminste niet teveel met het klimaat daar gaat bemoeien. De beker van Frankrijk is alweer een gepasseerd station voor Memphis na een 2-1 verlies tegen Marseille, jammer want om aan speelminuten te komen zal hij waarschijnlijk in het begin veel minuten moeten maken in potjes tegen mindere tegenstanders of in minder aansprekende wedstrijden. Ik neem tenminste aan dat de competitie voor Olympique Lyon het belangrijkst is? Bij Ajax hebben ze er ook een handje van om spelers binnen te halen en direct alweer af te serveren wegens gebrek aan rendement, Bojan was het slachtoffer van het vorig seizoen hopelijk volgt de nieuwe aankoop uit Brazilië zijn voorbeeld niet!

Vrolijk

De door de KNVB ingezette actie om talentvolle scheidsrechters te werven lijkt zijn vruchten af te werpen Bij diverse potjes voetbal heb ik zeer kundige scheidsrechters met een jeugdige leeftijd zien acteren. Bij HBS tegen Hercules heb ik genoten van de scheidsrechter die zich makkelijk staande hield door een uitstekend loop, en gezichtsvermogen en met een overwicht dat respect afdwong! Vorige week was ik aanwezig bij Quick waar een aantal nieuwbakken clubscheidsrechters hun diploma kreeg, daar heb ik een aantal scheidstrechters van een begeleidingsrapport mogen voorzien. Het gemak waarmee 1 van deze scheidsrechters zijn volgens velen ondankbare taak vervulde was opzienbarend. Ook hier zag ik weer potentie en dingen waar ik alleen maar van kon dromen op die leeftijd, durf, lef, overtuiging, rust en inzicht.

Het belooft veel goeds voor de toekomst maar zegt nog niks over de werkelijke kwaliteit om het ver te schoppen in het scheidsrechtersvak. 1 tip van iemand die alle fouten al gemaakt heeft die er te maken zijn in het scheidsrechtersvak…, blijf vooral jezelf

Simon Taal

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top