De Mediaman (15): Martin Bruin

Achtergrond, De ADO-supporter, Nieuws Geen reacties op De Mediaman (15): Martin Bruin 759

Een rubriek na een thuiswedstrijd van ADO Den Haag. Journalisten worden door supporters ook wel eens gezien als de kwade genius achter de negatieve berichtgeving van hun club. Daar is ADO Den Haag geen uitzondering op.

Tekst: Glenn Duijzer

Haaglanden Voetbal brengt daar dit seizoen verandering in door een journalist eens op de voorgrond te zetten. Wie is eigenlijk de man achter die stem op tv of radio? Wie is de schrijver van het wedstrijdverslag of de interviews na afloop?

Bij iedere thuiswedstrijd van ADO Den Haag wordt een journalist een aantal vaste vragen gesteld om meer over de Nederlandse media te weten te komen. Het is de bedoeling in de loop van het seizoen journalisten van allerlei pluimage: TV, radio, kranten en lokale volgers aan het woord te laten. Deze week mediaman: Martin Bruin (Sportsignaal, Den Haag FM).

Vorige jobs?

,,Ik ben nu 65 jaar en op mijn veertiende ben ik bij de PTT begonnen als postbode. Daar heb ik mijzelf opgewerkt tot teamcoach. Na 40 dienstjaren kon ik eruit. Ik was toen 54, nu alweer 12 jaar geleden. Ik heb dus eigenlijk maar één baan gehad. De journalistiek is meer een hobby. Ik ben daar twintig jaar geleden ingerold. Vanwege een bypassoperatie mocht ik niet meer voetballen. Ik was in die tijd niet zo gezellig thuis. Ik was gewend om mijn leven op een voetbalveld door te brengen. Ik zag toen een advertentie van Sportsignaal en daar heb ik op gereageerd. Sportsignaal is te volgen via Den Haag FM. Vroeger werd het via Nootdorp uitgezonden.”

Zelf gevoetbald?

,,Ik heb vanaf mijn zesde gevoetbald. Ik ben begonnen bij Postalia. We kregen op een gegeven moment René Pas als trainer. Op zijn eerste training vroeg hij of de selectie op één rij wilde gaan staan en de zaalvoetballers een stap naar voren wilden zetten. Postalia had ook een zaalvoetbalafdeling. We kregen de keus: veld- of zaalvoetbal. Met drie man kozen we voor de zaal. We werden direct uit de selectie gezet. Dat hield hij vol tot ongeveer acht wedstrijden voor het einde van het seizoen. Omdat ze onderaan stonden, moesten we terugkomen. We wisten ons alsnog te handhaven. Ik heb bijna mijn hele leven bij Postalia gespeeld. Totdat Bertus van Spronsen trainer werd bij Oranjeplein. Dat speelde naast ons en in tweede klasse KNVB. Dat vond ik wel interessant. Daar heb ik een paar jaar gespeeld. Na mijn verhuizing naar de Dedemsvaartweg ben ik bij VCS zaterdag gaan spelen. Gewoon voor de lol, afbouwen. Ik heb trouwens tijdens mijn militaire dienst één heuse interland gespeeld. Met het Nederlands militaire elftal in Den Helder tegen Engeland. Ik heb nog geprobeerd mijn shirt mee te nemen, maar dat is helaas niet gelukt. Verder ben ik vaak voor het Haags amateurelftal uitgekomen. Na mijn actieve carrière ben ik trainer geworden. Dat vond ik ook wel leuk. Ik trainde de jeugd van Oranjeplein toen ik daar nog voetbalde. Daarna heb ik Bohemen, VCS zaterdag en Vredenburch zaterdag getraind. Ik ben overgestapt naar de arbitrage. Ik heb nog in de 4e klasse van de KNVB gefloten.”

Wat is je favoriete club?

,,Dat mag ik eigenlijk niet zeggen, maar ik ben natuurlijk ADO-supporter. Laat ik het anders zeggen. Ajax mag ieder seizoen alle competitiewedstrijden winnen, als ze die twee tegen ADO maar verliezen! Ik ben een fervent liefhebber van Ajax. Maar meer uit de tijd van Cruijff en Krol. Toen was het geweldig om naar te kijken. Ik heb ook veel naar Europa Cup-wedstrijden gekeken. Bijvoorbeeld de beslissingswedstrijd tegen Benfica in Parijs. Ik keek ook vaak naar Oranje. Tegen Brazilië in Dortmund op het WK ’74, Ierland in Gelschenkirchen tijdens het EK ’88 en tegen Zuid-Korea in Marseille tijdens het WK ’98. Maar ook veel thuiswedstrijden in de Kuip en het Olympisch Stadion.”

