Zondag Hoofdklasse: Zure nederlaag voor TOGB

||||||

De topper in de Hoofdklasse A tussen TOGB en Alphense Boys is door de gasten met 0-2 gewonnen. De doelpunten vielen in de extratijd van de tweede helft toen de meeste toeschouwers zich hadden neergelegd bij een 0-0, maar Alphense Boys tweemaal toe kon slaan.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

De eerste 45 minuten waren beide teams aan elkaar gewaagd. De eerste aanval was van Alphense Boys. De eerste mogelijkheid voor TOGB. Een aanval over de linkerflank van TOGB belandde bij Twan Verdel. De linkervleugelspeler produceerde echter geen gevaarlijke inzet, die Alphense Boys-doelman Daniël Furtak in de problemen bracht.

Een betere mogelijkheid was er voor Leroy Zwarteveld. De middenvelder veroverde rond de middenlijn de bal, speelde drie Alphense Boys-spelers uit en werd door de vierde uit balans gebracht. Toch slaagde Zwarteveld er nog in een schot op doel te produceren. Helaas voor Zwarteveld was de inzet een prooi voor de Alphense sluitpost.

Na dik een half uur spelen was er een snelle uitbraak van de gasten. Akif Hancer ging op avontuur, lanceerde Ilias Latif, maar zijn schot werd gekeerd door doelman Moreno Zwarteveld. Bovendien stond Latif buitenspel, waardoor een Alphense treffer niet gehonoreerd zou zijn.

Pech

In de slotfase van de eerste helft drong TOGB aan. Alphense Boys probeerde te vertragen, waarbij Mike Mulder het geduld van scheidsrechter Meeuwenoord testte. De leidsman waarschuwde Mulder nadrukkelijk, maar hield de kaarten op zak. TOGB kreeg in deze fase een aantal mogelijkheden na elkaar. Eerst was het Le Fevre die diep gestuurd werd door Zandbergen. Le Fevre sleepte met zijn actie een hoekschop uit de strijd, die niets opleverde. Nadat Younes Assaih Twan Verdel had gelanceerd, moest verdediger Mulder namens Alphense Boys ten koste van weer een hoekschop ingrijpen om erger te voorkomen. De grootste mogelijkheid voor TOGB viel in de 44ste minuut te bekijken. Uit een combinatie over rechts rukte aanvoerder Zandbergen namens TOGB op tot de achterlijn. Hij leverde een prima voorzet af die door Bas Mourits met het hoofd richting doel werd gestuurd. Doelman Daniël Furtak wist de kopbal van Mourits nog over de lat te tikken.

TOGB ging na rust nadrukkelijk opzoek naar de openingstreffer. Alphense Boys liet de Berkelaren komen en loerde op de counter. Nadat TOGB op twintig meter van het Alphense doel ten koste van een vrije trap was gestopt, mochten de gasten een vrije trap nemen. Het werd een variant via Max Le Fevre. De rechteraanvaller werd gezocht, dribbelde de zestien in, maar zag zijn inzet tot hoekschop verwerkt worden.

Een kwartier na rust werd Sven Paternot diep gestuurd. Net buiten de zestien werd Paternot uit balans gebracht en moest Frank van der Hoorn ten koste van een hoekschop redden. De spelhervatting leverde niets op voor de gasten. TOGB-trainer Mark Schuur bracht Sla voor Paternot.

Invaller Sla stond net binnen de lijnen toen hij langs zijn directe tegenstander glipte. Hij speelde Leroy Zwarteveld aan, die opstoomde naar de Alphense zestien. De TOGB-middenvelder werd gehaakt door Stiphout, die geel voorgehouden kreeg voor deze actie.

Typerend voor het spel van beide teams was het vele balverlies. Beide teams slaagden er niet in de bal rustig op te bouwen, waardoor er geen echt uitgespeelde kansen te noteren waren. Er werd te snel de lange bal gespeeld, die door beide verdedigingen makkelijk te verdedigen was. TOGB-trainer Schuur hierover na de wedstrijd: ,,Mijn team moet rustiger leren te opbouwen. We willen te snel naar de goal, waar je beter rustig op kunt bouwen in plaats van te snel de diepte te willen zoeken. Dit moeten we beter aanvoelen en uitvoeren.”

Omschakeling

Alphense Boys liet TOGB komen en loerde op de omschakeling. Nadat Zwarteveld de paal had geraakt na een voorzet op maat van Finn Ameling, schakelde Alphense Boys razendsnel om. Via Sami Haouam ging de bal naar Ilias Latif, die een hard schot produceerde. TOGB-doelman Zwarteveld kon het schot keren. De Hogeland-bewoners konden tot de extra tijd de gasten van het eigen doel houden, raakte bij doelpogingen paal en lat, maar hadden in de 91ste minuut een moment van onscherpte die genadeloos werd afgestraft.

Een Alphense hoekschop werd als een variant uitgevoerd. TOGB leek verrast en liet aanvaller Ilias Latif bij de tweede paal ongedekt staan. De Alphenaar had hierdoor de tijd om de bal beheerst in het TOGB-doel te schieten: 0-1. TOGB ging opzoek naar de eigen treffer. De geel-zwarten gaven ruimte weg en moesten in de derde minuut van de extra tijd een tweede treffer van Alphense Boys toestaan: 0-2.

Zuur

De nederlaag voelde zuur voor de TOGB-aanhang gezien de kansen die TOGB-onbenut had gelaten. Sommigen uit de TOGB-aanhang bestempelden de winst van de gasten als onverdiend. TOGB-trainer Schuur hierover: ,,Als jezelf de kansen niet benut en zij scoren wel, dan kun je dat niet onverdiend noemen. Ik heb al eerder aangegeven dat wij op de ranglijst misschien te hoog staan. Gezien de krachtsverschillen tussen de nummers 2 en 13 van zes punten, weet je dat je ook zomaar eens kunt verliezen van een team dat lager staat. Geen paniek voor ons. We gaan komende donderdag oefenen tegen Scheveningen en zijn volgende weekend vrij. Daarna oefenen we op dinsdag tegen FC Maense en spelen we onze volgende competitiewedstrijd 31 oktober thuis tegen Purmersteijn.”