Blikkie Terug van weggeweest

|

Zo’n 10 jaar geleden schreef Chris Willemsen (1953) nostalgische stukjes op de website van Haaglanden Voetbal in zijn rubriek Blikkie Terug. In 2013 verscheen onder dezelfde titel zijn magnum opus: een 1.7 kilo zwaar boek van 340 pagina’s met meer dan 1100 foto’s en bomvol herinneringen aan het Haagse voetbal uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Het boek wordt nog altijd verkocht (www.nscboeken.nl) en is en blijft een feest der herkenning. Vanaf woensdag 29 september (12.00 uur) zullen er opnieuw (elke woensdag, zelfde tijd) stukjes op deze site verschijnen onder de titel Blikkie Terug. Het voetbalseizoen gaat nu ook starten vanaf de eerste klasse. En Haaglanden Voetbal volgt met een interessante serie, elke woensdag een deel!

Waarom eigenlijk?

Chris Willemsen: ,,We leven in een vreemde, steeds onwerkelijker wordende wereld. De maatschappij verandert met de dag, de vluchtigheid regeert en de saamhorigheid is steeds verder te zoeken. Ook in en rondom het voetbal zijn sfeer en onderlinge verstandhouding niet meer wat ze waren. Dat is geen ouwelullenpraat, maar een keiharde constatering. Het wordt nooit meer zoals het was. Wanneer je dat in de gaten hebt, en je verzet je er niet meer tegen, ga je het verleden steeds meer waarderen. Ik las laatst een opmerking van Rudy van den Berg, alias Rudy Bennett van The Motions. Hij liet in de media optekenen: ‘Eerlijk gezegd denk ik dat de verhalen over vroeger leuker zijn dan vroeger zelf’. Ik moest er hartelijk om lachen, maar vond het ook een beetje triest. Rudy wordt volgend jaar 80 en mijn respect en bewondering voor hem als zanger zijn eindeloos. Maar als filosoof vind ik hem minder geslaagd.”

Heeft Rudy Bennett geen gelijk dan?

,,Nee, dat denk ik niet, ik vind het een opmerking in de categorie Wasted Words, verspilde woorden. Verhalen over vroeger worden inderdaad, daar heeft Rudy wel gelijk in, steeds mooier, groter, romantischer en leuker. Maar die tijd wás ook leuker dan nu, in vrijwel elk opzicht. Als je dat ontkent, heb je waarschijnlijk geen fantastische jeugd gehad, of niet goed opgelet. En nee, laat daar geen misverstand over bestaan: je moet niet in het verleden blijven leven, dan ben je niet in orde. Maar je kunt het verleden wel blijven waarderen en zien als nooit opdrogende bron van inspiratie.”

En dat doe je graag?

,,Ik doe niets lievers. En heb de mazzel dat ik het ook redelijk onder woorden kan brengen. Voor de rest kan ik niets. Vraag mij om bij jou thuis een fotolijstje op te hangen of een IKEA-kast in elkaar te frutselen en ik moet een week vrij nemen, ik kan nog geen ei bakken, echt. Maar schrijven over vroeger, daarvoor kun je me dag en nacht wakker maken. Vooral ook omdat ik dat gevoel van vroeger wil delen. En helemaal op dit podium, want Haaglanden Voetbal staat met beide benen in het Nu en Straks, maar heeft ook oog voor Toen. Dus ga ik weer lekker terugblikken. Geen herhaling van zetten, maar een nieuwe serie oud nieuws. Geschreven schilderijtjes met weer een hoog autobiografisch gehalte en namen die je ook in mijn boek Blikkie Terug tegenkomt. Of het leidt tot verhoging van de saamhorigheid in het voetbal en de samenleving? Dat zou een compliment zijn, maar is een illusie. Alles wat begint, zal ook eindigen. Het Haagse voetbal zoals het was, komt nooit meer terug. Er vaak aan terugdenken kan geen kwaad. Erover schrijven evenmin. Dat ga ik dus weer doen. Uiteraard ben ik razend benieuwd naar de reacties. Wellicht neem ik die dan mee in mijn stukjes. En wie weet in een tweede boek.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder