De KNVB onderneemt nieuwe stappen om tot meer diversiteit en inclusiviteit binnen de organisatie te komen. De wens hiervoor is begin vorig jaar door de directie geuit en daarna door een interne werkgroep samen met experts van PwC uitgewerkt.
Bij het afscheid van Michael van Praag als bondsvoorzitter in december 2019 zijn de uitgangspunten hiervoor verder vormgegeven in het Pact van Praag*. Sindsdien is de KNVB hierin verder geïnformeerd en gesteund in gesprekken met uiteenlopende maatschappelijke belangengroepen en de Commissie Mijnals. De aanpak heeft instemming gekregen van de OR en zal gericht zijn op intern verloop en vervanging bij uitstroom.
,,Diversiteit en inclusiviteit verhogen de kwaliteit van een organisatie. Per vacature willen we altijd de beste kandidaat en dat kan alleen als al het beschikbare talent zich welkom voelt. Precies zoals op het voetbalveld ook het sterkste team wordt samengesteld. We kunnen in onze rol als bond bovendien betere keuzes maken als we completer zijn en alle verschillende inzichten in het voetbal goed kunnen meewegen. Een diverser personeelsbestand en inclusievere organisatie waren daarom al een tijd de wens binnen de KNVB, maar dit bereiken gaat niet vanzelf. Dat blijkt ook uit ervaringen van andere organisaties. Het vaststellen van zowel kwantitatieve als kwalitatieve doelstellingen en bijbehorende maatregelen is dan noodzakelijk. Hopelijk kunnen we met deze stap straks ook een voorbeeldfunctie vervullen voor andere organisaties in het voetbal en wellicht ook daarbuiten.” – Directie KNVB.
Medewerkers met niet-westerse migratieachtergrond
De directie heeft ingestemd met het voorstel dat het aandeel medewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond moet toenemen van 2% op dit moment naar 14% in 2030. Deze groei wordt gerealiseerd dankzij een aangepast wervings- en selectiebeleid. Eén van de nieuwe maatregelen is om bij alle wervingsprocedures minimaal één kandidaat met een niet-westerse migratieachtergrond uit te nodigen voor een gesprek.
Vrouwen in hogere posities
Besloten is dat in 2030 vrouwen 20% uitmaken van alle medewerkers op hogere posities (dit is nu 13%). Hierbij ligt de focus vooral op leidinggevende en/of invloedrijke posities. Momenteel wordt 30% van de totale functies binnen de KNVB door vrouwen bekleed.
Diversiteit onder docenten en deelnemers opleidingen
Bij de opleidingen is onderzoek gestart naar eventuele belemmeringen voor vrouwen en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Op basis hiervan is begin 2021 een voorstel met verbeterpunten en kwantitatieve doelstellingen gereed, waarna de vervolgstappen worden bepaald om zo in lijn met het beleid ook hier meer diversiteit bij de docenten, scheidsrechters en trainers te bereiken.
Diverse samenstelling directie
In 2030 bestaat de directie van de KNVB (uitgaande van de huidige structuur met zeven personen) voor 30% uit vrouwen en heeft 15% een niet-westerse migratieachtergrond. De directie zal met de toezichthouders bespreken dat gestreefd wordt naar een diverse top en dat deze wens opgenomen moet worden in de successieplanning van de KNVB.
Alle hierboven genoemde kwantitatieve doelstellingen worden gemonitord en tussentijds geëvalueerd. Indien nodig worden de inspanningen aangepast.
Toezichthouders en Algemene vergaderingen
Tijdens de Vergadering van Toezichthouders wordt dit onderwerp periodiek geagendeerd. Voorgesteld zal worden om het onderwerp Diversiteit & Inclusiviteit als portefeuille bij één van de toezichthouders onder te brengen.
De doelstelling voor de Ledenraad (amateurvoetbal) wordt aangescherpt zodat toegewerkt kan worden naar een Ledenraad die een afspiegeling is van de achterban (in het verlengde van de motie diversiteit die in de vergadering van 20 juni 2020 door de ledenraad is aangenomen). De KNVB zal de algemene vergadering betaald voetbal (AVBV) aanmoedigen eveneens een meer diverse samenstelling na te streven. De leden beslissen over de samenstelling van deze organen.
Toezichthouders, de Ledenraad en AVBV, moeten toezien op het behalen van de doelstellingen
Kwalitatieve doelstellingen
Meer diversiteit binnen de organisatie gaat niet zonder aandacht voor inclusief denken en handelen van alle betrokkenen. Dit zal daarom worden gestimuleerd met trainingen en workshops voor directie, leidinggevenden en alle overige medewerkers. Deze vinden allemaal in het lopende voetbalseizoen plaats.
Bedrijfsprocessen zijn onder de loep genomen om te kijken naar mogelijke verbeteringen zoals bijvoorbeeld de (fysieke) toegankelijkheid voor medewerkers en bezoekers met een beperking. Dit onderzoek krijgt in 2021 een vervolg. Daarna kunnen ook doelstellingen geformuleerd worden voor de groep mensen met een beperking.
Andere verbeteringen zijn voorzieningen zoals een stilteruimte, halal eten en aandacht voor uiteenlopende (feest)dagen, wat eraan bijdraagt dat alle medewerkers zich veilig en welkom voelen bij de KNVB, ongeacht gender, culturele achtergrond, religie of seksuele voorkeur. Voor LHBTI-medewerkers is er inmiddels een persoonlijk aanspreekpunt.
Bij de KNVB werken bijna 515 personen met een vast of tijdelijk dienstverband en 420 oproepkrachten. De bond heeft bijna 1,2 miljoen leden, waaronder ruim 160.000 vrouwen.
Bron: KNVB