Ingehaald
Het was me het Europees voetbalweekje wel, vorige week voor het Nederlands voetbal. We zijn echt ingehaald door landen die we tot enkele jaren geleden niet serieus namen als het ging om hun voetbalkunsten. Nadat eerst FC Utrecht, Feyenoord en Vitesse de maat werden genomen door opponenten met de illustere namen, FC Differdange 03 uit Luxemburg, Kuban Krasnodar uit Rusland en het Roemeense Petrolul. Vooral de laatste club was qua naam aanleiding voor veel spot in de Nederlandse media. PSV beleefde zijn Waterloo in Milaan tegen de plaatselijke AC, waartegen naar mijn mening toch meer te behalen viel.
Afstraffing
Uiteindelijk waren we blij met een afstraffing van een 4-0 verlies van Ajax tegen een naar mijn mening met de handrem erop spelend FC Barcelona. Met een enigszins bleke Messi en ingetogen Neymar liet deze tweede club van Cruijff zien dat het gevoel er op dit moment even niet is, al was er voldoende gevoel om Ajax omver te blazen. Dat Nederlandse clubs verliezen van een Russische en Spaanse tegenstander, is niet eens zo’n verrassing al spreekt de naam van de Russische opponent niet direct tot de verbeelding! Deze met oliedollars gesubsidieerde ploeg heeft echter een begroting waar men in Rotterdam de vingers bij zou aflikken. Het zou echter te gemakkelijk zijn om alleen de aanwezigheid van geld, leidend te verklaren voor het succes van de Russen.
Volwassen
Het hele team straalde meer volwassenheid uit dan het schoolteam van Ronald Koeman waarin werkelijk niemand opstond die het voortouw nam om de ploeg de goede kant op te duwen! Zelfs het kapsel van Graziano Pelle bracht de Russen niet van wijs! Een ware run op een Rotterdamse kapperszaak zou er geweest zijn volgens de media van jongetjes die een kapsel wilden a la Pelle! Een kapsel wat een beetje neerkomt op een jaren vijftig coupe, waar Jaap Kooiman uit de serie ‘Toen was geluk heel gewoon’, zich niet zou hoeven schamen. En misschien moeten we ook wel terug naar het ongecompliceerde voetbal van de jaren ’50 in welke jaren we het beroepsvoetbal in Nederland omarmden. Met de opkomst van Nederland als economische (aardgas)macht, groeide ook het voetbalzelfbewustzijn. Het is interessant om te zien hoe deze verhaallijn nu weer wordt opgetekend, maar dan in Oost-Europa, waar nu de oliedollars ruimschoots voorradig zijn. Fouten zoals hier in Nederland gemaakt door het ruimschoots verdiende geld niet te investeren in nieuwe technologieën maar direct op te maken, worden ook daar gemaakt. Zowel in technisch opzicht alsook op het gebied van voetbal.
Talent en geld
Hoewel onze voetbalgoeroe Johan Cruijff regelmatig oppert dat hij nog nooit een zak geld had zien scoren, moet toch wel vermeld worden dat het verstrekte geld er wel voor zorgt dat er betere spelers en betere faciliteiten aanwezig zijn in Oost-Europa. Zorgelijk is wel dat het lot van het Nederlands voetbal kennelijk afhangt van Feyenoord en Ajax waar de talenten zouden moeten spelen die ons voetbal er weer bovenop zouden moeten helpen. Feit is echter dat die talenten of zwaar te kort komen ofwel van andere komaf (lees Deens) zijn. Getuige de jaarcijfers van Ajax, zou investeren in Nederlandse talenten een optie kunnen zijn om op termijn weer een rolletje van betekenis te gaan spelen op Europees niveau. Ik zou overigens nu niet kunnen opnoemen aan welke talenten met Nederlands paspoort dan gedacht moet worden! Onze grootste talenten met een dergelijk paspoort lopen bij Feyenoord, maar die missen voor een internationale opmars toch echt de kwaliteit die vereist is.
Internationaal
Internationaal zorgde de aanwezigheid van gelukzoekende Brazilianen en een aantal afbouwende en nog snel zakkenvullende West-Europeanen, de afgelopen jaren voor een spectaculaire stijging van het voetbalniveau in Rusland en de Oekraïne. Waar de namen Rubin Kazan, Terrik Grozny en in mindere mate Dinamo Moskou voorheen slechts associaties opriep met voetballen in een diepvrieskast, tegenwoordig heeft ook daar van de opwarming van de aarde kennelijk zijn uitwerking gehad! ‘The Global warming’ in het voetbal heeft vooralsnog alleen maar tot gevolg dat de kleine voetballanden nog minder te besteden hebben en elk mogelijk talent zien vertrekken naar landen met grotere markten alwaar ze veelal verpieteren en gedesillusioneerd uit terugkeren. De voorbeelden liggen met een aantal Ajax en Feyenoord-talenten, en een Vitesse-talent die de stap om financiële redenen toch meenden te moeten maken, voor het oprapen.
Simon Taal
© Haaglanden Voetbal