Robert Zwinkels: ,,De huidige vorm is een combinatie van factoren”

ADO Nieuws, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Robert Zwinkels: ,,De huidige vorm is een combinatie van factoren” 307

Doelman Robert Zwinkels is al sinds 2005 een vast gezicht in de Haagse selectie. Meestal als reserve doelman. De afgelopen jaren kwam Zwinkels alleen in een bekerwedstrijd in actie en sporadisch in een competitiewedstrijd. Sinds enkele weken is hij de vaste doelman van ADO Den Haag.

            Foto’s: Philip Bras

Na een rode kaart voor Setkus heeft de dertiger zijn kans gegrepen. Tegen FC Utrecht was het de 90e keer dat hij onder de lat stond in een competitieduel. Na afloop sprak Haaglanden Voetbal met de doelman.

De wedstrijd is in 1-1 geëindigd. Moet ik je nu feliciteren of niet?

,,Wel feliciteren. Ieder punt in deze strijd is er toch weer één. Zeker met de resultaten dit weekend.”

Werken die resultaten nou mee in de aanloop naar deze wedstrijd? Eagles een punt bij Heerenveen en vlak voor de aftrap wint Sparta van Feyenoord.

,,Niet echt, we moeten ons toch focussen op onze eigen prestaties. Het heeft geen nut om naar die andere ploegen te kijken. Of ze nu wel of geen punten pakken, wij moeten de punten pakken. Dus focussen we ons op onze eigen prestaties.”

Voor rust toonde ADO nog aanvallend initiatief, na de rust werd dat minder. Werd de Utrechtse druk groter?

,,Dat zou ik niet weten. Voor rust kregen we diverse kansen en was Utrecht slordig. We hadden natuurlijk wel een doelpunt meer moeten maken als je meerdere keren alleen op de keeper afgaat. Over die strafschop hoeven we het niet te hebben, denk ik. We wilden wat meer vanuit de organisatie gaan spelen en bij balbezit voetballend meer naar voren gaan. Dat ging voor rust goed, na de rust hadden we daar meer moeite mee.”

De tegentreffer deed menigeen weer terugdenken aan de periode voor Feyenoord thuis. Het zag er achterin niet goed uit. De contractie leek even weg.

,,Ik vond het iets meer met initiatief nemen te maken. Het is een vroege voorzet die tussen de verdediging en mij wordt gegooid. Er staan twee verdedigers die de bal kunnen aanpakken en beide laten ze het na. De aanvaller doet het wel. Daarom denk ik het dat het meer met initiatief nemen heeft te maken.”

Kan jij als keeper hier dan niets aan doen?

,,Ik heb de verdedigers gecoacht. Dat ze voor de bal moesten gaan. Dat was op dat moment het enige wat ik kon doen.”

Wat is er nu daadwerkelijk veranderd sinds de overname van Groenendijk?

,,Je bent op zoek naar houvast, een lichtpuntje en dan het liefst in de vorm van resultaten. Daarbij kwamen Malone, Meijers en ook Havenaar terug van blessures. Dat zijn wel spelers die er gelijk staan. De combinatie van factoren zorgen ervoor dat er een positieve vibe ontstaat.”

Is het wisselen van een trainer dan zo echt belangrijk als ik jou nu zo hoor?

,,Het is een combinatie van factoren. Niet alleen die ik net aangaf, maar het feit dat spelers die eerst op een zijspoor stonden, nu ineens weer hun kans krijgen. Dat heeft allemaal met de trainerswisseling gezorgd voor die positieve vibe.”

Daar valt dan bijvoorbeeld Danny Bakker onder?

,,Dat klopt. Dat is een speler die optimaal heeft geprofiteerd van de wisseling van de trainer. Onder Petrovic was er voor hem weinig perspectief, nu onder Groenendijk ziet dat er ineens heel anders uit. Nu speelt hij enkele wedstrijden achter elkaar en hij staat er ook daadwerkelijk weer.”

Maar geldt dat dan ook voor jou?

,,Ik ben daar vrij neutraal in. Ik loop al langer mee in het betaalde voetbal. Ik probeer altijd mijn bijdrage te leveren, ook als het moeilijk gaat met het team. Dat is juist de basis waaraan je je vast kunt houden. Daar moet je het hele jaar aan werken en zeker in de mindere tijden is het heel fijn dat je die basis hebt.”

Vorig seizoen stond je slechts één wedstrijd onder de lat in de Eredivisie, nu alweer drie.

,,Dat maakt mij niet uit, laat die teller maar lopen, 3, 4 of 100.”

We hadden het er een paar jaar geleden in Spanje al over. Je blijft toch de beste Zwinkels in het doel bij ADO Den Haag.

,,Ik ga in ieder geval wel het langste mee.”

Als laatste dan toch richting volgende week; NEC thuis. Bij wie ligt nu de druk? Bij NEC of bij ADO Den Haag? ADO staat onderaan en kan niet lager, ligt daardoor dan de druk bij NEC?

,,Dat klopt, wij hebben niets te verliezen, maar we moeten ook onze verantwoordelijkheid nemen en voor de winst gaan voetballen. Maar dan wel op onze eigen manier. Niet blind naar voren lopen, maar met een goed plan het veld opstappen. Goed de duels ingaan, elkaar vertrouwen, dan moet het wel een positieve uitkomst hebben.”

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top