Zondag Hoofdklasse: Tien RKAVV-ers blijven overeind tegen VOC

||

RKAVV is er niet in geslaagd om de fraaie zege van vorige week een goed vervolg te geven. In Rotterdam bleef het op bezoek bij VOC steken op een 0-0 gelijkspel. Een resultaat waarmee beide ploegen na 96 minuten voetbal teleurgesteld van het veld stapten. VOC omdat het er niet in was geslaagd, na een rode kaart voor RKAVV, een doelpunt te forceren en RKAVV omdat het ondanks de man minder situatie de kans op drie punten liet liggen.

Tekst: Jonas Bloemen

Vanaf de aftrap trok RKAVV het spel naar zich toe. In de voorbereiding won de ploeg van trainer Maurizio Ceccucci met 1-4 van VOC en in het eerste gedeelte van de wedstrijd bleek RKAVV ook dit keer weer het betere team. De Leidschendammers maakten het spel en na een kwartier kreeg het dan ook de eerste echte kans van de wedstrijd. Een hard schot van Remco Overdevest kon fraai worden verwerkt door doelman Tijs Te Duits. RKAVV dicteerde de wedstrijd, had ook via de vleugels dreiging, maar tot echt grote kansen kwam het niet. VOC hield het eerste half uur vooral tegen, maar bleek ontzettend gevaarlijk zodra RKAVV balverlies leed. Zo mocht Wouter van der Loo eenvoudig doorlopen en een schot op het RKAVV-doel lossen. Goalie Mike Ten Kroode stond echter goed op te letten en voorkwam een Rotterdamse treffer.

RKAVV voetbalde prima en kwam veelvuldig op de helft van VOC. Met name Edwin Agyare zorgde met een aantal snelle dribbels voor dreiging. Voor het doel van VOC lukte het RKAVV echter niet om de bal op doel te schieten. Hoewel VOC weinig de bal had, kregen zij aan het aan het einde van de eerste helft wel voor elkaar om een doelpoging te creëren. Na balverlies op het middenveld verscheen Wouter van der Loo alleen voor doelman Ten Kroode. Van Der Loo schoof de bal maar net naast het doel, waardoor RKAVV en VOC aan de thee gingen zonder doelpunten.

Wissels

Trainer Maurizio Ceccucci bracht in de rust zowel Jeremy van Lochem als Robin Steffens (foto) binnen de lijnen. Steffens noteerde daarmee zijn 245e competitiewedstrijd in het vlaggenschip van RKAVV. Hierdoor passeert de middenvelder Sebastiaan Gijsbertsen op de ranglijst van spelers met de meeste competitiewedstrijden in RKAVV 1. Steffens staat nu op plaats twee en moet alleen nog Mark de Leede voor zich dulden.

Waar RKAVV in de absolute slotfase van de eerste helft de controle leek te verliezen, nam het de controle na rust meteen weer in eigen hand. Het had veel de bal en gaf amper iets weg achterin. Het geloof dat de openingstreffer wel zou vallen groeide bij de Leidschendammers en geduld houden leek de sleutel tot succes. De wedstrijd kantelde echter nadat Justin van Rijswijk na ruim een uur spelen van het veld werd gestuurd. Volgens scheidsrechter Max Broekhuizen deelde Van Rijswijk een kopstoot uit aan Wouter van der Loo. Op de videobeelden bleek hier na de wedstrijd absoluut geen sprake van te zijn. Daar kopen de Leidschendammers echter niets voor, want plots moest het vooral zorgen dat het geen tegentreffer zou incasseren.

Hoewel VOC het laatste half uur met een speler meer op het veld stond, kwam het in de eerste fase na de rode kaart amper tot mogelijkheden. RKAVV had nog steeds meer de bal en pas een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg een goede mogelijkheid. Wessel Verhaar kon van dichtbij de bal in het doel tikken, maar zijn inzet ging naast. Aan de andere kant vloog een vrije trap van Zakaria Amrani eveneens net naast het doel.

VOC kende veel moeite met Edwin Agyare die in de tweede helft meerdere keren op onreglementaire wijze gestopt moest worden. De rappe buitenspeler kreeg een aantal flinke schoppen en dat leverde VOC-verdedigers Livai van Leijden en Yannick Koevermans een gele kaart op. RKAVV loerde op de omschakeling en werd daarmee sporadisch ook gevaarlijk. Na een goede actie van Jeremy van Lochem kwam de bal bij de mee opgekomen Jubilee Djan. Djan werd aan zijn arm naar de grond getrokken, maar arbiter Broekhuizen zag er, in tegenstelling tot heel RKAVV, geen strafschop in. Dat ‘foutje’ maakte de jonge leidsman een minuut later aan de andere kant goed, waar hij de bal ook zomaar op de stip had kunnen leggen.

Rentree

In de slotfase loste Justin Lopes Remco Overdevest af. Voor Lopes betekende dit na ruim een jaar zijn rentree. Hij raakte in september 2020 geblesseerd en diverse blessures speelden hem sindsdien parten. Lopes mocht meteen aan de bak want in de laatste vijf minuten drukte VOC RKAVV steeds verder naar achteren. Ook Sebastian Haarlemmer kwam nog binnen de lijnen. De aanvaller verving Zakaria Amrani en maakte daarmee zijn debuut in de hoofdmacht. Haarlemmer is daarmee al de vierde speler die dit seizoen vanuit de jeugdopleiding zijn debuut maakt in het vlaggenschip van RKAVV.

Climax

De Rotterdammers pompten de bal er constant in en dat zorgde voor flinke dreiging. RKAVV bleef echter overeind en in de zesde minuut van de blessuretijd leken de Leidschendammers er zelfs nog met de winst vandoor te gaan. Na een afgeslagen VOC-hoekschop stoomde Asim Metin naar voren en bracht bij de bal bij Edwin Agyare. Agyare ging alleen op doelman Te Duits af, maar de goalie voorkwam een climax van jewelste. Na de gemiste kans van Agyare floot scheidsrechter Broekhuizen meteen voor het einde. Geen doelpunten, maar het publiek heeft allesbehalve een saaie middag gehad.