Zondag 1B: DHC stuit op rood-witte muur

||||||||||

Nadat twee weken geleden in de vorige thuiswedstrijd tegenstander Unitas ’30 met maar liefst 7-4 was verslagen, gingen de toeschouwers er maar eens extra goed voor zitten of staan. Men verwachtte van medekoploper DHC tegen de volgende Brabantse tegenstander, Rood Wit W, toch wel weer een aantal doelpunten.

Tekst: Wicher Schreuders      |      Foto’s: Franca Dobbe

Dat verwachtten de gasten uit St. Willebrord ook: ze kwamen naar Delft met de hoop om heel misschien één puntje mee terug naar het zuiden te kunnen nemen, of in ieder geval de nederlaag beperkt te houden. Hun plan hiervoor was al snel duidelijk: ze bouwden een muur op hun eigen speelhelft, vlak voor de zestienmeterlijn. Met afwisselend acht tot elf spelers werd er verdedigd, waarbij het met een snelle uitval hoopte de Delftse defensie te kunnen verrassen. Na afloop kon worden vastgesteld dat Rood Wit W met in totaal drie kansen nog bijna was geslaagd in haar opzet.

De groen-zwarten speelden vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Van Sprang op de andere speelhelft en bouwden een groot veldoverwicht op. Dit resulteerde gedurende de gehele wedstrijd in heel veel hoekschoppen en vrije trappen van ergens net buiten het strafschopgebied, maar dat resulteerde in te weinig echt grote kansen voor de thuisclub. Na vierentwintig minuten werd aan de rechterkant, net buiten de punt van het strafschopgebied, Jerone Goodett ten val gebracht, waarna aanvoerder Jeffrey van Roon vanaf die plek een vrije trap mocht nemen. De bal ging vervolgens voor het doel langs en bleef net buiten bereik van de inkomende Jordy Brouwer en Joey Emmerink.

Enkele minuten later ging een schot van Ilias Kariouh net over het vijandelijke doel, wat later in de wedstrijd nog enige malen zou gebeuren. Na ongeveer een half uur spelen passte Jeffrey van Roon de bal op Jordy Brouwer, die na een combinatie de bal weer terugkreeg van Nabil Hadui, waarna het goede schot van Brouwer door de Brabantse doelman Andy Steging tot hoekschop kon worden verwerkt. Een kleine tien minuten voor het rustsignaal moest Jordy Brouwer zich vanwege een blessure laten vervangen. Het gemis van de routinier in de spits deed zich in de rest van de wedstrijd wel voelen. In de slotminuten van de eerste helft kwam de eerste kans voor de Brabanders: bij een snelle uitbraak over links speelde Gaynio Aarts de bal op Yvan Nkundumugisha, die vervolgens het DHC-doel te hoog zocht. Met 0-0 kwam dan ook de rust.

Na de doelwisseling kwam Rood Wit W aanvankelijk wat meer van het eigen doel af, maar al snel bouwde het weer een Brabantse muur op de eigen helft. DHC probeerde die muur te slechten. Een vrije trap van Jeffrey van Roon werd door Rood Wit-doelman Steging tot hoekschop gepromoveerd. Frank de Lange bereikte met een mooie pass Jerone Goodett, maar diens voorzet werd ternauwernood onderschept wat wederom een hoekschop opleverde. Na 66 minuten spelen kon de tweede kans voor de bezoekers genoteerd worden via de snelle Gaynio Aarts die bij een uitbraak de bal langs de uitlopende DHC-keeper Nick Hasper wist te tikken, maar gelukkig voor de thuisclub ook naast het doel. Met nog twintig minuten te spelen leverde een volgende vrije trap van Jeffrey van Roon wederom niets meer op dan een hoekschop. DHC bleef aandringen, doelman Nick Hasper stond geregeld halverwege zijn eigen speelhelft, de rood-witte muur ging nog verder naar achteren. Dat laatste betekende dat het strafschopgebied daar alleen maar voller en voller werd, waardoor het voor DHC nog moeilijker werd, met name ook omdat het tempo te laag bleef. In de laatste twintig minuten onder meer een vrije trap van Jeffrey van Roon, die bijna succesvol werd ingekopt door Roy Speelman, maar de bal ging voorlangs. Ilias Kariouh schoot nogmaals net over de lat. Na 87 minuten kwam er dan nog een goede kans voor de groen-zwarten via Jerone Goodett, die zich aan de linkerkant in de draai keurig vrijspeelde, maar van schuin voor het doel de bal niet in maar net over het doel schoot. Vlak daarna schoten achtereenvolgens Goodett en Kariouh nogmaals over het Brabantse doel. En in blessuretijd kwam toen nog de beste kans van de wedstrijd, aan de andere kant: bij een snelle uitbraak via Donny Jaspers – waarbij volgens de DHC-ers door Rood Wit hands gemaakt werd – schoot hij de bal over DHC-goalie Nick Hasper op de lat, waarna de terugspringende bal nog weer een DHC-aanval leek in te luiden. Op dat moment had DHC-verdediger Levi Schipper kennelijk commentaar op scheidsrechter Van Sprang – vanwege de door hem niet waargenomen handsbal – waarna de arbiter dat bestrafte met direct rood. Ook in de resterende minuten werd er niet meer gescoord. Het einde kwam daarmee met een klassieke Frits van Turenhout uitslag: 0-0.

De Brabanders – die afwisselend verklaarden met zes, acht en tien invallers te spelen – waren zielsgelukkig met het behaalde puntje, terwijl de DHC-ers zwaar teleurgesteld waren over het deze keer uitblijven van zelfs maar één doelpunt, met het verlies van twee punten en met de onnodig opgelopen rode kaart. Rood Wit vond dat het met drie (grote) kansen de wedstrijd ook nog had kunnen winnen, maar dat was tegen iedere verhouding in geweest. Ook de 0-0 deed geen recht aan de krachtsverhouding in het veld. Helaas voor DHC wist het de veldmeerderheid niet in een doelpunt tot uiting te brengen en dan is puntenverlies het gevolg. Het is afwachten of Jordy Brouwer volgende week weer blessurevrij is, terwijl Levi Schipper vanwege de opgelopen rode kaart dan aan de kant zal moeten toekijken.

(Klik HIER voor meer foto’s van DHC-Rood Wit W.)