Sjaak Polak (ADO Vrouwen) na bekerwinst: ,,Ik ben zo blij, dat wil je niet weten.”

||||||||

Als speler heeft Sjaak Polak twee bekerfinales mogen spelen. Beide met FC Twente. Nu Polak trainer is van ADO Den Haag Vrouwen heeft hij ook als trainer de bekerfinale behaald. Uitgerekend tegen FC Twente, waar hij als speler zulke mooie tijden heeft beleefd, won zijn ploeg verdiend met 2-3.

Tekst: Glenn Duijzer      |      Foto’s: Philip Bras

Waar de geelgroene speelsters uitgelaten voor de kleedkamer stonden te zingen, had hun trainer even een moment voor zichzelf nodig. Met z’n handen voor zijn ogen stond Polak helemaal alleen voor de kleedkamers. Waren het de emoties of het besef wat hij met zijn ploeg zojuist had gepresteerd. Of wellicht beide.

ADO Den Haag Vrouwen staat voor de vierde maal in de finale van de KNVB-beker. De eerste drie finales werden allemaal gewonnen. De tegenstanders waren VVV-Venlo (5-2, 2012), FC Twente (5-4 n.s, 2013) en Ajax (1-0, 2016).

Haaglanden Voetbal sprak de trainer vlak na die bekerwinst in Enschede.

Ben je er weer helemaal bij?

,,Nog niet helemaal. Het is toch ongelofelijk wat we hier weer flikken. Dat slaat gewoon nergens op. We spelen gewoon de finale.”

Maar gezien de wedstrijd toch niet onverdiend?

,,We hadden het in de tweede helft wel even moeilijk. Ook de eerste tien minuten van de eerste helft trouwens. Toen kon je zien dat FC Twente veel beter was. We hadden vooraf afgesproken dat we erop zouden kletsen. Je krijgt maar één kans om een bekerfinale te spelen en dat vergaten ze even. Maar ik kan ook helemaal niet boos worden op die meiden. Die zijn nog zo jong. Ik kreeg nog een compliment van Tom Stoot, de trainer van FC Twente, dat we het knap doen. Dat is mooi, dat we hem nu pijn doen, is niet leuk voor hem. Maar ik vind het een sympathieke man en ik hoop ook dat hij ver gaat komen, ook bij zijn nieuwe club (VfL Wolsburg). Hij heeft het fantastisch gedaan met FC Twente, maar wij zijn nu heel blij dat we de finale mogen spelen. Dat had niemand verwacht, echt niemand. Het is ongelofelijk dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Met heel veel strijd en vechtlust, soms bij vlagen zo goed voetbal. Ik ben nu zo blij, dat wil je niet weten. Echt zo blij, het kan voor ons nu niet meer kapot.”

Je kunt de beker nog winnen?

,,Ja, als je zo speelt als vandaag, kun je van iedereen winnen. Er zat alles in deze wedstrijd; goed voetbal, soms over het randje gespeeld en dan niet altijd bij ons. Maar daar wil ik eigenlijk niet over beginnen. We hebben het gewoon uitstekend gedaan. We hebben een kampioenskandidaat uit de beker gewipt. Als je dan in Enschede met 2-3 van het veld afstapt, nou hoe trots kun je dan zijn. Ik heb het eerder tegen je gezegd. We hebben een heel goede, maar jonge ploeg. Ze moeten nog veel leren en maken dus ook veel fouten. Maar als je ziet dat ze vandaag elkaar zo helpen, dan is dat fenomenaal.”

Is de kracht van ADO Den Haag dit seizoen dat iedere wissel per definitie geen verzwakking is?

