Gerard van Ruitenburg: ,,Tevreden over de instelling in deze wedstrijd’’

Waar het geluk aan het begin van het seizoen nog in het voordeel van ADO Den Haag O21 uitviel, is dat de laatste weken niet meer het geval. De competitiewedstrijd in en tegen Groningen ging met 2-1 verloren, maar de Groningse treffers vielen in het ‘Haagse kwartiertje.’

Tekst: Glenn Duijzer

Het team van trainer Gerard van Ruitenburg vertrok al gehavend vanuit Den Haag. Op het laatste moment waren Nino Noordanus en Nigel Owusu geblesseerd afgehaakt. Aanvullingen vanuit de A-selectie zitten er dit seizoen niet in, dus zat er niets anders op dan met slechts drie wissels richting het hoge noorden te vertrekken. Onder18-speler Ronny Boakye kreeg een basisplaats in de Haagse verdediging.

Weer staat er een nederlaag op het scorebord.

,,Ja, maar dat was ditmaal wel een beetje onterecht. We hadden de wedstrijd compleet onder controle. In de eerste helft kwamen we op een 0-1 voorsprong door een treffer van Nick Broekhuizen. Dat was een goede aanval uit de omschakeling. We startten na de rust net zoals we de eerste helft speelden, tot het laatste kwartiertje. We krijgen een corner tegen en een onoplettendheid in de verdediging, waardoor Groningen de gelijkmaker scoorde. Na rust ging FC Groningen iets aanvallender spelen door de achterstand. Hierdoor kregen we wel enkele mogelijkheden, die we niet wisten te benutten. Dan krijgen we vlak voor tijd een onterechte vrije trap tegen. Uit die vrije trap ontstaat een scrimmage bij de eerste paal, waarna de bal in ons net belandde. Ondanks de nederlaag ben ik best tevreden over de instelling en de manier waarop we de wedstrijd hebben gecontroleerd. Het is dan jammer dat twee momenten van onoplettendheid achteraf fataal bleken te zijn.’’

Er stond een vrij onbekende naam op het wedstrijdformulier: Ronny Boakye.

,,Dat klopt, Boakye is een verdediger van ADO Den Haag Onder 18. Die nam de positie in de verdediging van Owusu over. Hij heeft zijn competitiedebuut gemaakt in de Onder 21. Hij speelde goed en behaalde een ruime voldoende. Dat is toch weer een ervaring die hij meeneemt.’’

Je had te maken met een aantal blessures op weg naar deze wedstrijd?

,,Dat klopt, Noordanus meldde zich in de ochtend af. Dat zorgde ervoor dat we een aanvaller minder tot onze beschikking hadden. Hierdoor hadden we maar drie veldspelers als wissels op de bank zitten.’’

Het is misschien moeilijk te zeggen, maar met drie wisselspelers is het ingrijpen in de wedstrijd vrij beperkt. Heeft dit invloed op de uitslag?

,,Ik had twee middenvelders en een aanvaller op de bank zitten. Ik kon niet verdedigend wisselen. Ik moest een beetje schipperen om goed te wisselen. Ik weet wel zeker dat het van invloed was op de uitslag. Ik had het graag anders gezien, maar ik had geen mogelijkheden om anders dan deze drie te wisselen. Ik ga de verdediging niet de schuld geven, want die heeft het goed gedaan. Het voordeel is dat alle spelers minuten hebben kunnen maken. ’’

Is het niet extra zuur om te verliezen door een tweetal momenten van onoplettendheid?

,,Ik vind het jammer dat het in beide gevallen bij een spelhervatting gebeurt. We hebben hierop getraind. Op een gegeven moment, werd er iets door gecoacht en daardoor kwam er iemand anders vrij te staan. We hebben daar vaste afspraken over. Die werden met name bij de gelijkmaker niet goed nageleefd. Dat hebben we direct na de wedstrijd besproken en dan is het ook klaar. Dat gaat de volgende keer niet meer gebeuren.’’

Er staat deze week geen oefenwedstrijd op het programma?

,,Nee, de meeste ploegen hebben bekerverplichtingen en gezien het aantal geblesseerden is het beter van niet. We gaan wat spelers terug laten komen, om zodoende komende week weer op sterkte te zijn voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente/Heracles Academie O21.’’