OranjeLeeuwinnen in Nijmegen ruim langs Australië

||

In het Goffert Stadion in Nijmegen kwam het Nederlands Vrouwenteam van coach Sarina Wiegman goed voor de dag tegen Australië, dat komende zomer ook present is op de Olympische Spelen. Na het teleurstellende verlies vorige week in en tegen Spanje trokken de OranjeLeeuwinnnen nu met 5-0 aan het langste eind.

Na een moeilijk duel in het Spaanse Marbella, kreeg Oranje al snel de kans die smadelijke nederlaag weg te spelen. Tegen Australië trad dezelfde basiself aan als vorige week. Nederland speelde niet groots, maar was wel weer in staat het positiespel te spelen en was vooral uiterst attent en efficiënt in de afwerking.

Met als resultaat dat er na een half uur al een 3-0 voorsprong op het scorebord stond. Twee treffers waarbij Oranje er als de kippen bij was om onzekerheden in de Australische defensie af te straffen. Bij de 1-0 onderschepte Lieke Martens eerst een slappe breedtepass en heroverde Vivianne Miedema razendsnel de bal nadat haar eigen schot door keepster Arnold was gestopt. De assist op Jill Roord was op maat: 1-0.

Ook bij de derde treffer in 27e minuut was Miedema de aangever. Nadat Spitse met een agressieve sliding op de rand van het zestienmetergebied de bal veroverde, legde Miedema bekeken af op de inkomende Jackie Groenen. Tussendoor scoorde Martens haar 49e interlanddoelpunt. Bij een schot van zo’n twintig meter liet keepster Arnold zich door de verraderlijke stuit verrassen.

De ploeg van Australië (die vrijdag nog met 5-2 had verloren van Duitsland) bestond – vanwege reisrestricties – alleen uit in Europa spelende internationals. In de tweede helft werd de formatie van Wiegman meer onder druk gezet en moest het laten zien dat het had geleerd van vrijdagavond. Dat lukte niet altijd, maar zeker wel halverwege de tweede helft toen Aniek Nouwen de oplossing vooruit vond en Martens de ruimte voor Lineth Beerensteyn (kopfoto) zag. Met een subtiel tikje werkte de ingevallen Beerensteyn – oud-speelster van ADO Den Haag – de bal prachtig over de uitkomende goalie heen. Het was met afstand de mooiste treffer van de Nijmeegse avond. Drie minuten later maakte Daniëlle van de Donk de 5-0.

© Haaglanden Voetbal

(Foto’s: Orange Pictures)

Lees verder