,,Ik zei net voor de camera bij ESPN dat ieder puzzelstukje gewoon in elkaar valt. Toevallig loopt Nikki IJzerman net voorbij. Die is al weken goed bezig en moest door de blessure van Jaimy Ravensbergen invallen. Ik vertelde haar net – voordat ze het veld opging – dat ze zou scoren. Dat gebeurde bijna binnen tien seconden met die bal op de lat. Dat was al een waarschuwing. Ze heeft een geweldige trap en schiet die bal gewoon in de hoek, vlak voor tijd. Ik moet ook zeggen dat we heel goede goals hebben gemaakt. Laten we de rest maar vergeten. Wij gaan nu met een finaleplek naar huis. Dat wordt fantastisch straks in de bus. Ik kan alleen maar trots zijn na deze wedstrijd.”

Je bereikt de finale met een shirtsponser op de shirts. Hoe belangrijk is de commerciële kant van dit succes?

,,Paul Kerkhof die vandaag met BP op het shirt staat, zit ook in de businessclub van de vrouwen. Hij zit daarin met een paar vrienden en die hebben hem gevraagd iets te doen. Ik weet nu al dat hij rondom de finale ook iets gaat doen. Wij zijn met de ADO-vrouwen zo goed in ontwikkeling, ook in de jeugdopleiding. Dat werpt ook zijn vruchten af. Maar wat er nu allemaal gebeurt dit seizoen, dat is ongelofelijk. Ik kan alleen maar trots zijn. Ik moet natuurlijk ook oppassen met wat ik zeg. Het kan volgend seizoen zomaar anders zijn. Dat verwacht ik echter niet.”

In ons vorige gesprek gaf je aan dat je bang was dat er 2, 3 of misschien 4 meiden zouden zeggen: Sjaak bedankt voor alles, maar ik ga daar en daar heen!

,,Vind je dat gek? Als we zo blijven spelen, gaat iedereen aan onze speelsters trekken. En niet dat ik wedstrijden wil verliezen om de speelsters maar bij elkaar te houden. Dit hoort allemaal bij de ontwikkeling. Mensen die vinden dat ik soms een beetje gek lul, nou dat mogen ze allemaal vinden. Maar dit is een onderdeel van de ontwikkeling. Daar hoort ook bij dat we met druk moeten spelen. Het zag er misschien allemaal niet zo goed uit wat we tegen FC Twente lieten zien, maar ik weet dat we beter kunnen. Laat dat duidelijk zijn. Wat we eigenlijk hebben gedaan is FC Twente pijn doen met een klein beetje powervoetbal. Ze wilden al niet in het stadion tegen ons spelen, maar hier op kunstgras hebben we ook laten zien dat we het kunnen. Chapeau voor al mijn speelsters en mijn begeleiding. Man, we staan in de finale, hoe mooi is dat! Ik ben zo blij, het is zo’n geweldige prestatie van dit team. Niet te geloven.”

Ben je dan niet bang dat er speelsters naar Feyenoord gaan? Die komen er voor het eerst bij en de club heeft een grote naam.

,,Nee, dat denk ik niet. Ik denk, zoals we nu bezig zijn, dat de groep redelijk intact blijft. Dit is een heel hecht elftal en we zijn heel blij met de presentaties die ze nu al laten zien. Ze spreken natuurlijk ook veel met elkaar over de toekomst. Ik verwacht geen heel gekke dingen, maar je weet het nooit. Zeker als we blijven winnen.”

Geef jij dan met je contractverlening geen signaal af naar de speelsters?

,,Dat zou ik niet weten. Ik hoor wel dat de meiden heel blij met mij zijn en ik ben heel blij met hen. Je hoorde het net al toen ik voor de camera stond, dat ze me riepen om mee te feesten. Dat is geweldig. Ik heb net het filmpje gezien van het vieren op het veld. Die meiden moeten dat vieren en wij als staf vieren dat dan ook. Maar als je dan ziet hoe we daarna bij elkaar komen om het gezamenlijk te vieren. Wij zijn echt een team. De finale kunnen we verliezen. Dan kunnen we een off-day hebben, maar wat we nu al hebben behaald, is al een prestatie op zich.”

