In de tweede jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.
Opvallend
Mijn oog viel onlangs op een klein berichtje. Feyenoord had een F1-speler van RKAVV uitgenodigd voor trainingen. Kort daarop werd hetzelfde jochie nog eens gevraagd door ADO Den Haag om zijn kunsten daar te komen vertonen. In beide gevallen wenste de club hem – heel trots – alle succes toe.
F1. Dat is dus 7 of 8 jaar oud! Zo’n jochie moet gewoon lekker kunnen voetballen. De dingen doen die hij leuk en fijn vindt. Profclubs moeten daar, naar mijn mening, gewoon van afblijven. En RKAVV zou zo verstandig hebben moeten zijn hem – en met name zijn ouders – ervan te weerhouden in Rotterdam en Den Haag op te draven. Waarbij het overigens wel weer frappant is dat Feyenoord hem eerder op het spoor was dan de Haagse scouts. Of ligt Leidschendam niet in de regio Haaglanden?
Grensrechters
Verbazingwekkend vond ik ook dat de KNVB er nu ineens achter is gekomen dat er, om het mild uit te drukken, wel eens wat problemen ontstaan rond de grensrechters (tegenwoordig assistent-scheidsrechters geheten) in het amateurvoetbal. En dan met name de grensrechters die de clubs zelf aan moeten wijzen omdat de bond geen mensen heeft.
Van deze grensrechters – de objectieven uitgezonderd – is bekend dat het eerlijk vlaggen er nog wel eens bij inschiet. Met name bij de beoordeling van buitenspel. En dat leidt dan weer tot allerlei ellende binnen, en soms ook buiten het veld.
De bond heeft nu drie mogelijke oplossingen. 1) de grensrechters wisselen na rust niet meer van helft. Ze vlaggen daardoor dus één helft bij de ‘eigen’ ploeg en één helft bij de tegenstander. Zo moeten voor- en nadeel tegen elkaar wegvallen. 2) de grensrechter mag niet meer vlaggen voor buitenspel. De scheidsrechter moet die situaties voortaan zelf oplossen. 3) de grensrechter verdwijnt helemaal.
Clubman
De KNVB ‘vergeet’ hierbij dat de scheidsrechter vaak ook een clubman is. Per weekeinde worden er zo’n 33.000 wedstrijden gespeeld. En daarvoor heeft de bond 5149 officiële scheidsrechters. Daarbij komt ook nog dat het goed beoordelen van buitenspel alleen kan als de betrokken functionaris op één lijn loopt met de achterhoede. Dat vereist een conditie die de meeste fluiters niet hebben.
Optie drie heeft dezelfde nadelen, in extremis. Hier moet de arbiter immers voortdurend op balhoogte zijn om te beoordelen of die over de lijn ging en door wiens toedoen. Welke optie het ook wordt; het zal in de praktijk weinig uitmaken. ‘Gekleurd’ fluiten en vlaggen zal er niet door verdwijnen.
Matchfixing
Nu we het toch over verdwijnen hebben; wat te denken van matchfixing? Er is nu ‘bewijs’ bij één wedstrijd in de eredivisie. Terwijl ik toch in het verleden heb gelezen dat er bij talloze duels in de eerste divisie sprake was geweest van dit fenomeen. Om nog maar te zwijgen van ‘lagere’ wedstrijden (A1), Europacupontmoetingen en oefenduels waarbij zich manipulatie voordeed. Er werd zelfs verwezen naar topamateurwedstrijden.
Nu wordt het probleem ineens verkleind tot één wedstrijd. Tegelijk gilt de KNVB wel om een wettelijk verbod op matchfixing, daar waar diezelfde bond tot nu toe deed alsof zoiets in Nederland niet voor kwam. Er waren immers geen bewijzen. Nu is er dus één bewijs. Dat het fenomeen veel groter is mag voor eenieder duidelijk zijn. En de mogelijkheden nemen toe als we straks een tweede divisie in het voetbal herinvoeren. Met alle belangen van dien voor de clubs die daarin spelen.
Volgens politici zijn er genoeg manieren om matchfixing aan te pakken. Een nieuwe wet hoeft niet zeggen ze. Tegelijk wordt echter gezegd dat politie en justitie wel belangrijker zaken te doen hebben dan wat schimmige gokjes in het voetbalcircuit na te lopen.
Zo’n twintig jaar terug kenden we in het amateurvoetbal een enorm illegaal gokcircuit. Met briefjes invullen bij de groetenman en zo meer. Menig vereniging hield er een leuke cent aan over. Via internet en andere ict-technieken gaat het allemaal veel gemakkelijker, en anoniemer. Politie en justitie kunnen dat al lang niet meer bijsloffen. En een wet helpt daar ook niet bij. Wat dan wel? De moraal. Maar hoe ver die gaat bepaalt helaas eenieder zelf.
© Haaglanden Voetbal