Ruud Brood na duel tegen FC Emmen: ,,Meer gebruik van de ruimtes moeten maken”

In de aanloop naar de degradatiekraker wilde men binnen de selectie niets horen over het moéten winnen van FC Emmen. ADO Den Haag wilde winnen. Na negentig minuten voetbal was het devies meer dat men niet wilde verliezen.

Tekst: Glenn Duijzer                     |      Foto: Eric de Wit

Het leek erop dat de bezoekers meer balbezit hadden, maar dat wisten ze niet in kansen uit te drukken. Het werd pijnlijk duidelijk waarom de ploeg pas zeventien keer heeft gescoord. ADO Den Haag stelde daar niet veel meer tegenover. Beide ploegen kregen twee goede kansen. Waarbij FC Emmen-speler Michael de Leeuw zowel aanvallend als ook verdedigend de bal op de paal werkte. In de laatste minuten van de wedstrijd had Ricardo Kishna de winnende treffer op zijn schoenen, maar zijn bal verdween aan de voor ADO Den Haag verkeerde kant van de paal. Daarmee eindigde de wedstrijd zoals hij was begonnen: 0-0. De voorsprong op de hekkensluiter bleef daardoor vijf punten en door de nederlaag van Willem II steeg de geelgroene formatie nog een plek op de ranglijst ook. De lezing van ADO Den Haag-trainer Ruud Brood (foto) na afloop.

Hoe kijk je nu terug op deze wedstrijd?

,,Ik kan kort over de wedstrijd zijn. De belangen waren vooraf bekend. Het waren twee ploegen die de punten hard nodig hebben. In de eerste fase, zeg maar dertig minuten, hebben we het moeilijk gehad met Emmen. We hebben toen ook hoofdzakelijk op eigen helft gespeeld. Dat lag ook onze keuzes bij balbezit. Aan onze rechterkant lag het bij Emmen open, dat werd wel duidelijk als Van Ewijk opstoomde. Dat gebeurde in die fase te weinig. Bij balverlies werd er vanuit het middenveld te weinig druk gezet waardoor het achterin gevaarlijk werd. Dat was ook de reden om Bourard na rust in te brengen. Dat zou er meer druk naar voren gezet gaan worden. Ik het laatste kwartier voor rust kwamen we al beter in de wedstrijd. Na rust hebben wij iets meer balbezit gehad, maar hebben we zeker de beste kansen gehad om de score te openen. Het zit dan ook niet mee met die bal op de paal, daar hadden we voor rust overigens weer mazzel bij. Ook die bal van Kishna gaat er normaal in. Ik denk dat we in de omschakeling die goal hadden moeten maken. Met dit resultaat schieten beide teams niet echt op, we hadden heel graag willen winnen. Ik kan wel complimenten geven over de strijd die geleverd is, maar soms was het saai en ook rommelig door de spanning. We hadden na rust wel het geloof dat wij die 1-0 zouden gaan scoren. Emmen gaat dan ook nog aanvallend wisselen, waardoor er voor ons meer ruimte kwam. Daar hadden we gewoon meer gebruik van moeten maken.’”

Het bleek een echte degradatiekraker te zijn, met weinig kansen. Je verliest niet, maar je wint ook niet. Eigenlijk schiet niemand iets met dit gelijkspel op. Wat vind jij daarvan?

,,Vervelend, ik denk dat we op basis van de tweede helft en de mogelijkheden, de wedstrijd hadden moeten winnen. Die kans van Kishna kwam voort uit een mooie aanval, maar het ging voorin te veel fout bij het geven van die laatste bal. Catic moet bij de laatste bal op Kramer de bal in de voeten geven en niet achter hem. Dat zijn toch de puntjes die verbeterd moeten worden, dan kunnen we misschien meer scoren en wedstrijden winnen.”

Was het in de laatste minuten niet nog even billen knijpen? Mede omdat het maar 0-0 bleef staan?

,,Een beetje want Emmen ging met twee spitsen spelen en soms drie. Ze begonnen ook met de ballen er diep in te gooien. Maar als ik de tweede helft goed herinner hebben we niets weggegeven. Het was een beetje als in de uitwedstrijd. Alleen kunnen we nu rustiger zijn in balbezit. Ik vind alleen dat we nog moeten groeien op het gebied van inzicht. We hadden meer over rechts moeten spelen. Dat gebeurde niet en dat zal misschien aan de spanning liggen.”

De nieuwe middenvelder Tomislav Gomelt maakte zijn debuut. Ben je tevreden over hem?

,,Voor zover wel. Maar het was even moeilijk voor hem omdat er bij Emmen niet iemand door schoof. Maar je ziet wel dat hij de duels niet uit de weg gaat. Hij is tactisch gewisseld omdat we na rust de druk meer naar voren wilden verplaatsen.”

Het is nog geen 31 januari, dus de transfermarkt is nog open. Wat voor speler zou je nog willen toevoegen?

,,Je hebt vandaag gezien dat Kramer weinig ballen krijgt. Na rust komt Catic erbij en ondanks het feit dat hij nog niet op het juiste niveau zit, wordt het toch gevaarlijker. Het is dus duidelijk dat we een speler zoeken die Kramer meer kan bedienen. Dat we niet alle middelen hebben en creatief moeten zijn is duidelijk. Wij kunnen niet ineens een Frei zoals FC Emmen op de kop tikken. We proberen daar wel naar te kijken.”