De Vierde Helft (42)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws Geen reacties op De Vierde Helft (42) 228

In de derde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Carel Goseling-2

Loopjongen

Wang Hui was weer eens in Den Haag. De Chinees die sinds begin 2015 ADO Den Haag bezit sprak met de Raad van Commissarissen, de andere aandeelhouders en de directie. Het leverde niets op. Wang Hui trok de portemonnee niet, schreef geen check uit en vertrok zoals hij was gekomen. Zwijgend.

Mattijs Manders, directeur bij de Haagse BVO, liet later weten dat Wang een realistisch plan ging maken voor zijn Hollandse bezit. Toen de Chinees in ADO Den Haag stapte had hij het over de top van Nederland en ‘Europa’ in gaan. Feit is dat de groengelen jaarlijks moeite hebben het vege lijf in de eredivisie te redden.

Wang betaalde ooit tien miljoen euro voor ADO Den Haag. Inmiddels staat de begroting op 13,1 miljoen euro. En daar komt de eredivisionist jaarlijks aan te tekort. Vorig seizoen moest er 1,5 miljoen euro bij en ook nu zijn er weer financiële problemen.

De roep om meer geld uit China is al tijden luid te horen. Alleen komt Wang niet over de brug. Hij beloofde vorig seizoen 3,7 miljoen euro maar betaalde zo’n 2 miljoen. Tenminste, hij betaalde niet zelf. Hij kreeg het geld van zijn ‘broodheren’: de toplieden van Vantone Holdings waar ‘zijn’ onderneming United Vansen onderdeel van uitmaakt.

Ooit kreeg Wang Hui van hen toestemming te investeren in ADO Den Haag. Onder welke voorwaarden weet niemand. Er werd alleen gerept over samenwerking op voetbalgebied. Nederlandse kennis zou naar China gaan. Trainers bijvoorbeeld. Chinezen zouden bij ADO Den Haag ook kennis en kunde komen halen.

Daarnaast zal het vast wel de bedoeling zijn geweest van de Chinezen om rendement uit hun investering – lees: winst – te halen. En hoe verdienen clubs in het betaalde voetbal groot geld? Door sportief succes. En daarvoor zijn weer topspelers nodig. Toppers die ook weer voor veel geld verkocht kunnen worden. Met commercie en tv-gelden komt er zo een aardig bedrag bijeen.

Feit is echter dat het in Den Haag allemaal niet zo vlot loopt. En in China menen ze dat zulks komt omdat ze het hier niet voor het zeggen hebben. Die rare Nederlanders doen niet wat zij nodig vinden.

Wim Deetman, oud-burgemeester van Den Haag en oud-minister, is tegenwoordig commissaris bij ADO Den Haag. Op de vraag op hij weet wat Wang wil met ADO Den Haag antwoordde hij ‘nee’. Verder onthulde Deetman dat Wang weliswaar de meeste aandelen heeft (98 procent), maar naar Nederlands recht daarmee geen ‘eigenaar’ is van ADO Den Haag en dus niet kan doen en laten wat hij wil. Een toestand die de Chinees kennelijk niet begrijpt.

Volgens Deetman is het duidelijk dat Wang rendement wil zien. Kennelijk heeft hij ook wensen geuit over aan te kopen spelers. En wil hij een Chinese directeur in Den Haag aanstellen. ADO Den Haag verkopen wil Wang niet.

Wang en ADO Den Haag houden elkaar zo in een houdgreep. Beide partijen leveren niet, maar kunnen, of willen, ook niet van elkaar af. Tenzij de broodheren van Wang tegen hun loopjongen zeggen dat het genoeg is met het Haagse speeltje. Dat het hen al te veel geld gekost heeft en dat het Haagse bezit te gelde gemaakt moet worden.

Volgens betrouwbare schattingen is de selectie van ADO Den Haag nu zo’n 16 miljoen euro waard. Toppers zijn Mike Havenaar (2,5 miljoen), Wilfried Kanon (1,5 miljoen) en Aaron Meijers (1 miljoen). Met andere woorden: de Chinezen moeten alle 26 selectiespelers verkopen om het geld dat ze in ADO Den Haag staken terug te krijgen. En dan ook nog hopen inderdaad de bedragen te vangen die nu genoemd worden. Dat er dan geen ADO meer is, moge duidelijk zijn.

Een duivels dilemma, ook voor de Chinezen. Ze hebben iets gekocht dat hen pas financieel gewin kan opleveren als ze er eerst nog veel meer geld in steken. Alleen is dat besef nog niet doorgedrongen. Bovendien moet het bij het toegeven aan dat besef niet op lijken dat de Chinezen door de knieën zijn gegaan voor de Haagse maningen. Dat zou een ontoelaatbaar gezichtsverlies betekenen.

Voorlopig wordt er in China en Den Haag verder ‘gestudeerd’. De KNVB is al gevraagd of de jaarcijfers wat later ingeleverd mogen worden. De kans dat Mike Havenaar in de winterstop naar China verhuist is niet denkbeeldig. En met hem wellicht nog een paar andere Haagse sterren. Lagere kosten in Den Haag, meer marktwaarde in China en meer Chinese controle. Lijkt een droomscenario.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top