Vorig seizoen werd de zaterdag eerste klasse B gekscherend wel aangeduid als ‘Hoofdklasse D’. De divisie deed haar naam eer aan. De top vier promoveerde in zijn geheel naar de hoofdklasse. De laatste vier gingen er allemaal uit. Van GHC en HBOK werd dat verwacht, van DSO en HVC’10 niet direct.
Tekst: Carel Goseling
In de voetbaljaargang 2015-2016 start 1B daardoor met acht nieuwe ploegen, waaronder twee ex-hoofdklassers: FC ’s-Gravenzande en RKAV Volendam. Uit de tweede klasse kwamen er drie kampioenen over, te weten WV-HEDW Amsterdam (2A), CSW Wilnis (2B) en Vitesse Delft (2C), alsmede twee nummers twee: Argon (2B) en Neptunus-Schiebroek (2D). Het achttal nieuwelingen wordt volgemaakt door Alexandria’66, de nummer tien uit 1C, die dankzij een herindeling van Zuid I in West II terechtkwam.
Ontwikkelingen
Kijkend naar de ontwikkelingen in de laatste vijf seizoenen, dan blijkt dat ploegen als Argon (vanuit de derde klasse), Neptunus-Schiebroek (vanuit de vierde klasse), Valken’68 (vanuit de derde klasse) en WV-HEDW (vanuit de derde klasse) met een constante opmars bezig zijn.
Alexandria, ARC, FC ’s-Gravenzande, Vitesse Delft, RKAV Volendam, Voorschoten’97 en Zwaluwen’30 hebben allemaal ervaring op hoofdklasse- en/of topklasseniveau. De enige twee ‘stabiele’ eersteklasformaties zijn sv Nootdorp (gaat het zesde seizoen eerste klasse spelen) en Forum Sport (derde jaargang op dit niveau).
Transfers
Zoals te doen gebruikelijk is er weer veel getransfereerd. Ploegen als WV-HEDW en Vitesse Delft melden de komst van zo’n vijftien spelers voor de selectie. Bij andere ploegen bleef het de afgelopen zomer juist opvallend rustig daar waar het om mutaties in de selectie ging.
Komend seizoen wordt, dankzij de KNVB, een bijzonder seizoen. Met de komst van de tweede divisie in het seizoen 2016-2017 verandert de zogenoemde ‘voetbalpiramide’ en dat heeft ook gevolgen voor de eerste klasse. De kampioen gaat rechtstreeks naar de hoofdklasse (straks nog twee in plaats van drie).
Periodekampioenen
Voor de periodekampioenen (of hun vervangers) volgt een nacompetitie met zes ex-hoofdklassers (de nummers 11 en 12) in zes poules van vier. De winnaars spelen dan onderling drie ‘halve finales’ met een thuis- en uitwedstrijd. De drie winnaars daarvan gaan ook naar de hoofdklasse.
De degradatieregeling met de tweede klasse blijft zoals die was: nummer 13 en 14 degraderen automatisch, 11 en 12 spelen nacompetitie met tweedeklassers.
Favorieten
Favorieten? FC ’s-Gravenzande en RKAV Volendam willen beide meteen terugkeren naar de hoofdklasse. Zwaluwen’30 (vorig seizoen vijfde) wil ook naar dat niveau terug. Vier seizoenen eerste klasse vindt men in Hoorn genoeg. sv Nootdorp wil promoveren, zo heeft John Karelse, de nieuwe hoofdtrainer, al verklaard. ARC, de enige ex-topklasser in het gezelschap, heeft ambities. En wat te denken van WV-HEDW, dat komend seizoen onder leiding staat van Kees Oostermeijer, de trainer die afgelopen seizoen Swift Amsterdam onder zijn hoede had. De equipe die volgens alles en iedereen het beste voetbal in 1B speelde: supersnel, technisch en hoogwaardig combinatievoetbal.
Reizen
Vorig seizoen staken Sportlust’46 en Swift Amsterdam er in de eindrangschikking ver bovenuit met 59 respectievelijk 58 punten uit 26 duels. Nummer drie, Haaglandia/Winston, eindigde op 44. Om niet te degraderen, ook niet via de nacompetitie, waren 33 tellers nodig. Maar elf punten minder dan de bronzen medaillewinnaar. Of het weer zo ‘close’ wordt, weten we medio 2016. Hoe dan ook wordt het voor ploegen uit de regio Haaglanden meer reizen met nieuwkomers als RKAV Volendam (de naam zegt het al), WV-HEDW (Amsterdam), Argon (Mijdrecht) CSW Wilnis (bij Mijdrecht), Alexandria’66 (Rotterdam) en Neptunus-Schiebroek (Rotterdam). Dan waren Haaglandia/Winston (Rijswijk), DSO (Zoetermeer) en GHC (Leiden) toch dichterbij. Zelfs HVC’10 (Hoek van Holland) leek om de hoek.
© Haaglanden Voetbal