Educatieve voorstelling “Dat schiet lekker op zo” bij Schipluiden

Jeugdvoetbalnieuws, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Educatieve voorstelling “Dat schiet lekker op zo” bij Schipluiden 138

Enkele weken geleden vroeg Rien mij naar dit stuk te komen kijken omdat hij het vermoeden had dat ik er wat van zou kunnen leren … In een samenwerking van de handbal- en voetbaltak van Schipluiden is er een educatieve avond gehouden omtrent positief coachen. Veel enthousiaste toeschouwers hadden op verzoek van Yvonne de Haan (handbal) en Rien van Driel (voetbal) de weg naar het clubgebouw van Schipluiden gevonden, een prettige mix van mannen en vrouwen.

Tekst: Joost Amerlaan

Direct aan het begin wilde acteur en voetbalvader ‘Maarten’ toch even checken welk vlees hij in de kuip had. Met vragen als: steek je hand op als je van de voetbal bent en even later steek je hand op als je van de handbal bent, tot ben je leider, trainer, bestuur en of commissielid? Het resultaat was dat eigenlijk iedereen verschillende malen zijn hand heeft kunnen opsteken en de meeste aanwezigen meerdere functies bekleden.

Coachen

Hoe coachen we nu eigenlijk onze kleine enthousiaste sportertjes? Maarten begon ontspannen met een lekker nummertje op zijn enkele weken oude elektrische (midlife crisis) gitaar bijgestaan door zijn voetballende zoon Sander met een waanzinnig mooie stem. Al snel hadden de twee acteurs een dame uit het publiek nodig om vrouw en moeder te spelen. Puur op gevoel koos Maarten Yildez (voetbalmoeder, handbalmoeder, vrouw van sponsor en actrice!) uit de zaal, wat een lot uit de loterij bleek. Wat volgde was een aaneenschakeling van zeer herkenbare zaken zoals het gesprek van vader en zoon aan de ontbijttafel. ,,Als je niet eet jongen, dan heb je geen energie en dan wordt het weer niets vandaag” en “je moet goed naar me luisteren dan kun je prof worden, ik kan het weten ik was twintig jaar geleden ook bijna prof geworden” of “die coach van de D1 die snapt er geen moer van, je moet naar mij luisteren”.

In de loop van het verhaal bleek Maarten problemen te hebben op z’n werk, in z’n huwelijk, op de voetbalclub en in de relatie met z’n zoon, allemaal door zijn negatieve benadering van zaken. Maar gelukkig had Maarten een boekje met tips: “Positief Coachen”. Hij deed z’n uiterste best, maar het viel allemaal niet mee. Tot grote hilariteit in de zaal. De lach en de traan en zo af een toe een prachtig gezongen nummer werden in rap tempo afgewisseld. De zaal moest scherp blijven omdat daar nog enkele figuranten uit gehaald werden, zoals de rondborstige barjuffrouw en (de zeven verschillende types) veel te fanatieke schreeuwende voetbalvader Jos.

Leerzaam

Het was al met al een fantastisch, leuk en leerzaam toneelstuk waarover in de kantine nog lang werd nagesproken over hoe het dan de komende speelrondes wel zou moeten. Nog geen acht uur na het inspirerende stuk werd ik al geconfronteerd met “Dat schiet lekker op zo”. ,,Toen mijn hoop in bange voetbaldagen ’s ochtends om zeven uur geen hap door zijn keel kreeg en ik doodleuk verkondigde “Als je niet eet jongen, dan heb je geen energie en dan wordt het niks vandaag”. Mijn dag als nieuwe positieve coach was lekker begonnen!

© Haaglanden Voetbal

 

Zoeken

Back to Top