ADO Den Haag verliest van goed spelend Excelsior

|||||||||||||||||||||||||

ADO Den Haag heeft het goede nieuws over het licentiebehoud geen goed vervolg kunnen geven op het veld. Het op de tweede plaats staande Excelsior was in een met ruim zevenduizend toeschouwers gevuld Cars Jeans Stadion, de betere ploeg en won met 0-2. Het niet meespelen van Gregor Breinburg (blessure) en Thomas Verheydt (geschorst) was mogelijk mede de oorzaak van de nederlaag.

Tekst: Pieter Donath       |      Foto’s: Eric de Wit

Excelsior was in de eerste twintig minuten beter dan de winnaar van de eerste periode. Wellicht kwam dit door de omzettingen die trainer Ruud Brood moest aanbrengen door het ontbreken van Breinburg en Verheydt. Michael Mulder speelde rechtsachter en Cain Seedorf moest de rechterkant aanvallend invullen waardoor Catic centraal in de spits speelde.

Excelsior kreeg in de derde (Dallinga), ngende (Wieffer) en veertiende minuut (Azarkan) kansen om te scoren. Pas na krap een half uur spelen was er de eerste doelpoging van ADO Den Haag. Het schot van Vicente Besuijen werd geblokkeerd en leverde niet meer op dan een hoekschop. Slechts twee kansen nog waren te noteren in de eerste helft. Het schot van de goed spelende centrale verdediger Sven Nieuwpoort (Excelsior) werd gestopt door Luuk Koopmans en een solo van ADO Den Haag-aanvoerder Boy Kemper leidde slechts tot een hoekschop. Ruststand 0-0.

Net als in het begin van de eerste helft startte Excelsior na de rust beter dan ADO Den Haag. Al na zeven minuten snelde Duku over rechts naar de achterlijn en via het been van Jamal Amofa werd Koopmans geklopt (0-1). ADO Den Haag was hierdoor zo aangeslagen dat kort daarna Excelsior nog twee goede kansen kreeg, die net niet tot een doelpunt werden omgezet. De eerste speler die liet zien dat er meer felheid in het aanvalsspel moest komen bij ADO Den Haag was Amar Catic. Vijf minuten na de openingstreffer ontstond de eerste goede kans door een schot dat na een solo van Catic werd gestopt.

ADO Den Haag bleef daarna de betere ploeg en had zelfs gelijk kunnen komen. Dhoraso Klas schoot binnen het zestienmetergebied goed in, maar doelman Van Gassel redde de Rotterdammers. Helaas werd kort daarna – in de zeventigste minuut – de wedstrijd voor drie minuten stilgelegd door scheidsrechter Joey Kooij. Eén van zijn assistenten voelde zich aan de kant van Midden Noord niet (meer) veilig waarna de stadionspeaker indringend verzocht om ‘het gooien van voorwerpen en vloeistoffen te stoppen’. Het spel van de thuisploeg werd steeds beter en met name na dik een uur spelen gaf de voor de geblesseerde Boy Kemper ingevallen Ricardo Kishna wat frivoliteit aan het aanvalsspel. Maar het bleek onvoldoende te zijn voor het maken van een doelpunt.

Dit deed wel de mee opgerukte centrale verdediger Yaakoubi. Zonder ook maar enigszins gehinderd te worden schoot hij van ongeveer vijfentwintig meter op het doel en doelman Koopmans had geen verweer: 0-2. Met nog acht minuten zuivere en zeven minuten extra tijd was de thuisploeg geklopt, mede door het massaal verdedigen van Excelsior. Slechts een schot van Kishna werd gestopt en tot hoekschop verwerkt, maar over de gehele wedstrijd gezien won Excelsior verdiend van een teleurstellend ADO Den Haag.