FC Utrecht maakt gebruik van ‘witte wissel’

||

FC Utrecht-trainer René Hake heeft tijdens het duel tussen ADO Den Haag en FC Utrecht voor een unicum gezorgd. Hij bracht in totaal zes wisselspelers in het veld. Hake zelf had het na de wedstrijd over ‘een witte wissel’.

Vlak voor rust kwam Bart Ramselaar met zijn hoofd in botsing met medespeler Moussa Sylla. De middenvelder kwam na een behandeling weer binnen de lijnen. Hij speelde nog zes minuten mee en schoot de bal op doel, wat later in de rebound een treffer opleverde. Gelijk na die treffer verliet hij toch het veld. Hake maakte vervolgens gebruik van de mogelijkheid die nog niet zolang bestaat om een speler vanwege hoofdletsel te vervangen. Normaliter zou deze maatregel zijn om een speler na een botsing direct te wisselen. Ramselaar speelde echter nog zes minuten mee en nam ‘gewoon’ deel aan het spel om zich na de derde treffer van FC Utrecht vlak voor rust alsnog te laten vervangen.

Op dat moment van die derde treffer vroegen Hake en assistent-trainer Rick Kruys aan de vierde official hoe of het zat met de nieuw ingevoerde pilot van de KNVB. Hake na de wedstrijd tegen het AD: ,,Die vierde man wist het ook niet helemaal. Ja, nee, ja, nee, kregen we te horen. Dus wilden we Bart eruit halen en met tien man verder spelen tot de rust, want er was toch nog maar anderhalve minuut te spelen. En de rust telt niet als wisselmoment.”

,,Uiteindelijk bevestigde ook de vierde man dat we een extra wisselmoment zouden krijgen en een extra speler mochten wisselen”, ging Hake verder. ,,Hoe hij erachter kwam? Volgens mij kunnen zij onderling dingen checken, hebben ze een achtervang bij de KNVB. Dit werd volgens mij de eerste witte wissel in de Eredivisie”, aldus Hake. ,,Die wissel komt dan op een wit papiertje, waar die normaal bij een uitploeg op rood of geel staat. Wit omdat het medisch is.” Vraag blijft om welke tijdspanne het gaat tussen het moment van de opgelopen blessure en het moment van het veld verlaten. Ramselaar kwam namelijk terug in het veld en speelde vervolgens nog zes minuten mee. Tot welk moment kan er gebruik gemaakt worden van ‘de witte wissel’? FC Utrecht wisselde in de tweede helft nog en kwam zodoende in totaal aan zes wisselspelers.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder