Jan Kaffa als redacteur betrokken bij RAS. Hij is zorgverlener in het ziekenhuis. Weet dus waarom alle maatregelen worden genomen. Maar hij is ook voetbalouder. Op de site van de club gaf hij zijn relaas onder de kop ‘Spelen zonder publiek’.
Tekst: Jan Kaffa
Het is een regenachtige zaterdagochtend. Jeugdige spelers druppelen langzaam het terrein van voetbalvereniging RAS binnen. De nieuwe maatregel om het coronavirus te bestrijden wordt toegepast. Spelen zonder publiek. Ouders wordt dan ook verzocht buiten de toegangspoort te blijven.
Na de wedstrijd worden de kinderen weer opgehaald. Enthousiast vertellen ze over de wedstrijd. De doelpunten die gemaakt zijn, de acties en reddingen. Het is goed om al die blije gezichten te zien. Toch is er ook een ander gevoel. Als vader en liefhebber van voetballen had ik erbij willen zijn. Had ik willen juichen. Had ik het plezier en de spanning willen zien en voelen.
Ik begrijp als zorgverlener heel goed waar de maatregelen voor dienen. Tijdens de eerste golf heb ik maanden op de corona-afdeling gewerkt. Nu sta ik er weer. Ik weet wat het virus kan doen. Maatregelen zijn dan ook nodig. Maar sommigen zijn verwarrend en moeilijk te begrijpen. De maatregel van de regering om geen publiek toe te laten begrijp ik niet.
Bestuur en vrijwilligers van RAS – en met hen vele andere verenigingen – hebben de afgelopen weken alles gedaan om het virus buiten de deur te houden. En dat is ook goed gelukt. Want verenigingen zijn, zover bekend, geen haarden van besmettingen geweest. Toch worden ze door de nieuwe maatregelen gestraft. Terwijl duizenden mensen dagelijks pretparken, dierentuinen, markten bezoeken moet een voetbalvereniging zich aan keiharde regels houden. Waardoor voetbalplezier, inkomsten en overleving onder grote druk komen te staan
Voetballen is meer dan een spelletje. Het heeft ook een sociale functie. Een club is een ontmoetingsplaats. Waar nieuwe vriendschappen worden gemaakt. Waar eenzaamheid even terzijde geschoven kan worden. Waar ouderen afleiding vinden. Waar men plezier en vreugde kent. Door deze maatregel raken vele mensen hun dagelijkse uitje kwijt.
Het is voor iedereen dan ook te hopen dat we corona zo snel mogelijk verslaan. Dat doen we met eerlijke en bijdragende maatregelen en met gezond verstand. Niet met onbegrijpelijke en oneerlijke regels. Dus wel anderhalve meter afstand bewaren. Geen handen schudden. Goede hygiëne. Bij klachten thuisblijven en zo nodig testen. Als we dat samen doen, dan komt de overwinning in zicht en kunnen we snel weer genieten van onze kinderen, het voetballen en het clubleven.
© Haaglanden Voetbal