De Mediaman (13): Evert ten Napel

Achtergrond, De ADO-supporter, Nieuws Geen reacties op De Mediaman (13): Evert ten Napel 194

Een rubriek na een thuiswedstrijd van ADO Den Haag. Journalisten worden door supporters ook wel eens gezien als de kwade genius achter de negatieve berichtgeving van hun club. Daar is ADO Den Haag geen uitzondering op.

Tekst: Glenn Duijzer

Haaglanden Voetbal brengt daar dit seizoen verandering in door een journalist eens op de voorgrond te zetten. Wie is eigen de man achter die stem op tv of radio? Wie is de schrijver van het wedstrijdverslag of de interviews na afloop?

Bij iedere thuiswedstrijd van ADO Den Haag wordt een journalist een aantal vaste vragen gesteld om meer over de Nederlandse media te weten te komen. Het is de bedoeling in de loop van het seizoen journalisten van allerlei pluimage: TV, radio, kranten en lokale volgers aan het woord te laten. Deze week mediaman: Evert ten Napel (jarenlang NOS, nu FOX Sports).

Vorige jobs?

,,Ik ben begonnen bij mijn vader in de bakkerij, brood en banket. Dat bracht ik op zaterdag rond in het veendorp waar ik vandaan kom. Met een tas brood en geld ging ik dat rondbrengen. De mensen moesten dan fl. 7,95 betalen voor de hele week en betaalden dan fl. 5,00. Meer hadden ze dan niet. Daarna ben ik schrijvend journalist geworden bij de Emmer Courant. Via die krant en de regionale omroep ben ik bij de landelijke omroep terecht gekomen. Daar ben ik eigenlijk niet weg te slaan. Begonnen bij NOS Langs de Lijn naar NOS Studio Sport. Na mijn pensionering ben ik daar nog een paar jaar doorgegaan. Totdat ik het idee kreeg dat ik de jonge jongens in de weg zat. Eredivisie Live, de voorloper van Fox, had al een paar keer gebeld dat ze graag wilden weten wanneer ik echt zou stoppen bij de NOS. Ik heb ze toen een kort berichtje gestuurd: Ik stop. De volgende dag werd ik al gebeld of we konden praten. Een bak koffie, wat praten en binnen drie minuten waren we eruit. Ik zou ieder weekend één wedstrijd voor hun gaan doen. Dat vind ik hartstikke leuk en doe ik nu nog.”

Zelf gevoetbald?

,,Ik heb zelf tot op hoge leeftijd geprobeerd te voetballen. Ik ben nooit verder gekomen dan de derde klasse zaterdag. Maar ik was wel een heel goede scheidsrechter en dat ben ik nog steeds. Ik fluit nog elke zaterdag een wedstrijd. Ik ben begonnen met voetballen bij Klazienaveen, mijn geboortedorp. Daarna in mijn huidige woonplaats Ermelo. In het beroemde zesde elftal als linksback of linkerstopper, spijkerhard! Fluiten doe ik in ons dorp, we hebben daar drie clubs, maar in principe bij EFC’58. Daar ben ik ook lid van. Maar ik fluit ook bij DVS en Horst. Mocht ik een telefoontje krijgen uit een ander dorp, dan fluit ik daar ook.”

Wat is je favoriete club?

,,EFC’58 uit Ermelo. Daar kom ik altijd mee weg en het is ook de waarheid. In het betaalde voetbal vind ik het eigenlijk overal leuk. Of ik nu naar Roda JC of naar Excelsior voor 3.000 man moet. Ik vind het overal leuk. Bij Excelsior kwam ik de laatste keer weer Thijs Libregts tegen, hebben we weer even bij kunnen kletsen. Ik ben namelijk ooit met Thijs naar Griekenland geweest, naar PAOK Saloniki. Hij werd daar toen trainer. Ik ging er toen met een cameraploeg naartoe om daar een stuk over te maken. Zo kom ik iedere speelronde weer leuke mensen tegen, net zoals hier bij ADO. Net even op het veld staan te praten met een paar spelers en dan kom je ook altijd Martin van Vianen tegen.”

Hoe vaak zie je ADO Den Haag in een seizoen?

,,Dat is niet zoveel meer. Ik denk een keer of drie, soms vijfmaal. Dit seizoen is NEC mijn tweede thuiswedstrijd van ADO. Ik heb de club al wel een paar keer in een uitwedstrijd gezien. Ik vind ADO een heel compacte ploeg. Bij ADO is de hand van de trainer Fraser duidelijk te zien. Die heeft er echt een team van gemaakt. Het heeft een tijdje geduurd maar sinds hij Derijck als controlerende middenvelder heeft gezet, valt de puzzel in elkaar. Alleen het gekke is dat ADO uit meer punten pakt dan thuis. Als enige ploeg in de Eredivisie. Dat verbaast mij. Je hoort dan altijd de verhalen over de druk. Maar wat is dat nou voor gelul, de druk!”

Wat is je binding met ADO Den Haag of de stad Den Haag?

,,Niet bijzonder. Ik vind Den Haag wel een gezellige stad. Handbal is mijn sport en ik kwam vroeger al in Den Haag voor Hellas en Hermes. We gaan ook wel eens naar het Circustheater of de Pier. En ik vond ADO in de periode in het Zuiderpark heel bijzonder.”

Hoe beleef jij een wedstrijd van ADO Den Haag?

,,Net als alle andere wedstrijden. Niets bijzonders.”

Wat is de mooiste of beste thuiswedstrijd die je ooit van ADO Den Haag hebt gezien?

,,Dat zijn de wedstrijden tussen ADO en Feijenoord en dan met name in het Zuiderpark. Daar vlogen de vonken vanaf, dat was nog meer dan bij ADO tegen Ajax.”

Wat zijn de positieve punten van een bezoek aan ADO Den Haag?

,,Dat is heel simpel. Toen ik vandaag thuis wegging vroeg mijn vrouw of ik nog broodjes mee wilde nemen. Ik heb toen gezegd dat het niet hoefde, want de broodjes in de perskamer bij ADO zijn geweldig. Heerlijke koffie, super broodjes en vriendelijke mensen achter de bar.”

Wat vind jij dat er nog moet veranderen bij ADO Den Haag?

,,Dat de club weer in het oude tenue moet gaan spelen. Dat rood/groene shirt, met een witte broek en zwarte sokken. Zoals vroeger Carel Schuurman en onder oude knarren, Lexie. Dat vond ik al mooi, met dat geel/groene heb ik niets.”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top