Gerard van Ruitenburg, trainer ADO O21: ,,We hebben het na rust goed opgepakt’’

ADO Den Haag O21 heeft ook de derde wedstrijd van het seizoen gewonnen en dat mag best een prestatie genoemd worden. Niet omdat de kwaliteit een probleem is, maar omdat de groep iedere wedstrijd weer in een andere samenstelling moet spelen.

Tekst: Glenn Duijzer

ADO Den Haag O21 heeft een eigen selectie, die wekelijks kan worden aangevuld met spelers die bij de A-selectie te weinig spelen. Hierdoor vallen spelers af, die op de dinsdagavond tijdens een oefenwedstrijd in actie komen. Al die spelers moeten tevreden en gemotiveerd worden gehouden. Het is knap om te zien dat dit wekelijks door de technische staf wordt gemanaged.

Zo kan het zijn dat je bij de overwinning in Rotterdam tegen Feyenoord nog aanvoerder bent en een week later thuis tegen NEC Nijmegen op de bank moet beginnen. Dit overkwam Nick Broekhuizen. Overigens viel Broekhuizen de tweede helft in en leverde hij met een puike voorzet voor de 3-1 nog een bijdrage aan de overwinning.

Na het duel sprak Haaglanden Voetbal met de trainer/coach van het Onder 21-team van ADO Den Haag, Gerard van Ruitenburg (foto).

Als er ooit sprake is geweest van een wedstrijd met twee gezichten, dan was dat wel zaterdag op De Aftrap tegen het Nijmeegse NEC.

,,Zeker, de eerste helft was gewoon slecht. Daar kunnen we eerlijk over zijn. Na rust hebben we het heel goed opgepakt. We komen met veel meer agressie uit de kleedkamer, we wonnen onze duels op het middenveld ook weer. We scoren de gelijkmaker en direct daarna de 2-1, omdat we veel druk zetten. De 3-1 was een uitstekende goal uit een voorzet van Broekhuizen.’’

Die eerste helft was dan wel heel slecht van Haagse zijde, maar om nu te spreken dat NEC veel kansen heeft gehad?

,,Nee, maar in de eerste minuut staan er bij ons twee achterin te slapen.’’

Om dan een lullige opmerking te maken: De kloof naar het eerste was in deze wedstrijd heel klein. Die krijgen ook altijd heel snel een treffer tegen.

,,Dat wel, maar liever niet op dat gebied een kleine kloof. We hadden voor rust geen grip op het spel en we speelden te onrustig. We hebben in de rust een paar dingen omgezet en een wissel gemaakt. Owusu had last van zijn enkel, waardoor we toch moesten wisselen. Ik heb de volle vijftien minuten nodig gehad om alles weer goed op de rails te krijgen. We gingen na rust wat compacter spelen, waardoor de balans beter werd en we meer grip op het middenveld kregen.’’

Marius van Mil was betrokken bij twee treffers.

,,Mooi voor die jongen. Kijk, bij de eerste treffer kun je denken aan een overtreding of een eigen doelpunt (scheidsrechter Karremans concludeert later een eigen doelpunt – red.), maar het is wel Van Mil die doorgaat. Hij dwingt die treffer af.’’

Het gaat lekker met drie gespeeld en negen punten.

,,Een weelde, maar we moesten wel eerst wisselen om meer balans in het team te krijgen. We gingen na rust ook gelijk hoger druk zetten met drie spitsen. Daarom kregen we ook meer grip op het middenveld. We moesten ook wel gezien de ruststand.’’

Het team van NEC bestond uit grote spelers.

,,Fysiek sterke spelers, maar dat was in de tweede helft niet meer te zien. Ik zou niet weten hoe dat mogelijk is. De laatste tien minuten voor rust kwamen wij beter in de wedstrijd en na rust liepen we over ze heen. Ze konden daar weinig tegenover zetten.’’

In de eerste helft lukte er weinig en sloten de linies ook niet echt goed aan.

,,Dat was ook zo en daarom heb ik ook ingegrepen in de rust. De basis weet hoe ik wil spelen en die pakken het heel goed op. Ook die jongens van de A-selectie pakten het goed op. Die waren na afloop wel kapot.’’

Je had vier jongens van de A-selectie erbij en die stonden ook allemaal in de basis. Ze trainen nooit met dit elftal mee. Zou dat een reden kunnen zijn waarom het begin zo stroef was?

,,Ik denk dat het met gewenning heeft te maken. Die spelers moeten minuten maken. Als je dan een tijdje niet hebt gespeeld, is het altijd goed dat je in de O21 wedstrijdritme kan opdoen. In het begin zullen ze dan best wel problemen hebben en dat is dan maar zo en daar moeten ze dan ook doorheen. Lukt dat, dan heeft de A-selectie daar straks weer profijt van.’’

Hoogtepunt van de wedstrijd was de 3-1?

,,Een geweldige goal. Goede block van Esajas, geweldige voorzet van Broekhuizen en Boussakou kopt hem goed in. Broekhuizen viel goed in trouwens.’’