De Vierde Helft (47)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws Geen reacties op De Vierde Helft (47) 197

In de derde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

carel-goseling-2

Nieuw(s)

Het is weer de tijd van het jaar dat voorzitters van voetbalclubs op Nieuwjaarsrecepties, – bijeenkomsten of – borrels hun Nieuwjaarsrede houden. Elke praeses vult dat op zijn eigen manier in. De één houdt een algemeen praatje over de club, de ander kijkt terug naar de ontwikkelingen in het voorgaande jaar.

In Nieuwjaar zit het woord ‘nieuw’ opgesloten. De teksten van de voorzitters bevatten vrijwel nooit nieuws. Sterker nog: de toehoorders – mensen die toch al zeer betrokken zijn bij de club – horen niets nieuws. Dat de trainer blijft of weggaat is meestal ook al lang bekend. Zeker bij intimi.

Vraag is dan ook waarom de redes worden gehouden. Waarom de voorzitters de gelegenheid niet eens te baat nemen om eens écht iets met inhoud te vertellen. Een mening te geven, bijvoorbeeld over de gemeente, het beleid van de KNVB, het niveau van de scheidsrechters, de instelling van spelers, de houding van ouders, de betrokkenheid van vrijwilligers of de competitie-indeling.

Aan de hand van dat soort punten zou er een discussie kunnen ontstaan; een debat. En dat is veel interessanter dan een algemene riedel waarbij iedereen in slaap valt, al dan niet door toedoen van de reeds genuttigde alcohol. Met een discussie of debat kunnen ook nieuwe ideeën opkomen en wie weet waar dat weer toe leidt.

Neem de competitie-indeling. De KNVB heeft de tweede en derde divisies nog niet ingevoerd, en de hoofdklassen hervormd, of een nieuwe ingreep staat voor de deur. Nog voor 2020 wil de voetbalbond de derde divisie met de hoofdklassen ‘mixen’ waarbij ook het verschil tussen zaterdag en zondag wegvalt. Meer regionaal voetbal en dus derby’s.

Hoe dat straks dan gaat met contractspelers – een eis van de KNVB aan amateurclubs die in de tweede en derde divisie uitkomen – moet nog blijken. Dat die eis juridisch aanvechtbaar is, is inmiddels wel duidelijk. Dat zegt ook genoeg over de bestuurders die er mee akkoord gingen. Gewoon afgebluft door de bonzen uit Zeist.

Dat er wat mis is met de instelling van spelers maken niet alleen trainers al tijdenlang duidelijk. Vooral degenen die buiten de basiself vallen muiten. Vertrekken even snel als ze gekomen zijn. Het plotselinge vertrek van Gioavalli Serbony bij VVSB en Mo el Osrouti bij Quick Boys zijn ook tekenen aan de wand. In beide gevallen waren er ‘zwaarwegende redenen’ voor de besturen die te maken hadden met gedrag en discipline.

De vrijwilligers zijn ook altijd een dankbaar onderwerp. Clubs kunnen niet draaien zonder hen. Van de andere kant zijn er nooit genoeg. Dus worden er allerlei ‘dwangmaatregelen’ ingevoerd: verplichte bardiensten, toeslag op de contributie voor wie niets doet, borgsommen, ouders van jeugdleden die ook iets voor de club moeten gaan doen. Met dat laatste gaat SEV, waar alles nog op basis van vrijwilligheid gaat, nu starten.

Zou het allemaal helpen? Nadat de vv Wilhelmus liet weten dat leden die niets wilden doen 50 euro per seizoen extra moesten betalen, stroomden volgens het bestuur de vrijwilligers toe. Zelfs zo veel dat er voor menigeen geen taak meer was te bedenken. Wie nu op de site van de club kijkt komt er achter dat er met spoed 28 vrijwilligers worden gezocht. Zo goed werkt het systeem dus kennelijk niet.

De vv Wilhelmus is trouwens niet de enige die met dat probleem worstelt. Er is geen clubsite te vinden waarop niet een oproep staat aan vrijwilligers om zich te melden. En dan gaat het zelfs over begeleiders, coaches en trainers van teams. Ook middenin het seizoen.

Over al dit soort zaken zouden clubvoorzitters prachtige en interessante verhalen kunnen vertellen als ze met de achterban proosten op het nieuwe jaar. Alleen doen ze dat om onverklaarbare redenen niet. Waarschijnlijk om niemand voor het hoofd te stoten. Of geen lastige vragen te krijgen. Het kan echter ook gewoon een gebrek aan visie zijn.

Dat laatste is kwalijk. Een voetbalclub is immers veel meer dan alleen een plek waar mensen tegen een bal aan trappen, iets drinken en eten. Het is een sociale gemeenschap, met alle voor- en nadelen. Het is een kopie van de maatschappij op Madurodamschaal.

Ook daar kun je niet doen of je neus bloedt, of de kop in het zand steken. Zoals het vroeger was, kan het vandaag niet meer. Stilstand is bovendien achteruitgang. Dus moet je nieuwe wegen inslaan. Nieuwe dingen proberen. Elk nieuw jaar weer.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top