Het doek is definitief gevallen voor Haaglandia. De club, ontstaan op 1 juli 2005 uit een fusie tussen RVC/RIJSWIJK en FC Kranenburg, heeft sportief gezien successen behaald, maar financieel verkeert de club al enkele jaren in een dal.
Tekst: Ton Beije
Na het laatste succes in het zondagvoetbal, waarin de club – toen nog onder leiding van trainer Edwin Grünholz – lang meedeed in de topklasse voor de strijd om de titel, maakteen de Rijswijkers vervroegd de stap naar het zaterdagvoetbal. Dat werd mede ingegeven door het succes van het zaterdagteam, dat inmiddels de eerste klasse had bereikt. En daar was ook succes, de promotie naar de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal, waarin de club vorig seizoen debuteerde.
Moeilijk
Haaglandia heeft het de laatste jaren al financieel moeilijk. De problemen zijn zeker niet ontstaan onder het bewind van het huidige bestuur. Dat is met man en macht bezig geweest om de club uit het dal te halen. Los van de financiële perikelen met de gemeente, ligt er ook nog een aanzienlijke schuld bij de Belastingdienst. Bij de Belastingdienst had de club al een ‘succesje’ geboekt, omdat een opgelegde boete was kwijtgescholden. Overeind stond nog een aanzienlijk bedrag om te betalen bij de Belastingdienst én bij de gemeente Rijswijk, waar de club een achterstand had in de betaling van de huurgelden. Daar kwam vorig jaar ook nog eens de problematiek bij van de exploitatievergunning (door toedoen van de rechter werd de club tweemaal in het gelijk gesteld). Kortom, de onderhandelingen met de gemeente liepen niet echt vlotjes.
Huuropzegging
De gemeente dreigde al per 1 juli van dit jaar de huur van de velden op te zeggen, maar dat besluit werd nog niet zo lang geleden opgeschort. Het bestuur van Haaglandia heeft de afgelopen maanden regelmatig met de gemeente om tafel gezeten, laat voorzitter Henk de Haas weten.
Aan het begin van deze (vrijdag)middag stond de preses van Haaglandia Haaglanden Voetbal te woord. De Haas: ,,Wij hebben van de week nog bij de gemeente gezeten. Toen werd ons al min of meer duidelijk, dat het een moeilijk verhaal zou worden. Maar dat het zo snel voorbij zou zijn, verbaast ons wel. Wij hadden wel het vermoeden nog het één en ander te kunnen doen, maar de gemeente (lees wethouder van financiën Nicole Dierdorp – van D66 -) blijkbaar niet.”
Verslagen
,,Overigens werd ik verrast door het bericht, want de media wist het eerder dan wij”, gaat De Haas verder. ,,Toen wij vanmorgen het onheilspellende bericht vernamen, hebben wij direct het bestuur bijeen geroepen op ons complex. Je kunt je voorstellen dat de verslagenheid erg groot is. Iedereen zit er doorheen. Wij hadden nog wat voorstellen neergelegd, maar die waren blijkbaar voor de gemeente toch onvoldoende.”
,,Het is helaas niet anders, Haaglandia is failliet, dat is definitief en niet langer te bevechten. Enorm teleurstellend. We kwamen zojuist als bestuur bij elkaar, niet om te kijken wat we nog zouden kunnen doen, maar meer om elkaar steun te geven.”
KNVB
Het bestuur van Haaglandia rest nu niets anders dan in overleg met de KNVB alle leden de mogelijkheid te geven uit te kijken naar een andere club en de overschrijvingen in orde te maken. Wat er met de huidige locatie gaat gebeuren? Henk de Haas heeft geen flauw idee: ,,Dat is ook niet zozeer meer ‘mijn pakkie an’”, laat een hevig teleurgestelde Haaglandia-voorzitter weten.
Bolwerk
Wat eens een bolwerk was, de trots van de gemeente Rijswijk, begonnen met RVC op hoog niveau met bekende oud-profs in de gelederen, later de fusie met buurman RVV Rijswijk en in 2005 dan de fusie met FC Kranenburg (RVC/RIJSWIJK met veel jeugd op hoog niveau en FC Kranenburg inmiddels spelend in de top van het amateurvoetbal). Elf jaar later valt het doek. Een dieptepunt voor de club, maar ook sportief gezien voor de gemeente. En de KNVB moet het komend seizoen in de zaterdag hoofdklasse met een club minder doen. En niet allen daar, de gaten vallen ook in de landelijke jeugdcompetities, want Haaglandia speelde ook met de jeugd op goed niveau.
© Haaglanden Voetbal