Van alle ploegen die er zijn, kunnen er maar twee in de finale staan!

,,En daar zijn wij er één van. PSV en Ajax zoeken het maar uit, wij staan er in ieder geval wel. Wat er morgen bij de andere halve finale gebeurt, interesseert mij nu even helemaal niets. Wij gaan naar Almere en dat is iets wat wij heel graag wilden of we hem gaan winnen of niet. Dat zien we op 5 juni wel weer. We hebben een wereldprestatie geleverd en daar ben ik heel trots op.”

Je zegt iedere keer dat je een heel jong team hebt. Daarin zitten ook enkele oudere ervaren speelsters, waaronder Barbara Lorsheyd, je keepster. Hoe belangrijk is een ervaren keepster?

,,Ik moet de beelden nog terugzien, maar bij de tweede treffer van FC Twente had ik het idee dat ze die bal in het vijfmetergebied had kunnen hebben. Mijn keeperstrainer, Pasquinel te Pas, riep het nog. Ik denk wel dat ze het gehoord heeft. Die laatste drie ballen, waarvan de laatste cruciaal was, pakte ze met d’r rechterhand uit de linkerkruising. Dat zijn echt beslissende momenten in een wedstrijd en daar win je de wedstrijd mee. Iedereen mag van mij fouten maken. Zoals je gezien hebt wordt dat door een ander wel opgepakt en verbeterd. Het is dit moment gewoon een team. Daar ben ik heel blij mee.” (NB: Maandag op deze site nog een interview met Barbara Lorsheyd)

Komende vrijdag staat FC Twente in Den Haag op het programma in het kader van de Play Offs. Wordt het nu moeilijker om de speelsters te laten focussen op die play-offs, omdat de bekerfinale al zeker is?

,,Dit geeft natuurlijk ook een boost richting die play-offs. Verliezen we die halve finale met 5 of 6-0, dan ga je heel anders die play-offs in. Ik denk dat FC Twente nu niet met een goed gevoel naar Den Haag komt.”

Je hebt nu driemaal tegen FC Twente gespeeld en ook driemaal punten gepakt!

,,Ja, hahaha, dan moet het de vierde keer ook maar gebeuren. Zo simpel is het. Wij hebben als doelstelling dat we zoveel mogelijk punten willen behalen en wedstrijden winnen. Dat hebben we vandaag dus ook weer gedaan. Ik kan het niet genoeg zeggen, maar ik ben zo trots op mijn speelsters en begeleiding. Dat is ongelofelijk.”

Zelf heb je tweemaal de bekerfinale gespeeld?

,,Dat klopt, beide keren met FC Twente. Dit is mijn tweede huis. De eerste keer wonnen we de finale van PSV, maar de tweede keer verloren we van FC Utrecht. Ik krijg alleen maar appjes van FC Twente-mensen. FC Twente is een heel fijne en mooie club, maar ik ben nu werkzaam voor ADO Den Haag. Ik wil mijn prestaties als trainer omhooghalen. Maar mijn speelsters, die zijn echt goed bezig. Dat zag je vandaag ook weer. Tweemaal op achterstand, maar niet opgeven. Dan ga je vanzelf resultaten behalen.”

Nooit opgeven, altijd doorgaan! Dat was Sjaak Polak als speler!

,,Dat klopt, dat was ik als speler. Je mag nooit opgeven, want als je opgeeft ben je klaar. Altijd vechten tot de laatste secondes. De wedstrijd is pas afgelopen als de scheidsrechter heeft afgefloten. Daarna kun je niets meer doen om de uitslag te veranderen. Dat hebben we gedaan en daarnaast hebben we heel goede goals gemaakt.”

Zondag stond de tweede halve finale op het programma. Ajax speelde tegen PSV en de ploeg uit Brabant won met 1-0 en staat dus op 5 juni in de finale tegen ADO Den Haag Vrouwen.

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder