Met 300.000 deelnemende jonge voetballertjes is de Zwaluwen Jeugd Actie al een halve eeuw niet alleen de kick-off van de KNVB bekercompetitie voor de jeugd, maar ook veruit de grootste goede doelen sportactie van Nederland. Dit jaar wordt geld ingezameld voor kinderen die lijden aan de spierziekte Duchenne. Voor voetbalcoach Frank de Boer (foto) reden om het voortouw te nemen bij de inzameling dit jaar.
De Boer verbindt zich graag aan deze editie van de Zwaluwen Jeugd Actie maar wil zich dan wel inspannen om de actie zo mogelijk nóg bekender en succesvoller te maken. Het goede doel van dit jaar ligt hem na aan het hart: ,,Mijn broer en ik zijn al vanaf het begin beschermheer van Spieren voor Spieren. We zien langs het veld nog steeds heel vaak kinderen met een spierziekte en daar willen we graag wat voor doen.”
10 miljoen kinderen
In 1956 kwam een jong poliopatiëntje op het idee om door middel van een voetbaltoernooi geld op te halen voor de Polioclub Amsterdam: de eerste Zwaluwen Jeugd Actie was een feit. Het Prinses Beatrix Spierfonds, de KNVB en nu ook Spieren voor Spieren hebben het idee en toernooi omarmd. Inmiddels hebben zo’n 10 miljoen kinderen meegevoetbald en op die manier vele miljoenen ingezameld voor het goede doel. De jonge Frank de Boer was één van hen: ,,Misschien heb ik het vaantje nog wel ergens. Ook vroeger ging het inschrijfgeld per kind al naar dit goede doel maar dat wisten we eigenlijk helemaal niet. We waren ons helemaal niet bewust dat dit de grootste goede doelen sportactie van het land is.”
Geld voor Duchenne en subsidiefonds
Wat de coach betreft moet de voetbaljeugd in Nederland dit jaar meer dan ooit weten voor welk goed doel ze op 30 augustus in heel Nederland de grasmat op gaan: niet alleen om kinderen met de ziekte van Duchenne te helpen maar ook om geld in te zamelen voor een speciaal subsidiefonds. Voetbalclubs uit heel Nederland kunnen via dat fonds subsidie aanvragen om nog toegankelijker te worden voor mensen met een beperking.
Speciale website
De Zwaluwen Jeugd Actie zal dit jaar een extra inspanning vragen aan de honderdduizenden deelnemers. De Boer: ,,Via de speciale actiewebsite jekuntmijnrugop.nl kunnen jongeren nu al beginnen met het ophalen van geld met originele acties. Ik hoop dat ze letterlijk en figuurlijk voor patiëntjes met Duchenne in beweging komen.” De actiewebsite wordt een centraal collectepunt van het extra geld dat kinderen in hun straat, buurt, dorp of stad ophalen met bijvoorbeeld auto’s wassen, boodschappen doen voor oma of een hardloopwedstrijd in de straat. De kids melden zich aan door een foto van zichzelf met iemand op zijn/haar rug te uploaden en maken kans op spectaculaire voetbalprijzen. Ze kunnen er direct zien hoeveel geld er in heel Nederland met deze actie is opgehaald. Ook kan er mobiel gedoneerd worden.
Bron: KNVB