Olympische droom voor OranjeLeeuwinnen voorbij

|

De Olympische droom van de OranjeLeeuwinnen is voorbij. Nederland verloor vrijdag in de kwartfinale na strafschoppen van de Verenigde Staten. Daarmee neemt Oranje niet alleen afscheid van de Spelen in Tokio, maar ook van bondscoach Sarina Wiegman.

Het verdriet van de OranjeLeeuwinnen na de met 4-2 verloren penaltyserie deed pijn. De tranen van Lieke Martens waren de bitterste van allemaal. De Limburgse dacht terug aan haar gemiste strafschop in de slotfase van de reguliere speeltijd. Martens kreeg bij een stand van 2-2 de uitgelezen kans om Oranje zo goed als zeker naar de halve finale te schieten, maar schoot vanaf de stip te slap in.

Verlenging

Oranje moest daardoor de verlenging in, kreeg daarin ook enkele mogelijkheden, maar werd uiteindelijk toch veroordeeld tot de loterij van de strafschoppenserie. Vivianne Miedema miste de eerste, Anouk Nouwen de vierde. Dominique Janssen en Stefanie van der Gragt mikten wel raak. Maar omdat het geroutineerde Amerikaanse viertal Lavelle, Morgan, Press en Rapinoe geen fouten maakte, ging het Olympische toernooi voor Oranje als een nachtkaars uit.

Dat was niet nodig geweest. Naarmate het kwartfinaleduel in Yokohama vorderde, namen de kansen voor Oranje aanzienlijk toe. Nederland had de wedstrijd in de tweede helft na de gelijkmaker van Miedema (2-2) in handen en probeerde door te drukken. De gemiste penalty van Martens in de 80e minuut was een enorme domper, maar Oranje bleef ook in de verlenging geloven in een goede afloop. Dat in het de elfmeterserie alsnog misging was ontzettend zuur.

Tijdperk Wiegman voorbij

Het ging helaas mis voor de Leeuwinnen. Na een toernooi waarin ze fluitend door de poulefase gingen, liefst 21 keer scoorden en aanvallend enorme kwaliteiten toonden. Ook in deze kwartfinale toonde Oranje aan dat het tot de beste teams van de wereld behoort. Na een Europese titel, een WK-finale en een Olympische kwartfinale is het tijdperk Wiegman na 4,5 jaar ten einde. Ditmaal zonder eremetaal. Wiegman vertrekt naar Engeland en wordt opgevolgd door de Brit Mark Parsons.

18e minuut 1-0 Vivianne Miedema
28e minuut 1-1 S. Mewis
31e minuut 1-2 Williams
54e minuut 2-2 Vivanne Miedema