Column van Simon Taal

Columns Geen reacties op Column van Simon Taal 375

Vrijwillig goud

‘Elk nadeel hep zijn voordeel’, net als Die Haghe uit Den Haag heeft ook RKDEO uit Nootdorp te maken gehad met brand, een ramp voor elke vereniging. Toch heeft het voor Die Haghe niet verkeerd uitgepakt…, een schitterend onderkomen voor de kantineactiviteiten is uit de grond gestampt. Mede door de verzekeringsgelden, subsidies maar vooral ook door de inzet van vele vrijwilligers en ijverige bestuursleden die met ziel en zaligheid geld bij elkaar schraapten door inzamelingsacties en/of door middel van vrijwilligerswerk bij de club!

Ook de vrijwilligers in die kantine maakten er een groot feest van, het gevolg was wel dat ik na de wedstrijd van het eerste elftal die ik als toeschouwer bezocht, in enigszins benevelde staat naar huis gebracht werd door een vriendelijke eerste elftalspeler (waarvoor mijn dank Peter de Kleer!)! Was afgelopen zaterdag bij RKDEO waar dus ook door de teams van deze vereniging geld werd ingezameld om de gevolgen van de brand te bestrijden, het meisjes onder 13 haalde met z’n allen een bedrag op van 1100,00 euro op met een sponsorloop! Het enthousiasme waarmee dit bedrag begroet werd in de vervangende kantine was hartverwarmend, op slag waren alle ‘ontberingen’ als gevolg van de verwoestende brand voor even naar de achtergrond gedrukt! Dat is waar amateurvoetbal om draait, eensgezindheid en spelvreugde, ik heb het alle twee ervaren, want ook de wedstrijd RKDEO onder 19 – Rijnsburgse Boys onder 19 was een feest voor een scheidsrechter…, ik dus.

Om mijn collega Marcel van Ekelenburg te citeren ‘tikkie geven, tikkie krijgen’! Acceptatie en incasseringsvermogen waren groot, geen zeurende spelers geen schwalbes of grove tackles , nee.., puur voetbal en een gezonde dosis inzet! Dat is wat deze clubs ook zo groots maakt, hulde daarvoor!

Laat duidelijk zijn dat ik niet oproep tot het in brand steken van alle clubgebouwen, daarvoor zijn veel accommodaties toch nog in een te goede staat, maar ik stel wel vast dat dit soort traumatische ervaringen bij clubs toch ook weer leidt tot mooie initiatieven en eensgezindheid. Onbetaalbaar zijn de vrijwilligers die zich ingezet hebben voor de wederopstanding van deze twee clubs!

Betaald voetbal

Hoe anders is het vaak gesteld met de situatie in het Betaald Voetbal, clubs en supporters die elkaar het licht in de ogen niet gunnen het is ‘hunnie tegen zullie’ en vaak te triest voor woorden! Met als nieuw dieptepuntje de ontwikkeling met betrekking tot de mogelijke schorsing van Vilhena en het niet in behandeling nemen van de ‘vermeende’ elleboogstoot van Klaassen! Supporters van Feyenoord zien hierin weer een complot tegen hun club, echter het is een puur juridische beoordeling die aan deze beslissing ten grondslag ligt. Van mij en van vele andere Ajacieden hoeft Vilhena helemaal niet geschorst te worden, laat dat duidelijk zijn!

Het blijkt bijna onmogelijk te zijn om ‘natuurlijke’ bewegingen te onderscheiden van moedwillig gedrag, ik zeg dan ook laat de scheidsrechter zijn werk doen en accepteer dat het de ene keer mee, en de andere keer tegenzit! Moeilijk voor veel sportliefhebbers die allemaal het beste voor hebben met hun eigen cluppie, maar soms ook totaal de realiteit uit het oog verliezen. Ik zeg…, stop met die onderzoeken achteraf, of gooi in de betrokken commissies van beoordeling evenveel gezinden van beide partijen, gelijkspel is schuldig! Kijken of dat helpt…

Zo scoor of verlies je soms toch nog met een gelijkspel verdiende punten!

Simon Taal

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top