Dick Hartman, al 36 jaar werkzaam bij de gemeente Den Haag begon zijn kaderactiviteiten bij Loosduinen in 1987 als leider van het tweede elftal. Tot 1991, toen hij bestuurslid technische zaken werd. In die functie was hij slechts een jaar actief, want in 1992 werd hij secretaris en die taak voert hij nu nog steeds uit. Voor zijn verdiensten werd hij in 2009 benoemd tot erelid en sinds kort is hij ook secretaris van FEVO West. Een man met ervaring, die veel te vertellen heeft in ons Midweek-interview.
Tekst: Rob Blankenstein
Als je het hebt over de naam Hartman in relatie tot sv Loosduinen, dan is dat eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Wanneer duikt jullie familienaam voor het eerst op bij de vereniging?
,,In 1966 ben ik lid geworden van de vereniging en ging ik daar voetballen en later kwamen twee broers van mij erbij, Frank en Leo, en later is er nog een neefje erbij gekomen Theo.”
Waarom destijds niet gekozen voor GDA ?
,,Mijn ouders waren hervormd zo gezegd en mijn vader en mijn opa gingen als kleine jongens altijd bij het eerste elftal kijken, dus werd het daardoor al heel snel Loosduinen, hoewel we destijds nog niet in Loosduinen woonden. Maar mijn ouders zijn van origine wel echte Loosduiners, want ik ben zelf geboren in Laakkwartier en ik ging met mijn vader mee om naar het eerste te kijken en later ging ik op de fiets altijd zelf ook naar Loosduinen vanuit Laakkwartier.”
Je bent zelf al lang actief als bestuurder bij de club, hoe zit het met je sportieve prestaties bij Loosduinen?
,,Ik heb zelf redelijk lang gevoetbald tot blessureleed verder voetballen onmogelijk maakte en dat was op mijn 29e, toen mijn knie het begaf. Ik maakte mijn debuut in 1975 in het eerste elftal en het toeval wil dat ik onlangs in een map zat te bladeren en een artikeltje tegenkwam over Loosduinen tegen Scheveningen, waarin Hans Lamens (huidige trainer PGS/Vogel – red.) genoemd werd, die twee ballen erbij ons inschoot. Ik werd in dat artikel ook opgevoerd als debutant en wel als A-junior, die ook twee keerde scoorde. Daar begon dus mijn sportieve carrière bij de club en ik heb in die periode zo’n beetje gependeld tussen het eerste en tweede.”
Naast je bestuursfunctie bij Loosduinen ben je sinds kort ook toegetreden tot het bestuur van Fevo-West. Verrassend of toch niet?
,,Ja en nee. Het verbaasde mij, dat ze mij belden. Ik woon al weer elf jaar in het Westland en ik kom altijd naar de regiovergaderingen van FEVO West, dus heb ik toch wel een bepaalde band met het Westland. En dat ik gevraagd werd, dat is toch een bepaalde eer en ik voelde me wel gestreeld en die taak (secretaris – red.) vind ik gewoon leuk om erbij te doen.”
Wat willen jullie als bestuur met FEVO West?
,,We willen in ieder geval FEVO West weer op de rails zetten en daar zijn we nu ook druk mee bezig. Er is nu een nieuw bestuur en er is weer draagvlak gekomen bij de clubs. We willen weer het saamhorigheidsgevoel bij de verenigingen bevorderen, daarnaast willen we het Westlands elftal weer laten spelen tegen een BVO en gaan we weer bekercompetities en damescompetities voor de Westlandse verenigingen organiseren.”
Jij kunt als bestuurder oordelen over Westlandse clubs en over Haagse verenigingen en daarnaast ben je ook woonachtig in het Westland. Zie jij opvallende verschillen?
,,Westlandse clubs zijn wat gezelliger en zeker na de wedstrijd met de bekende derde helft. Qua voetbal is het in het Westland wat harder en fysieker, maar voor de rest zijn er niet echt veel verschillen, alleen de Westlanders geven vaak op Hagenezen af, maar ze mogen best ook eens een keer de hand in eigen boezem steken, want ook in het Westland gebeuren dingen die niet kunnen.”
