Zondag Hoofdklasse: TOGB verliest onnodig van vv Emmen

TOGB heeft de uitwedstrijd bij vv Emmen met 2-1 verloren. Het team van trainer Mark Schuur kwam in een tijdsbestek van twee minuten op 2-0 achter, waardoor het in de achtervolging werd gedwongen. Het team knokte zich terug, maar verloor. Onnodig, gezien het veldoverwicht dat TOGB gedurende een groot deel van de wedstrijd had.

Tekst: Ron Fruining

Emmen startte anders dan de technische staf van TOGB had verwacht. Hierdoor moest Schuur TOGB omzetten. Binnen vijf minuten was er een harde tackle op Jordan Weegman, waarmee Emmen aangaf fysiek niet terug te willen wijken. Met de overtreding die bij American Football niet misplaatst was geweest, testten de gastheren hoever zij konden gaan bij scheidsrechter Jensch, die de overtreding niet bestrafte met een kaart.

Onbenut

De eerste fase van de eerste helft zetten beide teams druk. TOGB creëerde twee prima mogelijkheden. Eerst was het Bas Mourits die in kansrijke positie kwam. Nadat Max le Fevre vanaf eigen helft op avontuur ging richting de Emmen-zestien, gaf de buitenspeler met buitenkant voet een mooie pass op Mourits. De routinier week net iets te ver naar de buitenkant uit, waardoor Emmen-doelman Van der Werff in kon grijpen. Mourits was ook in de 24e minuut gevaarlijk. Na goed doorgaan op links door Jordan Weegman, kon Mourits de bal met links aannemen op de zestien. Het schot van Mourits met rechts was echter niet hard genoeg om Emmen-sluitpost Van der Werff te verrassen.

Persoonlijke fouten

Op het half uur mocht Emmen een vrije trap nemen op de middenlijn. Linksback Olivier Cremers zag dat TOGB-doelman Moreno Zwarteveld ver voor zijn doel stond en schoot de bal ineens binnen: 1-0. Zwarteveld had zich net verontschuldigd bij zijn teamgenoten toen hij een minuut later wederom de bal uit het net moest halen. TOGB verloor totaal onnodig de bal op het middenveld en zag dat de spits van Emmen Jan Jaap Wever uit een steekpass de bal in de verre hoek kon schieten: 2-0.

Kansen

TOGB kreeg voor de thee nog twee prima kansen op de aansluittreffer. Een combinatie tussen Bas Mourits en Guus Steerneman aan de rechterkant van het veld belandde bij Jordan Weegman. Het schot van Weegman was recht op de doelman, waardoor Van der Werff wederom kon redden en TOGB-succes uitbleef. Vlak voor de rust versnelde Max le Fevre aan de linkerkant van het veld en leverde een prima voorzet af bij Bas Mourits, die zijn inzet vervolgens op de lat zag eindigen.

Overwicht

TOGB had in de tweede helft een duidelijk veldoverwicht. Het drong Emmen steeds verder terug, creëerde een flink aantal kansen, maar beloonde zichzelf niet. Schuur bracht een aantal verse krachten in het veld en ging 4-3-3 spelen. Het duurde echter tot de 72e minuut eer de aansluittreffer door TOGB werd gemaakt. Le Fevre versnelde op links, legde af op invaller Sla die zijn schot gekeerd zag worden door Emmen-sluitpost Van der Werff. De afvallende bal werd door Twan Verdel (foto) binnengeschoten: 2-1. Het betekent de eerste competitietreffer voor de pas 17-jarige Verdel.

Spelopvatting

TOGB ging door met aanvallen, maar was te ongeduldig in de afronding, waardoor er in Emmen onnodig verloren werd ondanks de positieve spelopvatting. Schuur was hierover na de wedstrijd duidelijk over: ,,Mijn groep moet leren dat je veel meer tijd hebt, dan je denkt te hebben. Je ziet dat inzetten te snel worden gedaan, waardoor je kansen onbenut laat. Qua spelopvatting waren wij zeker de betere ploeg, qua score zijn wij dat vandaag helaas niet en dan verlies je wellicht tegen de verhouding in.” Hij ging verder: ,,Overigens leren wij zo wel om volwassener te gaan voetballen. Je weet dat je een keer tegen een zeperd aan kunt lopen en dat is dus ook gebeurt vandaag. Niets om over in paniek te raken en dat doen we dan ook niet. We gaan toewerken naar de volgende twee wedstrijden deze week.”