Gerard van Ruitenburg: ,,We hebben een zeer goede wedstrijd gespeeld’’

Na een drietal wedstrijden zonder winst, was het zaterdag eindelijk weer raak voor ADO Den Haag. Deze reeks begon met een 0-0 in Enschede tegen FC Twente/Heracles Academie O21 en werd dus ook weer verbroken tegen de Tukkers. ADO Den Haag speelde een zeer goede wedstrijd met een bliksemstart, waarin het al snel op een 2-0 voorsprong kwam. Minpunt aan Haagse zijde was dat de ruststand slechts 2-0 was, waar een 4-0 meer de verhoudingen had weergegeven.

Tekst: Glenn Duijzer

Na het duel sprak Haaglanden Voetbal met ADO Den Haag O21-coach Gerard van Ruitenburg (foto).

In de tweede helft werd het nog spannend, omdat je voor rust niet een grotere voorsprong neemt.

,,Het was niet nodig, maar ik vond wel dat we een zeer goede wedstrijd hebben gespeeld. Vooral de eerste helft was uitstekend, waarin we twee heel goede goals maken via Marius van Mil. Ik ben blij dat hij ook scoorde. Ik moet zeggen dat de manier, waarop en de intensiteit waarmee we gespeeld hebben, zeer goed was.’’

De bezoekers zijn misschien maar tweemaal over de middenlijn geweest, bij de aftrappen. Zo sterk speelden jullie.

,,Zo zou het er best uitgezien hebben. We hebben begin deze maand uit gespeeld tegen deze ploeg. Toen vond ik ze best goed compact spelen. In deze wedstrijd was het wat minder, maar dat kwam ook omdat wij vol op de aanval en met een hoge pressing speelden. Met name in het eerste kwartier. Dat hadden we vooraf ook zo afgesproken. Ik vond Nick Broekhuizen heel goed spelen en Emre Atas speelde ook top.’’

Is dit het voetbal dat je voor ogen hebt met een overdonderende start?

,,Zeker, maar doordat we de laatste drie wedstrijden niet hadden gewonnen, was er ook iets van onzekerheid binnen de groep ontstaan. Dat bleek ook in de voorbespreking. Dat hebben we wel in dat gesprek weg kunnen halen. Maar de manier waarop wij nu speelden, vooral bij balbezit tegenpartij, was heel goed.’’

Als je dan toch een minpuntje wilt noemen over die eerste helft, is het feit dat er slechts tweemaal werd gescoord.

,,Dat heb ik in de rust ook gezegd tegen de spelers. Je moet jezelf meer belonen voor je spel. Dat lukte niet, maar dat heeft ook deels te maken met een tegenstander. Er was irritatie in het veld, waardoor de sfeer ook niet beter werd. Maar na rust hebben we het goed uitgespeeld.’’

Je komt nog enigszins in de problemen door die 2-1.

,,We hebben het er de laatste tijd vaker over. Spelers die vanaf twintig meter op het doel schieten, kunnen steeds vaker een treffer worden. Ik geef de verdedigers ook altijd de opdracht mee om spelers niet van die afstand te laten schieten. Blok zijn speelbeen. Voor mijn backs ook altijd de voorzet eruit halen. Dan maak je het voor de verdediging alleen maar makkelijker. Ik kan het wel dertig zeggen, maar het moet ook wel een keer doordringen tot die gasten. Wees nou slim in dat soort momenten door te blokken of eerder op de bal verdedigen.’’

In de tweede helft lagen er genoeg mogelijkheden aan de linkerkant.

,,Dat klopt. Ik vond dat we daar te weinig gebruik van maakten. Dat was jammer, want daar lagen de mogelijkheden. Toen later in de wedstrijd El Karicha inviel, kreeg hij ook veel ruimte. Toen ging FC Twente achterin één op één spelen. Alleen belonen we ons daar ook niet, want we kregen drie, vier mogelijkheden. Maar dan willen ze het te mooi doen. Neem die bal aan en wacht op een reactie van de keeper en schiet dan die bal erin. Maar dat zijn allemaal leermomenten.’’

Ach, beter een leermoment tijdens een 3-1 overwinning dan tijdens een 2-1 nederlaag. Uiteindelijk is de 3-1 overwinning verdiend.

,,Dat is zeker zo, dat gaf mijn collega van FC Twente bij het veld verlaten ook al toe. Hij zei dat ze een uurtje achter ons aan hebben gelopen en een half uurtje mee hebben mogen doen. Die nummer zeven was veruit hun beste speler en zorgde bij balbezit ook voor de meeste dreiging. Hij scoorde ook hun treffer.’’

Lekkere opsteker voor jullie team en de club?

,,Dat is zeker zo. Als ik de overige uitslagen heb gehoord van de bovenbouw, dan heeft maar één team niet gewonnen en de rest allemaal wel. Daar ben ik blij mee en het is zeker voor de club en opleiding een enorme opsteker. Voor ons team een fijne overwinning. We willen graag bij de bovenste drie eindigen en daarom was deze wedstrijd zo van belang. Volgende week hebben we de koploper, Almere City uit. Ik ben nog steeds van mening dat we daar ook mogelijkheden hebben. Die hadden we thuis ook meer, maar die lieten we toen liggen. Het kan een interessante wedstrijd worden in Almere.’’