Virtuele schema’s play-offs Europees voetbal en promotie/degradatie

||

In zowel de Eredivisie staan nog vijf speelrondes op het programma, in de Keuken Kampioen Divisie nog vier. Na afloop van de reguliere competities zal er in de play-offs nog gestreden worden om het laatste Europese ticket en een plek in de Eredivisie van volgend seizoen.

Dit seizoen gaan de play-offs over een enkele wedstrijd, vanwege de overvolle kalender. Het hoogstgeplaatst team, en in het geval van de play-offs om promotie/degradatie ook het team uit de Eredivisie, speelt daarbij altijd een thuiswedstrijd.

Play-offs Europees voetbal

De nummers één tot en met drie van de Eredivisie en de bekerwinnaar plaatsen zich rechtstreeks voor Europees voetbal. Omdat Ajax, de huidige nummer één, de TOTO KNVB Beker heeft gewonnen gaan de play-offs tussen de nummers vijf tot en met acht. Daarin wordt gestreden om een plek in de tweede kwalificatieronde van de nieuwe Europa Conference League.

Aangezien Ajax zeker is van een plek bij de eerste drie, gaat het Europese ticket van de bekerwinnaar (voor de Europa League play-offs) sowieos naar de nummer drie van de Eredivisie. Het ticket voor de derde voorronde van de Europa Conference League gaat naar de nummer vier.

Keuken Kampioen Play-offs

Dit seizoen promoveren er twee ploegen rechtstreeks uit de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie. In de play-offs wordt gestreden door de vier periodekampioenen, de twee best geklasseerde ploegen zonder periodetitel en de nummer zestien van de Eredivisie om de laatste Eredvisie-plek voor volgend seizoen.

Extra plek

Als een ploeg die rechtstreeks promoveert een periodetitel heeft, komt er een extra plek vrij voor de play-offs via de ranglijst. Op dit moment staan SC Cambuur en De Graafschap op de plekken één en twee en beiden hebben een periodetitel. Dat zou betekenen dat Almere City FC (tweede periode), de winnaar van de vierde periode en de vier best geklasseerde ploegen via de ranglijst deelnemen aan de Keuken Kampioen play-offs. Momenteel gaan SC Cambuur (eerste) en Jong PSV (tweede) aan de leiding in de vierde periode, waardoor er nog een extra plek via de ranglijst te vergeven zou zijn – momenteel is die voor Roda JC.

Bron: KNVB

Lees verder