Blikkie Terug Haaglanden Voetbal Deel 5: Van Jan Lobel tot Aad Kila

||

Deel 5: Van Jan Lobel tot Aad Kila

Terug in Den Haag na twee Rotterdamse jaren, het was even wennen. Maar ook weer niet, want de ADO-jeugd telde veel jongens die ik kende van het straatvoetbal en de wedstrijden die ik als Feyenoorder tegen ze had gespeeld in de competitie, tijdens toernooien en als we elkaar tegenkwamen in vertegenwoordigende elftallen. Zoals Rob Ouwehand die op het Heeswijkplein woonde en Hugo Lochtenbergh uit de Spionkopstraat, een paar minuten lopen van mijn huis in de Jan van Rodestraat. Kees Storm woonde in de Genemuidenstraat vlakbij Ton Beije. Met Hans Verhagen, de latere voorzitter van TONEGIDO, zaten we samen op school. En Wim van Laar – Hoefkade 1416, telefoon 398 307, dat weet ik na al die jaren nóg – kenden we nog uit onze VIOS-tijd.

Bij de foto: ADO-jeugd in april 1971 op het veld van De Musschen in Rotterdam met trainer Rob Baan, Cees de Jong, Wim van Laar, Wiebe Akse, Rob Monnee, Dick Kolstee, Ton Beije, Han van Spronsen, grensrechter Koos van der Bijl, Barend van Hijkoop, Chris Willemsen, Joop Quellhorst, Roel Koster, John Nieuwenburg, Jan Wiemans, Rob de Graaf.

ADO was een warm bad, vergeleken met Feyenoord. Alle spelers spraken dezelfde taal, draaiden nergens omheen, waren niet achterbaks en, belangrijk, begrepen dat je alleen kunt winnen als je als team voetbalt. Trainer Rob Baan hamerde daar elke wedstrijd op, elke training, elk moment. Hij vormde een perfect koppel met leider Jan Lobel, die als een tweede vader voor ons was. Bij hem thuis op de Erasmusweg voorbereiden op de wedstrijd, met een glas melk en broodjes ham en kaas, ik herinner het me nog als de dag van gisteren. En altijd perfect gekleed, zelfs op elftalfoto’s in een dijk van een pak met bijbehorende onberispelijke stropdas. Mooie man.

Bij de foto: ADO-jeugd in augustus 1971 op het veld van UVS met trainer Rob Baan, Cees de Jong, Chris Willemsen, Johnny Dusbaba, Jan Reurings, Arie Paauwe, Han van Spronsen, Hans Suiker, Kees Storm, leider Jan Lobel, Jan Wiemans, Mick Kok, Wim Berckenkamp, Boudewijn de Geer, Ton Luijben, Peter Landers, Joop Quellhorst.

Aad Kila, ook zo’n mooi verhaal. Tijdens de voorbereiding op een competitiewedstrijd kwam Vaclav Jezek opeens onze kleedkamer binnen. De trainer van het eerste elftal praatte even met Rob Baan, die begrijpend knikte en glimlachte. Aad Kila, een paar dagen ervoor 17 jaar geworden, werd ons op dat moment voorgoed ontnomen. Hij mocht niet meedoen, want Jezek had hem de volgende dag nodig in het eerste elftal tegen Sparta. Theo van der Burch was geblesseerd en Jezek wilde iemand hebben die linksbuiten Jőrgen Kristensen kon uitschakelen. Aad Kila dus, van wie ik nog steeds niet begrijp dat hij niet minstens 50 wedstrijden in het Nederlands elftal heeft gespeeld. Nigel de Jong plus Mark van Bommel, en dan ook nog eens geweldig kunnen voetballen, dat was Aad Kila. Hij zorgde er in zijn debuut inderdaad voor dat Kristensen een hele vervelende middag had. De rest is geschiedenis, Aad zou vervolgens zo’n 400 wedstrijden in het betaalde voetbal spelen.

De ADO-jeugd was sowieso een kweekvijver van toptalent. John Nieuwenburg ging naar zijn oom Henk Houwaart bij Club Brugge, Cees de Jong en Hans Suiker naar FC Amsterdam, Tscheu La Ling en Johnny Dusbaba naar Ajax, Rob Monnee en Cees Jansen naar FC VVV, Kees Storm naar NAC, Rob Ouwehand, Hugo Lochtenbergh, Barend van Hijkoop, Boudewijn de Geer, Leen Swanenburg en vele anderen naar het grote eerste van de club die vanaf 1 juli 1971 FC Den Haag ging heten. Onvergetelijke tijden, prachtige voetballers. (Wordt vervolgd)

Chris Willemsen is schrijver van onder meer het standaardwerk Blikkie Terug, Haagse voetbalcultuur van toen, zie de Webshop van Uitgeverij NSC (www.nscboeken.nl).

©  Haaglanden Voetbal

Lees verder