Degradatiekraker levert bijna negentig minuten foutenfestival op

|||

Natuurlijk de spanning stond op het duel. Willem II en ADO Den Haag hunkeren naar een driepunter, beide teams staan met een gelijk aantal punten voorlaatste. En dat bleef zo na het 1-1 gelijke spel in een duel met veel fouten van beide kanten en waar ook de arbiter vrolijk aan meedeed.

Tekst: Ton Beije                                  Foto’s: Orange Pictures

Met het gelijke spel zijn Willem II en ADO Den Haag ook niet echt veel dichterbij clubs als PEC Zwolle, VVV Venlo en RKC Waalwijk gekomen. Wellicht dat ADO Den Haag, dat lange tijd met tien man moest spelen, als morele winnaar van het veld stapte, zoals Willem II-trainer Zeljko Petrovic na afloop voor de ESPN-microfoon zei. Ook FC Emmen zal er een extra consumptie op genomen hebben, want de achterstand op Willem II en de Haagse ploeg van Ruud Brood is maar opgelopen tot vijf punten.

Een wedstrijd met een wel en niet gegeven strafschop aan ADO Den Haag, een pingel voor de thuisploeg, aan beide kanten een rode kaart, een scheidsrechter (Siemen Mulder) die dapper meeging in het maken van fouten. Alleen het voetbal was van beide kanten niet geweldig en beide teams lieten ook zien terecht in de onderste regionen van de Eredivisie te vertoeven.

Basis

Ruud Brood had in de basis een plek in de laatste linie ingeruimd voor Gianni Zuiverloon en Shaquille Pinas. Dario del Fabro en Juan Familia-Castillo moesten plaatsmaken. Boy Kemper ging als linkerverdediger spelen. Om het middenveld mocht Tomislav Gomelt starten (in plaats van John Goossens) en in de aanval kreeg Ricardo Kishna op links de voorkeur boven Youness Mokhtar.

Het begin van Haagse zijde was nog niet zo slecht. Michiel Kramer probeerde het van afstand, maar zijn schot vloog naast het Tilburgse doel van Aro Muric. Na ruim een kwartier leek de thuisploeg echter op voorsprong te komen. Uit een hoekschop kopte Wesley Spierings raak, maar op advies van de VAR keurde arbiter Siemen Mulder (tot verrassing van velen) de treffer af omdat er een duwfout aan vooraf was gegaan tegen doelman Martin Fraisl.

De leidsman ging later in het eerste bedrijf in de fout bij een goede actie van Kishna. Kishna werd van achteren aangetikt, ging naar de grond en in plaats van naar de stip te wijzen, deed Mulder niets. Hiermee werd de bezoekers wel een strafschop onthouden, wat de leidsman overigens na afloop voor de ESPN-camera eerlijk toegaf. Een tweede tegenvaller vlak voor rust was de rode kaart voor de weer tegenvallende Tomislav Gomelt. Na balverlies ging hij in de fout tegen Kwasi Wriedt en mocht terecht met rood richting kleedkamer. ADO Den Haag moest met tien man verder.

In de rust bleef Ricardo Kishna (bij de actie vlak voor rust geblesseerd geraakt) in de kleedkamer achter en werd vervangen door verdediger Dario del Fabro, waardoor Gianni Zuiverloon (die later weer zwaar geblesseerd moest uitvallen na verkeerd terecht te zijn gekomen) opschoof naar het middenveld. De tweede helft was nauwelijks drie minuten oud of ADO Den Haag liep tegen de volgende tegenvaller aan. Michiel Kramer bracht zijn tegenspeler in de zestien ten val. Schouderduw meende hij zelf, strafschop in de ogen van Siemen Mulder. De net ingevallen Mike Trésor pakte het cadeautje graag uit: 1-0. Vanaf dat moment toonde de formatie van Brood ruggengraad en kwam met tien man zelfs op gelijke hoogte. Kramer werd in de Tilburgse zestien neergehaald door Jordens Peters en ook hier ging de bal op de stip. Shaquille Pinas bracht zijn ploeg langszij: 1-1.

Een kwartier voor tijd stonden beide teams met tien man. Jordens Peters beging in de ogen van de scheidsrechter een overtreding op invaller Jonas Arweiler en kreeg zijn tweede gele prent voorgehouden en kon dus ook naar de kant. De spanning in de slotfase, er kwamen nog zes extra minuten bij, was te snijden. Zou één van de ploegen nog in staat zijn de volle buit te pakken? Dat gebeurde niet en mocht dus zowel Willem II als ADO Den Haag één punt aan het schamele aantal toevoegen. Willem II gaat komend weekend op bezoek bij Sparta en ADO Den Haag is zaterdag (18.45 uur) in het Cars Jeans Stadion gastheer van RKC Waalwijk. Trainer Fred Grim van de Waalwijkers zat in Tilburg al driftig aantekeningen te maken. Alleen winst kan ADO Den Haag echt een beetje verder helpen.

Opstellingen

Willem II:

Muric, Heerkens (63. Köhn), Peters, Nunnely (85. Romeny), Llonch (85. Selhani), Pavlidis (79. Van Beek), Köhlert (46. Trésor), Owusu, Wriedt, Holmén, Spieringhs.

ADO Den Haag:

Fraisl; Van Ewijk, Zuiverloon (58. Goossens), Pinas, Kemper; Vejinovic, Gomelt, El Khayati (58. Arweiler); Kishna (46. Del Fabro), Adekanye (58. Besuijen), Kramer.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder