FC ’s-Gravenzande: geslaagde sponsoravond met Wim van Hanegem en Sjaak Polak

||||||||||||||

In het kader van het BOAL International U14 Tournament werd maandag een sponsoravond gehouden in het clubgebouw van FC ’s-Gravenzande met Willem van Hanegem en Sjaak Polak als speciale gasten.

Foto’s: Pieter Vermeer

Normaal gesproken organiseert de BOAL-organisatie altijd een sponsorbijeenkomst in augustus, voorafgaand aan het International BOAL U14 tournament. Helaas was dat de afgelopen twee jaar vanwege corona niet mogelijk. De BOAL-organisatie wilde echter toch alsnog een sponsoravond  organiseren, verbonden aan dit toernooi. Deze bijeenkomst was afgelopen maandag in de kantine van FC ’s-Gravenzande.

Het werd een avond met veel voetbalhumor. Na een welkomstwoord door bestuurslid Ton van de Water werd allereerst de samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de vrouwenafdelingen van FC ’s-Gravenzande en ADO Den Haag. Zij zullen op een aantal gebieden gaan samenwerken, onder meer door het spelen van wedstrijden, stages, trainingen, en clinics.

Hierna werd de microfoon overgegeven aan Frank Stout, verslaggever, presentator en eindredacteur bij RTV Rijnmond. Als eerste betrad Sjaak Polak het podium, hoofdtrainer van ADO Den Haag Vrouwen. Er werden vele vragen op hem afgevuurd. Zo wil hij iedereen die dat wil de kans geven om dat te bereiken bij ADO Den Haag. Polak is trots op  “zijn” meiden, al zijn de resultaten momenteel wat minder. Als je eredivisie vrouwen speelt heb je ook altijd speelsters die gevraagd worden om naar een andere, grotere club te gaan om een stapje hoger te spelen en daardoor moet je aan kwaliteit inboeten. Maar Sjaak Polak beschouwt dit eigenlijk als een compliment. ,,Ik ben trots op iedereen die betrokken is bij de opleiding en we doen er alles aan om het beste eruit te halen”, zei hij daarover.

Ook werd uitvoerig teruggekeken op de carrière van Polak zelf, onder meer bij ADO Den Haag, Twente (waar hij ook goede herinneringen bewaart aan de huidige Ajax-coach Erik ten Hag), Excelsior en Sparta. Aan Fred Rutten bewaart hij eveneens goede herinneringen en beschouwt hem als de beste trainer. Met enkele anekdotes uit zijn voetballoopbaan, dit tot grote hilariteit van de aanwezigen, werd het gedeelte voor de pauze afgesloten.

Niemand minder dan Feyenoord-icoon Willem van Hanegem was na de pauze als gast aanwezig. Ook hij kreeg regelmatig de lachers op zijn hand. Op de vraag van Frank Stout of hij genoten had van de wedstrijd Ajax-Dortmund antwoordde hij dat hij deze wedstrijd niet heeft gezien omdat hij zijn wekelijks biljartavondje had. Ook over de voetbalzender ESPN was hij zeer kritisch: “dat is toch de Ajax-zender?”, want er komt wel erg veel Ajax voorbij op deze zender. Maar hij moest wel toegeven dat Ajax momenteel het beste voetbal speelt.

Op de vraag wie hij de beste speler vond in zijn voetballoopbaan was hij heel stellig: ,,Maradona. Als je dan een aantal goede spelers om je heen hebt is een trainer niet zo belangrijk. Veel dingen moet je toch zelf oplossen als speler”, aldus ‘de Kromme’.

Wat velen misschien niet weten is dat Willem van Hanegem nog een soort ‘mentor’ is van een aantal spelers. Die komen bij hem op de koffie (,,en ik zet het beste bakje koffie van Rotterdam”) om te praten over voetbal, zeker als zij niet zo lekker in hun vel zitten.

Feyenoord is volgens Van Hanegem een heel sociale club met een vaste kern supporters. ,,Dan heb je er altijd wel enkele die de boel proberen te verzieken, maar dat is bij bijna alle clubs zo, zie de rellen bij NEC onlangs en dat is jammer.”

Op de vraag of de huidige trainer Arne Slot het nu goed doet moest hij het antwoord schuldig blijven. ,,Dat is nu nog niet te beoordelen, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar ze hadden zeker meer punten kunnen halen, misschien dat dit aan de speelstijl ligt om met veel druk naar voren te spelen.”

De vraag of Louis van Gaal momenteel de beste keuze is als coach van Oranje kon hij bevestigend beantwoorden. ,,Ik zou nu geen betere weten.” Over de huidige trainer van PSV en het programma Veronica Inside was hij minder lovend. Na wat anekdotes uit het verleden die door velen met een glimlach werden aangehoord en enkele vragen vanuit het publiek werd deze geslaagde sponsoravond afgesloten.

(Bron: FC ’s-Gravenzande)

Lees verder