ADO Den Haag staat – met geflatteerde nederlaag – weer met lege handen

|||

ADO Den Haag is er ook in het Abe Lenstra Stadion niet in geslaagd om de volle buit te pakken. En dat is toch echt nodig wil de formatie van trainer Ruud Brood nog kans houden om aan directe degradatie te ontkomen. Na een 1-0 stand bij rust, moesten de Hagenaars uiteindelijk een tikje geflatteerd met een 3-0 nederlaag het veld verlaten.

Tekst: Ton Beije          |        Foto’s: Orange Pictures

Trainer Ruud Brood had geen wijzigingen aangebracht in zijn ploeg en begon dus in dezelfde formatie als vorig weekend thuis tegen RKC Waalwijk. Gastheer sc Heerenveen begon sterk aan de wedstrijd en ADO Den Haag kwam er in die beginfase niet aan te pas. Na acht minuten kwamen de Friezen al op voorsprong door een treffer van Siem de Jong die de bal buiten bereik van Martin Fraisl via de rug van Jamal Amofa in de verre hoek liet verdwijnen: 1-0.

ADO Den Haag toonde echter veerkracht en kwam steeds beter in de wedstrijd en nam het initiatief over. Kansen om langszij te komen waren er ook voor de bezoekers. Nasser El Khayati probeerde het – zonder succes overigens – van afstand, maar ook Bobby Adekanye en Michiel Kramer lieten mogelijkheden ongebruikt om ADO Den Haag naast sc Heerenveen te zetten. Vooral Kramer had op perfect aangeven van Kishna de 1-1 moeten scoren, maar schoof de bal naast het doel. Vlak voor rust kreeg de Residentieclub nog een vrije trap te nemen, nadat Pawel Bochniewicz een overtreding had begaan op Bobby Adekanye. De vrije trap van John Goossens leverde niet het gewenste succes op, maar in de rebound probeerde Adekanye het met een volley, maar zijn inzet eindigde op de vuisten van doelman Mulder.

Ruud Brood liet dezelfde elf ook aan de tweede helft beginnen omdat er ook geen reden was op dat moment te wisselen. ADO Den Haag hoopte het spel van voor rust door te zetten en op weg te gaan naar de gelijkmaker. In de beginfase van dat tweede bedrijf was ADO Den Haag ook het meeste in balbezit en op de helft van sc Heerenveen te zien. Al na zes minuten moest Boy Kemper er met een blessure vanaf en werd vervangen door Juan Familia-Castillo. Na bijna zestig minuten op de klok kwam Familia-Castillo goed mee op links en na zijn voorzet op maat kopte Adekanye tussen twee man in, maar doelman Mulder reageerde attent.

In plaats van op gelijke hoogte te komen, sloeg sc Heerenveen twaalf minuten voor tijd genadeloos toe, daarbij geholpen door ADO’s middenvelder Marko Vejinovic. Die speelde de bal knullig in de voeten van Henk Veerman, die vrij kon opstomen richting doelman Fraisl en simpel de marge op twee treffers bracht: 2-0. Het bleek voor de bezoekers de nekslag. sc Heerenveen liep nog enkele malen simpel door het centrum van de Haagse defensie. Het zag een treffer van Joey Veerman (na een tikje breed van Henk Veerman) terecht wegens buitenspel (op advies van de VAR) door scheidsrechter Björn Kuipers geannuleerd worden, maar vlak voor tijd mocht Joey Veerman toch juichen nadat hij de bal diagonaal langs de grond in de verre hoek mikte: 3-0.

Weer een nederlaag voor ADO Den Haag, terwijl de concurrenten Willem II (uit bij FC Twente) en FC Emmen (thuis tegen Sparta) een punt in de wacht sleepten. De ploeg van Brood staat nu drie punten achter op Willem II (en een slechter doelsaldo) en slechts twee voor op FC Emmen. Over twee weken wacht de uitwedstrijd tegen Ajax, dus zal er door ADO Den Haag komend weekend thuis tegen sc Heracles zeker gewonnen moeten worden om de aansluiting bij Willem II te houden. Al en met al komt de Keuken Kampioen Divisie echter wel steeds dichterbij.