Column van Wim van den Berg: Zwijmelen

Achtergrond, Columns, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op Column van Wim van den Berg: Zwijmelen 299

ZWIJMELEN

Naarmate ik ouder word, hecht ik steeds meer aan oude informatie die een snaar bij mij (en mogelijk ook anderen) raakt. Zo las ik een artikel in het AD over “De Goddelijke Kale”, Bertus de Harder, die bij VUC furore maakte en waarvan een filmpje te zien was in dat artikel met beelden uit 1943/1944. Tachtig jaar geleden debuteerde Bertus in VUC 1 thuis tegen Go Ahead en de toen 17-jarige linksbuiten scoorde ook meteen, dwars door de benen van Leo Halle, de keeper ook van het Nederlands Elftal. In 1949 is Bertus naar Bordeaux gegaan om daar als prof te gaan spelen, met als eretitel “Le Roi Du Terrain” (koning van het veld). Uiteraard heette hij ook daar “Le Divin Chauve” (De Goddelijke Kale).

In 1986 zag de toenmalige Bulgaarse grensrechter Bogdan Dotsjev niet dat Diego Maradona op het WK in Mexico met “de hand van God” scoorde tegen Engeland. Argentinië won met 2-1 en bereikte de halve finale. De Tunesische arbiter van dienst was Ali Bin Nasser en die had het ook niet gezien. Die wachtte een signaal van zijn linesman af, wat dus niet kwam. Dotsjev – die zei dat zijn leven geruïneerd was door Maradona, maar wel in de jaren ’70 en ’80 nummer één in Bulgarije stond – is overleden op 80-jarige leeftijd.

AFSCHEID

Pieter Vink stopte na 22 jaar arbitreren in het betaalde voetbal. Na wederom een blessure vindt de 50-jarige topper het welletjes. Pieter baalt nog steeds van een schorsing die hij in 2010 kreeg van Henk Kesler vanwege een gemiste handsbal bij AZ-FC Twente, maar zijn palmares mag er verder best zijn. De ex-politieagent begon ooit in 1987 en na vier jaar reeds mocht hij het betaald voetbal in op de C-lijst. Vanaf 1996 stond hij op de B-lijst en vanaf 2001 op de A-lijst. FIFA-arbiter in 2004 en CL-arbiter in 2007 en was o.a. op het EK in 2008, waar hij de snelste penalty ooit (derde minuut) gaf tijdens Oostenrijk-Kroatië.

Nog een topper die stopt is Eric Braamhaar, die 30 jaar heeft gefloten. De man uit Rijssen kreeg bij herhaling last van een hardnekkige knieblessure en stond sinds 1987 op de A-lijst. Hij heeft meer dan 500 wedstrijden geleid in het Nederlandse betaalde voetbal. Hij leidde tussen 2001 en 2011 ook CL- en WK-kwalificatiewedstrijden. Zijn handgebaar bij PSV-Ajax in 2007 zal nog lang bijblijven; hij bedoelde daarmee slechts blij te zijn met het goed uitpakken van de door hem toegepaste voordeelregel. Vanwege het vertrek van Eric, komt Allard Lindhout nu in de groep “senior” terecht. Hij is pas 29 en kan nog ver komen!

Tenslotte wil ik nog even memoreren dat – hoewel per 1 augustus jl. en na 13 maanden “actief” vertrokken bij de KNVB – ik Hans van Breukelen toch nog als een soort Bobo zag op de tribune bij onze nationale trots (het dameselftal – ik vind “meiden” een walgelijke benaming) en vroeg mij af, wat hij daar nog te zoeken had. Weg is weg. Punt uit.

ADO DEN HAAG BIJT SPITS AF

Ze hadden de spelersbus – die er bijzonder fraai uitziet – nog niet nodig, want ze speelden thuis tegen FC Utrecht en hebben het spits voor 2017-2018 afgebeten. Ging niet goed, al was Utrecht een terechte winnaar, was de werklust bij ADO groot maar soms ook erg fysiek qua ingrijpen. Keeper van FC Utrecht een absolute uitblinker! Ajax ging de kuikenbak in tegen Heracles en PSV leek weer een beetje in vorm. De noordelijke derby bleek een feest en Sparta werd helaas afgedroogd. En het laatste nieuws is de voorgenomen benoeming van Jan Smit, nog maar net oud-voorzitter van Heracles, tot voorzitter van de Raad van commissarissen van de KNVB. Samen met beoogd directeur Eric Gudde lijkt mij dat een goede keuze.
Vandaag ben ik 74 geworden en kan met mijn glim- of parelende lach nog steeds op dertig meter afstand een beha-sluiting laten openspringen……..

Wim van den Berg

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top