Merk jij ook opvallende zaken als het gaat om gemeentelijke voorzieningen in Den Haag en het Westland?
,,In Den Haag hebben we een aantal subsidieregelingen en daar hebben wij als vereniging ook gebruik van kunnen maken, zoals voor ‘het buurthuis van de toekomst’. Ik zie dat ze daar nu ook in het Westland mee bezig zijn, zoals met het project ‘Groene daken’ en investeringen in complexen. Den Haag ligt daar toch iets voor als je het vergelijkt met het Westland. En als je praat over de OZB-belasting, dan zie je dat die in Den Haag voor de verenigingen is afgeschaft en de verenigingen in het Westland moeten daar nog steeds voor betalen.”
Alweer een tijd geleden werd er een plan gepresenteerd om het sportcomplex Madestein op de schop te gooien. Nu is het al een tijd stil en horen we er niets meer over. Hoe staat het daarmee?
,,Het was een mooi plan en helaas door de crisis is het plan in een lade terechtgekomen. Ik vrees dat het voorlopig er niet meer uitkomt. De saamhorigheid tussen de clubs op Madestein is gewoon goed en dat blijkt ook wel tijdens het Madestein-overleg, maar concrete plannen voor een nieuw sportpark zijn er op dit moment niet. Alleen onze grote wens is, dat we ooit nog een keer een kunstgrasveld krijgen. Misschien moet het complex daar voor op de schop, maar een beetje herstructurering op Madestein is wellicht wel nodig voor de toekomst van het sportpark.”
Hoe kijk jij aan tegen de ‘mogelijke’ nieuwe voetbalpiramide binnen de KNVB en hoe zie jij de consequenties voor de amateurverenigingen op het niveau van bijvoorbeeld Loosduinen?
,,Als er een klasse bijkomt, dan schuift Loosduinen een klasse op zonder te promoveren, dus dan wordt de kelder van het amateurvoetbal hier in West 2 – op een gegeven moment – de derde klasse. Maar het is jammer, dat die kelder wel wat groot wordt en dat de krachtsverschillen dan te groot worden. Eigenlijk moet de vijfde klasse of wellicht tegen die tijd de vierde klasse dan weer terugkeren, zodat er wat meer evenwicht in de competities komt en dat er ook geen competities zijn waarin clubs zich zo gemakkelijk terugtrekken. Dus in poules komen te voetballen, waarin echt volwaardige voetbalverenigingen uitkomen, die graag hogerop willen.”
Enorm in de belangstelling is op dit moment het verhaal zaterdag- versus zondagvoetbal. Hoe kijk jij daar tegenaan?
,,Het verbaast mij niks, dat het gebeurt. Je hebt steeds meer zondagverenigingen die overstappen naar het zaterdagvoetbal en de jeugd gaat steeds vaker uit op de zaterdagavond en wil dan niet op zondag voetballen, omdat het heel laat geworden is. Maar de consequentie is wel, dat je als zaterdagvereniging en zeker in de vierde klasse, bijna elk seizoen opgezadeld wordt met clubs die het seizoen daarvoor nog actief waren op eerste, tweede of derde klas niveau op zondag, dus dat betekent wel, dat de weg omhoog voor die specifieke zaterdagverenigingen steeds moeilijker wordt. Dat zie je nu weer, nu onlangs bekend is geworden dat Schipluiden prestatief gaat spelen op de zaterdag en dat VELO een standaardteam op de zaterdag gaat inschrijven.”
Zie jij – en dan heb ik het over de standaardteams – iets in het mengen van de competities hier in West 2, dus zelf bepalen wat de wedstrijddag wordt?
,,Daar zitten natuurlijk ook voor- en nadelen aan, maar ik denk dat het voor de zondagclubs wellicht wat gemakkelijker is. Maar het wordt denk ik ook wel wat rommeliger qua competitieverloop als je de ene week op zaterdag en een week daarna op de zondag moet voetballen. Dat is voor de supporters of beter gezegd de leden ook niet gewenst, want het wordt onoverzichtelijk wanneer de wedstrijden gespeeld worden.”
