Sander Jansen, voorzitter sv Nootdorp: ,,Leden denken en helpen volop mee”

||

Coronaserie (deel 4)

De Coronacrisis duurt nu al maanden. Ook de voetbalclubs worden hard getroffen. Voetballers die geen wedstrijden kunnen afwerken, kantine dicht, financiën zwaar onder druk. Hoe komen de clubs door deze zware periode heen? In deze serie laten wij clubvoorzitters aan het woord. In deel 4 Sander Jansen (foto), voorzitter van zaterdag eersteklasser sv Nootdorp.

Tekst: Ton Beije

Ook voor Sander Jansen is het geen fijne periode. Hem is wel duidelijk wat hij mist als voorzitter van sv Nootdorp: ,,Ik persoonlijk de band met de spelers, trainers, vrijwilligers en publiek. Ik kom vanaf mijn vijfde jaar op zaterdag op de voetbal, dus dat is echt wel even wennen. Maar dit geldt uiteraard voor velen van ons. Met het bestuur en de verschillende commissies en werkgroepen is er wel geregeld contact. Dat is in deze tijd ook nodig.”

Jeugd

Wat wordt er dan zoal gedaan, voor zover dat mogelijk is? Jansen: ,,Momenteel is uiteraard de kantine dicht en zijn de kleedmakers gesloten. Ook de BSO is gesloten. Alleen de jeugd traint conform het avondklokrooster en op zaterdag wordt er door de jeugd onderling gespeeld. Momenteel zijn wij helaas genoodzaakt geweest om door toedoen van de weersomstandigheden ook dit schema voorlopig even stil te zetten. Daarnaast zijn er nu al geplande activiteiten voor de jeugd in de laatste week van februari. Op deze manier proberen wij zoveel mogelijk onze jeugdleden binnen de gestelde coronaregels bezig te houden. Bij één van de activiteitendagen zullen ook de senioren een rol gaan spelen. Dat maakt het extra leuk.”

Accommodatie

Bij veel clubs wordt in de gedwongen stille periode ook het één en ander aan de accommodatie gedaan. Ook bij sv Nootdorp zit men niet stil. ,,Naast de onlangs gerealiseerde nieuwbouw van de kleedkamers zijn onze vrijwilligers ook druk geweest met het opknappen van de oude kleedkamers en hebben zij de algemene ruimtes geschilderd”, laat Jansen weten. ,,Binnen ons ledenbestand hebben wij ook de voorraad (drinken en eten) aan de man kunnen brengen. Onze leden denken wat dat betreft met ons mee en helpen de club op alle fronten.”

 

Het voortbestaan van de club is ook bij sv Nootdorp niet aan de orde. ,,Nee, daar ben ik zeker niet bang voor, maar deze crisis hakt er wel in. Dat zal voor bijna alle clubs gelden. Wij vragen uiteraard steun aan de overheid op de daarvoor bestemde gebieden en hebben korting gekregen vanuit de gemeente aangaande de veldhuur. Daarnaast zijn wij ook in contact met de KNVB inzake de verplichtingen. Alle beetjes helpen uiteraard.”

‘Covid Taskforce’

Veel clubs maken al plannen als straks ‘voorzichtig’ publiek weer wordt toegestaan. Jansen: ,,Hier zijn wij ook druk mee bezig. Er is een separate werkgroep opgericht, de COVID Taskforce. Deze groep mensen houdt zich bezig met alles wat er bij COVID komt kijken en dus ook met welke opties er zijn zodra we weer alles of beperkt kunnen doen op de club.” Ledenverlies is vooralsnog niet aan de orde bij sv Nootdorp volgens Jansen. ,,Maar we denken dat er wel een beperkt aantal senioren zal gaan stoppen. Ik denk dat dat een beetje te danken is aan de huidige situatie. Ik ben erg trots op ons totale ledenbestand als ik kijk hoe men met de situatie omgaat als je het relateert aan de club. Laat maar weer eens zien hoe hecht onze vereniging is.”

Zomeractiviteiten

Als straks van de zomer meer mogelijk is, dan denkt ook sv Nootdorp aan extra activiteiten. Jansen: ,,Onze kerngroep binnen de jeugd is druk doende om vooral voor de jeugd te kijken wat de opties zijn. Zodra het kan worden er zeker zaken georganiseerd. Indien het kan gaan we uiteraard ook voor de senioren kijken wat er mogelijk is. Het zou wat mij betreft mooi zijn als we een feestelijke dag kunnen organiseren voor al onze leden, trainers, sponsoren en vrijwilligers. Ik hoop echt dat dat tot de mogelijkheden behoort komende zomer. Daar zijn we stiekem toch allemaal wel aan toe.”

Kunstgras

En er is nog iets om als club naar uit te kijken. ,,Medio mei zal ons huidige hoofdveld (natuurgras) worden omgebouwd naar een mooi nieuw kunstgrasveld. Gezien de huidige situatie kan daarmee dus waarschijnlijk al eerder mee worden begonnen”, aldus voorzitter Jansen, die ook tevreden is met de inbreng van de KNVB: ,,Mijns inziens biedt de KNVB hulp aan en komt het ook met ideeën. Vanuit onze club hebben bestuursleden meegedaan aan een aantal sessies die de KNVB heeft georganiseerd.”

Competitie

Denkt Sander Jansen nog aan het uitspelen van (de eerste helft) van de competitie? Hij: ,,Dat wordt een lastig verhaal mijns inziens en dit lijkt gezien de voortekenen een onmogelijk verhaal te worden. Ik hoor iedereen ook over vier weken trainen en dan alweer starten. Dat lijkt me echt niet kunnen. Vier weken is echt te weinig wil je helemaal wedstrijdfit zijn. Daarnaast denk ik dat door COVID er momenteel wel belangrijkere zaken zijn waar we als maatschappij mee te maken hebben. Neemt niet weg dat ik de “normale” zaterdag enorm mis. Maar het moet wel allemaal kunnen…….”

,,Het idee van Haaglanden Voetbal om alsnog een toernooi te organiseren zie ik als een prima initiatief. Ik kan niet wachten, als het ook maar even kan, om de bal weer te zien rollen. Mits de voorbereiding ernaar toe ook maar goed en verantwoord is. Het laatste dat je wilt is dat er veel spelers door de geringe voorbereiding zwaar geblesseerd raken.”

Tenslotte

Sander Jansen tenslotte: ,,Laten we bij het (door) starten van de competitie en het weer opstarten van de trainingen voor de senioren stil staan bij het feit, dat hetgeen wij allen lang als normaal hebben ervaren, eigenlijk heel bijzonder is. Op deze manier gaan wij het nog meer waarderen en koesteren. Last but not least: Laten we hopen dat alles snel weer bij het normale en als dat het geval is, dan is Haaglanden Voetbal ook weer van harte welkom bij sv Nootdorp!”

© Haaglanden Voetbal

In deel 5 van deze serie komt Peter van den Berg, voorzitter van KMD, aan het woord.

Lees verder