De Mediaman (14): Kees Jansma

Achtergrond, De ADO-supporter, Nieuws Geen reacties op De Mediaman (14): Kees Jansma 363

Een rubriek na een thuiswedstrijd van ADO Den Haag. Journalisten worden door supporters ook wel eens gezien als de kwade genius achter de negatieve berichtgeving van hun club. Daar is ADO Den Haag geen uitzondering op.

Tekst: Glenn Duijzer

Haaglanden Voetbal brengt daar dit seizoen verandering in door een journalist eens op de voorgrond te zetten. Wie is eigenlijk  de man achter die stem op tv of radio? Wie is de schrijver van het wedstrijdverslag of de interviews na afloop?

Een extra editie van ‘de Mediaman’. Niet alleen omdat er tijdens de paasdagen niet is gevoetbald, maar ook omdat de kans zich voordeed om de nestor van de Nederlandse sportpers te interviewen. Naast Jan-Hermen de Bruijn, de enige andere journalist die openlijk uitkomt voor zijn ‘liefde’ voor ADO Den Haag. Deze week mediaman: Kees Jansma.

Vorige jobs?

,,Mijn vorige jobs? Man, ik zit vijftig jaar in het vak! Ik zit nu bij Fox Sport. Ik ben begonnen bij de Sport Kroniek in Den Haag. Daarna in willekeurige volgorde, Algemeen Dagblad, Trouw, dagblad De Tijd, NOS Langs de Lijn, Studio Sport, Canal+, Sport 1, Fox en bij de KNVB als perschef. Dat zijn ze wel.”

Zelf gevoetbald?

,,Ja, ik heb de goede tijden van TONEGIDO meegemaakt. Mijn vader was daar voorzitter. Mijn zusje handbalde daar, mijn broer speelde in het zevende en ik heb in het eerste elftal gevoetbald. Helaas is de club ter ziele gegaan. Ik heb ook nog bij Devjo gespeeld. Op de zaterdag, omdat ik op zondag moest werken. Beide clubs zijn opgegaan in Forum Sport. Daarna heb ik bij de Pelikaan gespeeld in Rotterdam. Vanwege mijn werk bij het Algemeen Dagblad ben ik toen in Rotterdam gaan voetballen.”

Wat is je favoriete club?

,,ADO.”

Hoe vaak zie je ADO Den Haag in een seizoen?

,,Ik zie bijna alle wedstrijden, maar wel op tv. Mijn laatste wedstrijd was de thuiswedstrijd tegen Roda JC. In het stadion zie ik de club zo’n vijf tot zesmaal per seizoen.”

Wat is je binding met ADO Den Haag of via de stad Den Haag?

,,Ik ben onlangs nog geïnterviewd voor de documentaire over Aad Mansveld in de koffietent op het Statenplein. Het ging over mijn band met ADO en Aad Mansveld. Ik ben op 1 januari 1966 als journalist begonnen in Den Haag. Dat was meteen in de gouden tijd van ADO. Dus vanaf die tijd volg ik de club al. Ik kan mij nog een wedstrijd herinneren in het Zuiderpark tijdens het ADO-jeugdtoernooi tussen ADO en Chelsea 4-0, viermaal Lex Schoenmaker. Dat was één van de eerste wedstrijden die ik van ADO zag.”

Hoe beleef jij een wedstrijd van ADO Den Haag?

,,Ik zit altijd bij de vaste kern, Rob Andeweg en Fred Zuiderwijk. Dat is altijd gezellig. Ik beleef de wedstrijden nu meer als een avondje uit. Nostalgie.”

Wat is de mooiste of beste thuiswedstrijd die je ooit van ADO Den Haag hebt gezien?

,,Dat zijn er veel. Ik herinner mij ADO tegen PSV, 4-1, voor de competitie waarin Mansveld scoorde tegen Jan van Beveren. Toen was ADO geweldig. Dat is een leukere keuze dan ADO tegen West Ham die ik als verslaggever meemaakte. Ik zat toen achter de goal voor de interviews: 4-0 bij rust, driemaal door Mansveld en eenmaal Schoenmaker. Dat is misschien wel de bekendste wedstrijd van ADO, maar ik vond die 4-1 tegen PSV mooier. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer mooie wedstrijden ik me herinner. ADO tegen Feyenoord, maar ook ADO – Ajax met twee treffers van Harrie Heijnen. Dat waren wel de betere wedstrijden. ADO was toen top 3.”

Wat zijn de positieve punten van een bezoek aan ADO Den Haag?

,,Het feest der herkenning, het zien van oude gezichten. Het Kyocera Stadion voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd. Je kunt je dus aangenaam vermaken. Het zijn vaak goede avondjes uit.”

Wat vind jij dat er nog moet veranderen bij ADO Den Haag?

,,Ik zeg bewust váák een goed avondje uit, omdat het niet altijd zo is. Er zijn nog steeds mensen die zich in een stadion niet kunnen gedragen. Je mag het bijna niet meer zeggen tegenwoordig, maar het gaat echt steeds beter. Het is gewoon een feit dat je altijd rekening moet houden met een bepaald gedeelte van de harde kern die zich blijft misdragen. Dat is zonde. Wat ook beter kan, is het spelersbeleid. Het kan niet zo zijn, dat de betere spelers weer weg gaan, omdat Wang niet over de brug komt met zijn financiële bijdrage. ADO is nog geen stabiele club. Dat komt ooit misschien wel.”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top