De Vierde Helft (49)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws Geen reacties op De Vierde Helft (49) 172

In de derde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

carel-goseling-2

Chaos

De eerste afgelastingen werden vorig weekeinde al op vrijdagavond via teletekst, de beroemde of beruchte pagina 603, gemeld. Het waren ‘individuele’ gevallen. Wie zaterdagochtend vroeg naar buiten keek zag een heel dun laagje wit. Niets om je druk over te maken. Dat deed ook de KNVB niet. Op de eerder genoemde pagina 603 stond dat in West 2 – ons district – alles door ging: categorie A en B.

Een paar uur later begon er opnieuw wat wits uit de wolken te dwarrelen. Opnieuw, niet veel. Het bleef wel liggen op het oude laagje poedersuiker. Nu kun je met bezems, schoppen en sneeuwschuivers veel bereiken. Zeker op kunstgrasvelden. En er is altijd nog de optie om alleen de lijnen sneeuwvrij te maken. Met het juiste schoeisel kan er ook prima gevoetbald worden op een besneeuwd veld.

Niets aan de hand dus. Die constatering bleek rond het middaguur op zaterdag een stap te ver. Ineens gooide de KNVB het volledige programma voor de zaterdag én de zondag eraf. Menig elftal zal toen al onderweg zijn geweest naar een uitwedstrijd. Men kon dus onverrichterzake terugkeren naar de thuisbasis. Kosten gemaakt, zaterdag naar de knoppen.

De KNVB-regels voor afgelastingen luiden: ‘tussen donderdag en op z’n laatst de ochtend van de speeldag voor 8.30 uur wordt bekendgemaakt of er sprake is van een algehele of gedeeltelijke afgelasting’. Daar heeft de voetbalbond zich dus niet aan gehouden. Het besluit leidde tot grote verwarring. De ene voetbalsite meldde de algehele afgelasting wel, de andere niet of heel veel uren later pas. Op sites van verenigingen hetzelfde beeld. De mededelingen varieerden van ‘de kantine sluit om 12.00 uur’ via ‘de grasvelden zijn afgekeurd’ en ‘thuis ligt alles er af’ tot het verzwijgen van het feit dat ook het zondagvoetbal niet doorging.

Chaos troef dus. Alsof we in dit land nog nooit eerder sneeuw hebben gezien, niet weten hoe we daarmee om moeten gaan in het voetbal en de communicatie lijkt op het tijdperk dat we nog met postduiven werkten. En dat alles anno 2017.

Dat het de voetbalbond zelf ook niet lekker zat, bleek uit een mededeling van diezelfde KNVB. ‘Het was afgelopen weekend noodzakelijk om te kiezen voor een algehele afgelasting voor West II. Voordat deze beslissing genomen werd, is de KNVB druk bezig geweest om een goed beeld van de situatie in het westen te krijgen. Een overhaaste beslissing nemen betekent immers onnodige inkomstenderving voor veel verenigingen. In verband met de sneeuwval waren de (kunst)grasvelden onbespeelbaar bij alle verenigingen. Hierdoor is de KNVB alsnog overgegaan tot een algehele afgelasting voor de zaterdag en zondag’.

Het verhaal over de inkomstenderving bij de clubs is onzin. Daar heeft de KNVB zich nog nooit iets van aangetrokken in de eigen besluitvorming. En de stelling dat de velden bij alle verenigingen onbespeelbaar waren, is onbewezen. Wat is er dan gedaan om ze wél bespeelbaar te krijgen?

De voetbalbond kon het programma er gewoon makkelijk afgooien omdat er binnenkort – tussen 18 februari en 11 maart – toch geen competitievoetbal was vastgesteld. Dit in verband met de Voorjaarsvakantie. Die voetballoze periode lag al slecht bij de trainers, zo kort na de winterstop. Op 25/26 februari was weliswaar ‘inhaal’ voorzien, maar voor de meesten betekende dat ook geen speeldag.

Nu is het hele programma van 11 en 12 februari naar 4 en 5 maart gegaan. Tenzij er dan bekerwedstrijden stonden gepland. In dat geval moet het competitieduel – mits in categorie A – doorgeschoven worden naar een volgend inhaalweekeinde. In categorie B kan ook doordeweeks gespeeld worden. Wie had het ook weer over inkomstenderving? En wie rept er periodiek over een eerlijk competitieverloop? Verschillen van minstens twee gespeelde wedstrijden in de rangen en standen zijn op deze manier onontkoombaar. Om nog maar te zwijgen over periodestanden en –titels.

Geluk bij een ongeluk: de KNVB heeft voor het seizoen 2017-2018 een oplossing bedacht. We starten de competitie pas op 23 en 24 september maar voetballen door – wat het de normale competitie betreft – tot eind mei 2018. Waarna nog eens de nacompetities starten; in je voetbaltenue op vakantie dus. Een opzet die aan alle kanten rammelt. Maar dat is een onderwerp voor een volgende keer.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top