De Vierde Helft (44)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws Geen reacties op De Vierde Helft (44) 202

In de derde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

carel-goseling-2

Verrot

Dat Christiano Ronaldo kan voetballen staat buiten kijf. Dat moeten zelfs critici van de arrogante Portugees erkennen. Meneer, inmiddels 31, wordt vorstelijk beloond voor zijn kunsten op de grasmat. Jaarsalaris 59 miljoen euro, nog exclusief bonussen. Aan commerciële activiteiten houdt Christiano nog eens 30 miljoen per jaar over. Alles bijeen zo’n 100 miljoen per jaar, of meer.

Nu verdient hij dat bedrag nog niet zo lang. Naarmate zijn loopbaan zich ontwikkelde, stegen de betalingen. En ze zullen op vrij korte termijn ook weer gaan dalen, als Christiano’s leeftijd stijgt en de prestaties navenant teruglopen. Alhoewel, hij claimt nog tien jaar op niveau te willen doorspelen.

Over zijn hele loopbaan komt er straks dik 1 miljard euro uitrollen. Nog afgezien van de vraag of iemand dat wel verdient, komt ook de vraag op wat je er mee moet. Voor je dood krijg je het niet op. Tenzij je het uitgeeft aan het 35ste dure horloge, de 45ste luxe wagen, het 55ste huis, de zoveelste boot, vliegtuig, ring of ketting. Jammer dat je er van dat alles maar één tegelijk kan gebruiken.

En dan nog vond meneer het nodig om de belasting te ontduiken. Twee jaar terug moest er o zo nodig 63,5 miljoen worden weggezet in een belastingparadijs. Om zo de Spaanse, en mogelijk Portugese, staatskas wat belastingcenten te onthouden. Geld dat idealiter ook besteed zou worden aan voorzieningen voor mensen die het heel wat minder hebben dan deze voetballer. Ronaldo zit er kennelijk niet mee. Of juist wel, want anders kon hij toch gewoon zijn belasting betalen. Net als ieder ander.

De manager van Kevin DeBruyne (jaarsalaris zo’n tien miljoen euro) had een opvallende verklaring voor de megabedragen die spelers in de top van het profvoetbal ontvangen. Er gaat, zo stelde hij, veel geld om in het voetbal dus het is ‘logisch’ dat de spelers daar een deel van krijgen. En, zo beweerde meneer, het leven van topvoetballers was helemaal niet zo mooi als de buitenwacht wel dacht. Zo hadden de spelers ‘maanden geen verlof’.

Hoe zielig: de heren kunnen niet genoeg op vakantie! Alsof een normale werknemer wel elke maand er tig dagen tussenuit kan trekken van de baas. Meneer de manager ‘vergeet’ dat profvoetballers na hun actieve loopbaan, dankzij hun gigantische beloningen, vakantie kunnen vieren tot hun dood. Terwijl diezelfde werknemer door moet ploeteren tot zijn 67ste of nog langer.

Het is een verrotte wereld zonder moraal. Dat blijkt ook wel uit het feit dat in het Britse topvoetbal vele honderden jeugdige talenten zijn misbruikt door trainers en andere functionarissen. Een schandaal dat nu pas aan het licht komt, nadat slachtoffers eindelijk zijn gaan praten. Inmiddels liggen er 350 getuigenissen, een aantal dat dagelijks stijgt. Er zijn 55 clubs genoemd, waaronder Chelsea dat een slachtoffer liever 50.000 pond ‘zwijggeld’ betaalde dan actie tegen dit misbruik in eigen kring te ondernemen.

Opvallend genoeg zwijgt ook iedereen in dit land. Alsof de praktijken in GB uniek zijn en ‘nooit’ bij Nederlandse profclubs zouden zijn voorgekomen, of nog voorkomen. Vanuit de KNVB in Zeist geen enkel initiatief om zoiets ook eens in NL te gaan onderzoeken. Alsof er hier geen talenten zijn die zich laten misbruiken om hun verdere loopbaan niet in de waagschaal te leggen.

Maar de KNVB steekt de kop in het zand. Zoals altijd. Bestuurlijke chaos, maar meneer Michael van Praag (ex-Ajax) laat zich herkiezen tot voorzitter door de afgevaardigden van de amateurs, terwijl de profs van hem af willen. Amateurs waar de KNVB zich niets aan gelegen laat liggen. Zij mogen alleen betalen. Zelfs als de profsectie dik winst maakt.

Meneer Van Praag vond de bejegening door de profs ‘schofferend’. Alweer zo’n tere ziel die niet tegen kritiek kan. Zoals tegenwoordig modern: het gaat niet om de inhoud van de kritiek, maar om de toon waarmee die wordt gebracht. Daar daarop te focussen hoef je op de inhoud niet meer in te gaan. Het is de laatste truc van de ‘machtigen’ in deze maatschappij.

Over machtig gesproken: waarom grijpt de KNVB niet in bij de soap ADO Den Haag? Toen ene meneer Wang Hui de club kocht stemde de KNVB braaf in. De licentiecommissie beoordeelt de club elk jaar opnieuw. En gaat steeds akkoord. Kennelijk is het allemaal windowdressing: ‘kijk eens hoe wij er bovenop zitten, maar vraag niet wat we feitelijk met de informatie doen’. Ben benieuwd wat de voetbalbond doet als ADO Den Haag straks ineens omvalt. Ophoudt te bestaan. Ik denk dat er een boete uit Zeist komt. Om het eigen geweten af te kopen. Een verrotte wereld.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top