Ruud Brood over bekerduel: ,,We hebben ons tijdig kunnen herstellen”

|||

ADO Den Haag heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van TOTO KNVB-beker door een 0-2 overwinning op Sparta Nijkerk. Vooraf is het duidelijk dat clubs uit de Eredivisie of de Keuken Kampioen Divisie alleen maar kunnen verliezen in de eerste ronde. Zeker als de tegenstander een amateurclub is. Voor ADO Den Haag stond een bezoek aan Sparta Nijkerk op het programma.

Tekst: Glenn Duijzer               |        Foto’s: Philip Bras

De koploper uit de Derde Divisie zaterdag maakte er een speciale avond van. Er waren ongeveer 3.000 supporters aanwezig, waaronder 165 vanuit Den Haag. De thuissupporters kregen bij binnenkomst een oranje vlag of ballon. Dit zorgde al voor de nodige sfeer en bij opkomst voor de aftrap werd er ook nog eens flink wat vuurwerk buiten het sportpark afgestoken en op de tribune overal Bengaals vuur. De sfeer zat er duidelijk in.

De resultaten in de KNVB-beker zijn voor de geelgroene brigade nou ook niet precies een successtory. In deze eeuw werd slechts driemaal de kwartfinale bereikt, terwijl de club viermaal al na de eerste ronde klaar was in de bekerstrijd. De beste kansen voor rust waren ook voor de thuisploeg, maar die wisten niet te scoren. Na rust kantelde de wedstrijd langzaam richting ADO Den Haag. In het Haagse Kwartiertje was het dan ook eindelijk raak, toen Thomas Verheijdt scoorde uit een voorzet van Cain Seedorf. Vlak voor tijd wist ook Evan Rottier te scoren na een mooie voorzet van Vicente Besuijen.

Moeilijk

Trainer Ruud Brood wist dat het op bezoek in Nijkerk moeilijk kon worden. In het seizoen 2019-2020 wist hij NAC Breda pas na verlengingen (0-1) langs Sparta Nijkerk te coachen. ADO Den Haag kon alleen maar verliezen van Sparta Nijkerk. Een grote overwinning is normaal, een 0-2 overwinning is te weinig en in het meest slechtste geval kun je eruit vliegen.

,,Dat klinkt heel raar, maar dat is wel zo. Daar hebben we vooraf ook met elkaar over gesproken. Wij wilden niet de verrassing van de eerste ronde worden. Die zijn overigens wel gevallen bij Spakenburg en DVS’33. Het is maar net hoe moeilijk je het jezelf wilt maken. Dat hebben wij voor rust wel gedaan en na rust hebben we het beter gedaan. Toen hebben we niet veel meer weggegeven. We hebben vaker de zijkanten gezocht na rust en daar viel uiteindelijk ook de 0-1 uit. Dan zie je dat we meer lucht krijgen, want we hadden bij rust ook zomaar 1-0 achter kunnen staan. Maar tegenwoordig in de beker zijn er geen grote uitslagen meer. Er zijn juist meer amateurclubs, die gaan stunten en dan juist tegen Keuken Kampioen Divisie-ploegen. We moeten voorkomen dat wij de schlemiel worden. Onze supporters zijn toch weer naar Nijkerk afgereisd en die waren in de rust terecht boos.’’

Sparta Nijkerk kreeg in veertig seconden eigenlijk een drietal 100% kansen om de score te openen.

,,Daar was ik des duivels over. Dat had niet met de kracht van de tegenstander te maken, maar met de concentratie van onze eigen spelers. In plaats van een kans te verijdelen, gaven we zomaar kansen weg. Daar was ik wel heel erg boos over. Ik heb in de rust aangegeven dat we de bal minder moesten brengen en meer moesten overspelen.’’

Ik had het idee dat het na de rust nog wel doorging met de ballen brengen in plaats van spelen. In hoeverre is dan die treffer bevrijdend?

,,Die 1-0 hielp ons enorm, want je weet dat Sparta Nijkerk dan alles of niets gaat spelen. Hierdoor komt er voor ons meer ruimte. Je zag wel dat we met het inbrengen van Kishna, meer creativiteit op het middenveld creëerden. Ik weet echter als geen ander welke extra druk er op onze jonge spelers komt te liggen met een bekerwedstrijd tegen een amateurclub. Je gaf het zelf al aan, je kunt alleen maar verliezen. Die jongens willen dan juist geen fouten maken, maar gaan daardoor juist forceren.’’

Je wisselt deze wedstrijd drie spelers op drie verschillende momenten, maar niet in de rust?

,,In de beker mogen we maar driemaal wisselen, dus dan maakt het niet uit op welk moment dit is. We moesten natuurlijk voor rust een wissel doorvoeren, omdat Amofa geblesseerd raakte. Met de wissel van Kishna wilde ik meer creativiteit op het veld brengen. Kishna ging op het middenveld spelen en dat was direct merkbaar. Hij bracht meer voorwaartse energie. Rottier maakt de 0-2 en dat was voor hem ook heel belangrijk.’’

De bottom-line is dat ADO Den Haag met 0-2 heeft gewonnen en door is.

,,We hebben ons tijdens de wedstrijd kunnen herstellen en we zijn door in de beker. We zitten straks weer in een kokertje en laten we nu maar hopen op een thuiswedstrijd tegen een behoorlijke tegenstander.’’