Hoe vaak zie je ADO Den Haag in een seizoen?

,,Ik zie sowieso alle thuiswedstrijden. We werken nu samen met Radio West voor de uitwedstrijden. Wij zijn allemaal vrijwilligers en dan worden de kosten te hoog. We nemen nu de interviews bij uitwedstrijden van West over.”

Wat is je binding met ADO Den Haag of de stad Den Haag?

,,Ik vind ADO een geweldige club. Maar er is ook altijd geouwehoer. We kwamen bij veel BVO’s in Nederland, maar ik mis iets bij de club. Ik vind dat we bij andere clubs anders worden ontvangen. We gingen als Sportsignaal mee met ADO naar Belek, Turkije. We hebben toen ook een interview bij Vitesse gedaan. Daar werden we heel anders ontvangen. Na het interview konden we bijvoorbeeld aanschuiven bij het eten. Dat zijn dingen die we bij ADO wel eens missen. Ik heb soms wel eens het idee dat ze niet weten dat de media heel belangrijk voor de club kunnen zijn. We hebben elkaar net zo hard nodig.”’

Hoe beleef jij een wedstrijd van ADO Den Haag?

,,Ik ben verslaggever, dus ik behoor neutraal te zijn. Maar als ik eerlijk ben is het 60/40 in het voordeel van het supporter zijn. Ik vind dat je als journalist van een lokale omroep best een beetje chauvinistisch mag zijn. Maar als het niet goed is, moet ik het ook kunnen zeggen. Dat doe ik dan wel met pijn in mijn hart, zoals tegen Groningen.”

Wat is de mooiste of beste thuiswedstrijd die je ooit van ADO Den Haag hebt gezien?

,,Dat is de play-off finale thuiswedstrijd tegen FC Groningen, met de uitslag 5-1. Die wedstrijd was zo geweldig. Voor de uitwedstrijd in Groningen zei ik nog tegen een thuissupporter dat ik mijn schoen zou opeten als ADO niet Europees voetbal zou halen. Onnodig te vertellen dat ik het tijdens de verlenging heel zwaar had. Een andere wedstrijd die me ook altijd is bijgebleven was FK Taurus uit. Dan denk je dat wij als Nederlandse media het zwaar hebben. We deden interviews voor de toiletten, normale opstellingen waren er niet. Internet was in het stadion ook niet aanwezig.”

Wat zijn de positieve punten van een bezoek aan ADO Den Haag?

,,Ik vind dat er de laatste jaren niets extreems meer gebeurt. ADO heeft nu een positievere uitstraling. Als je in het stadion om je heen kijkt, zie je veel vrouwen en kinderen. Daar moet ook een compliment gemaakt worden naar het oude bestuur, Van der Kallen en Beyersbergen. Die hebben dat goed aangepakt. Je ziet weer gezinnen op de tribune, zo moet het ook zijn. Voetbal is er voor iedereen. Ik kan genieten als het gehele kidsvak vol zit. Daar is het nieuwe stadion trouwens ook debet aan. Deze ontwikkelingen had de club in het Zuiderpark nooit kunnen maken. Ik hoor vaak dat men de sfeer mist in het Kyocera stadion. Maar als het goed gaat, zitten er meer dan 12.000 man in het stadion. Als het slechter gaat, halen we de 10.000 amper. Dat is misschien een minpuntje als antwoord op deze vraag.”

Wat vind jij dat er nog moet veranderen bij ADO Den Haag?

,,Ik zou Wang er direct uitwerken. Dat is zo erg voor de club. Dan zijn er mensen die destijds overal verkondigden dat dit het beste is wat de club ooit is overkomen. Ik denk dat dit het slechtste is wat de club ooit is overkomen. Henk Fraser werkt zich een slag in de rondte en blijft positief werken. Een pluim voor de technische staf. Dan denkt hij weer te kunnen investeren, dan weer niet. Ik weet ook wel dat de club niets aan deze verkoop kon doen. Van der Kallen heeft deze deal goed uitgewerkt en de hoofdprijs voor de club gevangen. Ik denk dat de gemeente Den Haag hier een enorme steek heeft laten vallen. Die hadden nooit akkoord mogen gaan met de verkoop van 98%. Overigens heeft Wang wel gelijk als hij aangeeft dat de club zelf ook geld moet genereren.”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top