Column van Wim van den Berg

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Column van Wim van den Berg 227

DE LAATSTE DER MOHIKANEN

De voorzitter en tevens enig lid van mijn fanclub werd afgelopen oktober 100 jaar en overleed op 23 maart 2017 aan de gevolgen van een longontsteking. Wekelijks kreeg hij van mij in grote letters geprinte voetbaluitslagen van Nederland, Engeland, Duitsland en Spanje en hij gaf vlekkeloos aan wie er bovenaan stond. Maar het meeste is mij bij gebleven zijn enthousiasme rond mijn scheidsrechters- en voorzitters-loopbaan (van de HSV), maar ook later het PR werk bij de clubs met als toegevoegde waarde de glaasjes Ketel 1. Telkens glommen zijn ogen van trots dat ik dat allemaal mee mocht maken en mijn ogen glommen van trots, dat ik als bijna 74-jarige nog een vader had die zo meeleefde. De laatste veertien dagen – na mijn terugkeer uit de USA – was hij gedegradeerd tot een “muisje”. Toen ik hem op zondag 19 maart zei dat hij “het goed had gedaan” zei hij, dat ik “een fijne jongen” was. Het gaat nergens over, maar het ontroerde mij bijzonder, want zijn complimenten tijdens zijn leven waren schaars, maar hij uitte op één of andere manier altijd zijn trots richting zijn kinderen. Pa heeft ook nog gevoetbald (in Postalia) en dat heb ik slechts één keer live kunnen aanschouwen in het Zuiderpark, toen hij voor open doel hoog over schoot. Het is mij (onder andere) altijd bij gebleven. Wij waren geen dikke vrienden omdat we ongeveer hetzelfde karakter hadden, maar er was wel respect. Met dat respect heb ik hem – hoewel hij dat niet meer kon horen – ook toegesproken en heb hem bedankt voor een opvoeding met respect voor anderen; ik hoop dat ik dat ook aan mijn kinderen en kleinkinderen heb kunnen overbrengen.

INTERNATIONAAL EN NATIONAAL

Maffia bij Juventus? UEFA steunt arbiter Deniz Aytekin (Barcelona – Paris SG). UEFA wil opstaan tegen concentratie topspelers bij de rijke clubs (terecht). Sjakie Swart vindt dat Ajax wordt “gezocht” door arbiters (onzin) en Ron Jans wordt actief voor de KNVB (leuk). Er komen toch minder contractspelers bij clubs uit lagere divisies (goed geprotesteerd) en de top van de KNVB krijgt een nieuwe structuur (halleluja). Bij Feyenoord geen groot scherm bij de klassieker (jammer voor de fans) en Meppelink gaat weg als hoofd jeugdopleidingen ADO (jammer, want goed).

Meest geweldige nieuws was de reanimatie van grensrechter Walter van Giessen door voetbalsters van het vrouwenteam van HBSS uit Schiedam. Zij hebben hem het leven gered door kordaat optreden en dat hoort ook bij de voetbalsport. Hulde is hun deel!! Robert Maaskant terug naar zijn kluppie Go Ahead Eagles (lijkt een goede zet) . In gebouw FIFA herinneringen aan Blatter verwijderd (ook een goede zet). Niet zo mooi is het regelmatige vandalisme in Zoetermeer bij de clubs in het Buytenpark. De hufterigheid ten top en een schande voor de maatschappij. Ook niet mooi is het feit dat de Amsterdam Arena nog steeds niet is genoemd naar Johan Cruijff; gaat kennelijk om sponsors, centjes en naamgeving sponsor. Ik steun de geachte dat Cruijff Arena de enig juiste naam moet worden en blijven.

ORANJE

Mijn lippen zijn verzegeld en mijn weddenschap 2-1 was ook naar de Filistijnen…..Let goed op, want Italië gaat verliezen van ons!

AMATEURS

Geen betaald voetbal, maar wel 11 maart Forum Sport tegen XerxesDZB gezien. Arbiter Van den Helder deed het prima en de 1-0 als eindresultaat bereikt na toch een periode billen knijpen. Ook weer de erevoorzitter van Xerxes ontmoet, Fred Meeuwissen, iemand die zich ook langs de lijn nogal roert. Frans Smits was op vakantie en dus sprak voorzitter Pieter Offers de pupil van de week toe, die trots was op alle eerbetoon. De dag erna ook veel eerbetoon bij het afscheid van Henry Steffens als voorzitter van RKAVV. Huidig voorzitter Frans van Rossen nam uitvoerig de staat van dienst van Henry door en mocht hem tot erelid van RKAVV benoemen, waar Henry geroerd van genoot; zo ook zijn charmante echtgenote. Eventjes gekeken naar de wedstrijd van RKAVV tegen DOSKO en toen nog even naar VUC-GDA onder leiding van Jos Straver en waar het 0-2 werd. Afgelopen zondag dan toch maar naar VUC-XerxesDZB met een terechte overwinning voor de bezoekers, waarbij Fred Meeuwissen zich wederom hoorbaar liet gelden. Scheids was R.J. de Bruijn, al vaker gezien en hij deed het goed. Drie gele kaarten en een spaatje na afloop, net als Hans van der Lem (net 55 geworden) en Kees Wenneker, die dat voorbeeld hebben gevolgd. U mag raden.

KNVB Campus is erg mooi geworden met veel oranje als kleurstelling, maar het is niet alles Oranje wat er blinkt…….

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top