Gezonde rivaliteit, maar bovenal geweldige voetbalambiance op Nieuw Hanenburg

Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Gezonde rivaliteit, maar bovenal geweldige voetbalambiance op Nieuw Hanenburg 1024

In Spakenburg (Spakenburg/IJsselmeervogels) en Katwijk (Katwijk/Quick Boys) zullen zij met afgunst gereageerd hebben op wat zich zaterdagmiddag in Den Haag voor de tweede keer in vier maanden in een beladen stadsderby voltrok. Zowel Katwijk als Spakenburg waren op amateurvoetbalgebied in het verleden toonaangevend in voetballand voor wat betreft de entourage, sfeer, onvervalste voetbalromantiek, alsook uitstraling en passie bij duels in derby’s tussen eeuwige rivalen.

De twee ‘eeuwige’ Haagse rivalen, Quick en HBS, uit de Bosjes van Pex lieten de ongeveer 4500 toeschouwers die afgelopen zaterdagmiddag op deze derby op Sportcomplex Nieuw Hanenburg afkwamen, voor de tweede keer in vier maanden naar voetbal ademen. Vorig jaar november speelden beide – nog net niet gezworen vijanden – in de Derde Divisie voor het eerst weer tegen elkaar sinds 2002/2003, toen in de Tweede Klasse D. HBS won toen in de eerste wedstrijd van dat seizoen uit bij Quick met 1–2. In de heenwedstrijd waren toen de rollen omgekeerd. Toen wonnen de Haantjes, getraind door Jos Vercauteren, van de Kraaien met 0–2. HBS promoveerde met trainer Kees Mol dat seizoen naar de Eerste Klasse. Quick degradeerde naar de Derde Klasse.

Ook toen herbergde de rivaliteit tussen de beide ‘gevogeltesoorten’ al veel ingrediënten die de altijd beladen derby tussen de eeuwige rivalen sedert het begin van de vorige eeuw aantrekkelijk maakte voor zowel spelers en bestuur, alsook de fanatieke aanhangers van de beide ploegen. Dit doet denken aan een affiche uit 1920 die twee weken geleden via sociale media circuleerde waarbij Quick de HBS-strot omdraaide en de Kraai aan een bebloed mes reeg, of zo iets in dergelijke bewoording. Dat was anno begin vorige eeuw. In de loop der jaren is de rivaliteit verder gaan groeien, maar in sportieve zin is het verder netjes en correct gebleven.
Vooral bij de jeugd werden spelertjes van zowel de Haantjes als de Kraaien de laatste jaren voorgehouden “je mag van iedere andere vereniging verliezen, maar helemaal niet van je buren”. Dat was – en is – nog steeds een issue en daar zijn de jongens mee opgegroeid. En dit in een leefomgeving waar de beider sportcomplexen Nieuw Hanenburg en Craeyenhout op een steenworp afstand van elkaar liggen en aan elkaars achtertuin grenzen.

Op deze manier werd de rivaliteit niet alleen in tact gehouden, maar ook verder aangezwengeld en opgevoerd. De voormalige en huidige besturen van zowel Quick als HBS waakten ervoor dat de rivaliteit niet uit de hand liep, met het gevolg dat heden ten dage gesproken kan worden van een gezonde en positief proces voor wat betreft de rivaliteit tussen de beide ploegen.

Afgelopen zaterdag op Nieuw Hanenburg en in november vorig jaar op Craeyenhout was het ook niet anders. Ook in deze editie van de derby ademde wederom alles voetbal in een omgeving waarin ambiance en voetbalatmosfeer het geheel een meer dan positieve uitstraling gaven. Het ging hier niet alleen om voetbal, maar ook samen te zijn en sfeer te creëren. Voor de supporters van Quick en HBS was het één van de mooiste ervaringen die je als aanhanger kunt hebben. De supportersgroepen van zowel de Haantjes als de Kraaien liepen gebroederlijk samen naar de wedstrijd. Zaten en stonden gewoon naast, voor en achter elkaar de wedstrijd gade te slaan. Dat is in Spakenburg of Katwijk bijna niet mogelijk. Alleen achter de doelen zou je je als tegenstander van de ander partij niet moeten begeven. De plekken achter de doelen van de tegenstander waren puur voor de fanatieke aanhangers gereserveerd.

Toen Willem Six onder toeziend ook van Minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Bruno Bruins de 0–1 voor HBS scoorde trilde en schudde Nieuw Hanenburg op zijn grondvesten. En na de twee Quick-doelpunten van Marc Boshoff, kort voor en na de rust sidderde, brulde en donderde het Quick-sportcomplex niet alleen opnieuw, maar ging het spreekwoordelijke dak er nog eens bijna ook af. Dat was pure voetbalromantiek met een indrukwekkende uitstraling in de beladen derby tussen Quick en HBS, waarbij ook nog eens een rode kaart viel. Dat liet oude tijden herleven.
Voor Quick en de aanhangers werd het vanwege de drie punten een onvergetelijke zaterdagmiddag. Ze kwamen door de overwinning op de vierde plaats op de ranglijst in de Derde Divisie te staan, met vijf punten achterstand op koploper UNA met nog twaalf wedstrijden in het vooruitzicht.

Quick moet komende weekend naar nummer negen op de ranglijst Dongen. Bij HBS mogen zij de wonden gaan likken. De ploeg blijft in de bibberzone op een zestiende nacompetitieplek bivakkeren op de ranglijst. Zondag krijgen de Kraaien de gelegenheid om in een rechtstreeks “zespuntenduel” thuis tegen De Meern, dat een plek hoger op de vijftiende plaats met één punt meer staat, over de ploeg uit Utrecht heen te wippen. Laat het voor de Kraaien niet worden zoals op één van de vele HBS-spandoeken bij Quick stond “Liever met mijn cluppie onderaan, dan door het leven als een haan”.

© Haaglanden Voetbal

   

Zoeken

Back to Top