Loosduinen is een redelijk grote vereniging, hoe zou jij de club willen omschrijven?
,,Als een gezellige familievereniging waar weinig verloop in ledenaantal zit. Alleen tijdens de laatste overschrijvingsperiode hebben we een hoos gekregen van nieuwe leden en dat was niet alleen bij de A-selectie, maar ook bij de jeugd. Het is te hopen, dat de sfeer goed blijft binnen de club en dat de nieuwe leden zich aanpassen, dus aan de normen en waarden van de club en dat het niet andersom wordt.”
Westlandse verenigingen kenmerken zich onder meer als verenigingen waar de zelfwerkzaamheid op hoog niveau staat. Is dat bij Loosduinen ook het geval?
,,Die zelfwerkzaamheid is altijd hoog geweest bij de club. Ons complex is vooral tot stand gekomen door onze vrijwilligers en we hebben nog steeds een onderhoudsploeg, die weliswaar op leeftijd is, maar toch wekelijks ervoor zorgt dat de kantine schoon gemaakt wordt en de kleedkamers schoon zijn. Gelukkig hebben we nog steeds veel vrijwilligers, maar er kunnen altijd mensen bij. Maar nogmaals, we hebben niet te klagen.”
Loosduinen heeft een nieuwe hoofdsponsor in ING. Hoe zijn jullie daarop ingesprongen?
,,ING kwam voor ons eigenlijk als een lot uit de loterij. Onze voorgaande sponsor – en dat waren mensen van de club – ging failliet, dus gingen we op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. ING kwam met een actie voor de amateurverenigingen en onze sponsorcommissie heeft samen met het bestuur een bidbook samengesteld. En dat is gepresenteerd door het bestuur bij ING en we kwamen er goed uit en dat resulteerde in een sponsorovereenkomst, waar we uiteraard geweldig blij mee zijn.”
Jullie hebben er in de afgelopen overschrijvingsperiode veel nieuwe spelers bij gekregen en dan met name voor de A-selectie. Ben je daar blij mee of plaats je toch een kanttekening?
,,Ik plaats er wel een kanttekening bij. We leven nu in december en nu blijkt, dat er al een hoop spelers die dus nieuw waren in die A-selectie, inmiddels al weer zijn afgehaakt. We zijn begonnen met 43 spelers en onlangs hadden we er nog 25 tot onze beschikking. Dus blijkt, dat een hoop van die knapen overschrijving aanvragen in de hoop het eerste dan wel het tweede elftal te halen en als ze dat niet redden, dat ze gewoon stoppen met voetballen. Die tendens kenden wij niet bij onze club en mede door Richard Douw (hoofdtrainer – red.) en Patrick Puister (assistent trainer – red.) hadden we een grote aantrekkingskracht en stonden ze in rijen voor de deur. Ik heb het als secretaris toen nog nooit zo druk gehad en dan maak je dit mee en dat is gewoon jammer.”
Sportief gezien is de ambitie om weer derdeklasser te worden, maar er is veel concurrentie in jullie poule. Heb je toch goede hoop?
,,Toen we de poule-indeling zagen, wisten we al dat het moeilijk zou worden. We zijn matig aan het seizoen begonnen met veel nieuwe spelers, een nieuwe technische staf. De laatste weken voetballen we weer aardig en we versloegen onder meer Te Werve en we mengden ons weer in de strijd om de titel. Alleen tegen Maasdijk gaven we het na de rust weer weg en dat is jammer. Dus ik vrees, dat het kampioenschap er dit seizoen niet in zit en dat het weer een strijd gaat worden voor plaatsing in de nacompetitie. En dat blijft een loterij.”
Tot slot, wie vormen de eerste vier in jullie afdeling eind april 2015 en wie wordt kampioen?
,,Ik denk dat Verburch de beste papieren heeft om kampioen te worden en dat Te Werve, Maasdijk, PGS/Vogel en Loosduinen gaan strijden om de nacompetitieplaatsen.”
© Haaglanden Voetbal