Uniek multifunctioneel kunstgras in Hoek van Holland voor ronde en ovale ballen

|||||||||||||

Hoek van Holland telt dan maar ongeveer 10.000 inwoners, over de sportvoorzieningen hoeven de inwoners van de deelgemeente van Rotterdam niet te klagen. Aan de rand van het dorp ligt het sportpark aan de Rondgang, waarbinnen loopafstand vier buitensportsportverenigingen een accommodatie hebben.

Tekst: Cees van der Pol

Jeu de Boulesclub Markeer (met binnen- en buitenbanen), Tennisvereniging VT De Hoek (11 banen), voetbalvereniging HVC’10 (vier velden waaronder twee natuurgrasvelden) en Rugbyclub De Hookers.

Rugby groeit

Rugbyclub The Hookers (opgericht in 1974) heeft na de verplaatsing vanwege de woningbouw in de nieuwe wijk L’ Avenue in 2010 maar één speelveld teruggekregen. The Hookers speelt in de landelijke eredivisie met wisselend succes. Vanwege de groei van het aantal jeugdleden diende de club vanwege het ruimtegebrek al vijf jaar geleden een verzoek in bij de Gemeente Rotterdam om er een extra rugbyveld bij te krijgen. Het huidige natuurgrasveld wordt te intensief gebruikt, waardoor de kwaliteit gedurende het seizoen sterk achteruitgaat.

Historie

Destijds pleitte de toenmalige wethouder Visser(D’66) voor een gedeeld veld, dat wil zeggen dat de voetbal- en de rugbyclub een veld zouden delen. Dat zagen de clubs toen niet zitten. Volgens HVC’10 werden de huidige vier voetbalvelden al zeer intensief gebruikt. Bovendien levert het voorstel voor The Hookers minder ruimte op om te groeien dan wanneer er een extra veld zou kunnen worden aangelegd. Dat zou ter plekke zeker mogelijk zijn, wanneer één van de voetbalvelden zou worden gedraaid.

In Rotterdam leek de nieuwe CDA-wethouder De Langen met het verzoek van de clubs akkoord te gaan om een extra veld aan te leggen. Maar de Provincie Zuid-Holland gooide roet in het eten. Vanwege de klimaatmaatregelen en de stikstofproblematiek werd geen vergunning verleend. De clubs moesten opnieuw met de Gemeente om de tafel.

Er kwam een nieuw (of liever oud) voorstel naar voren. Beide sportclubs gingen uiteindelijk akkoord met het oude idee om een natuurgrasveld van HVC’10 om te bouwen tot een multifunctioneel kunstgrasveld, waar beide veldsporten op beoefend kunnen worden. HVC’10 leverde dus feitelijk gezien een half veld in en The Hookers kreeg er een half veld bij. Nu zweren rugbyers bij natuurgras, maar volgens deskundigen is het goed mogelijk een dusdanig veld te kunnen neerleggen waarop rugby ook mogelijk is.

HVC’10 sleepte als compensatie een nieuw aangelegde verlichting op het eerste (natuur)grasveld en nieuwe Ledverlichting op de andere drie velden. De ombouw van het veld werd op 1 september van dit jaar gestart. Dat was voor HVC’10 een lastige logistieke kwestie van passen en meten om alle voetbalwedstrijden op drie speelvelden gerealiseerd te krijgen. In pakweg twee maanden werd het ingrijpende karwei geklaard.

Opening

Afgelopen zaterdag werd het nieuwe multifunctionele kunstgrasveld officieel geopend door de derde Rotterdamse wethouder (CDA’er Christine Eskes) die bij het hele proces in beeld is geweest. Eskes is slechts één maand in functie na het plotselinge vertrek van wethouder De Langen.

Onder haar toeziende oog werd de samenwerkingsovereenkomst door Arjen van de Lugt (voorzitter HVC’10) en Jan van Burg (president The Hookers) getekend. Van Burg zei glimlachend dat er behalve de ballen en de doelen toch nog andere verschillen waren: ,,Rugby is een ruige sport voor gentleman, voetbal is vaak voor hooligans.  En ook: respect voor de scheidsrechter, daar kunnen de voetballers nog wat van leren. Die is namelijk bij rugby heilig.”

Niet ideaal, wel uniek

In de gelegenheidstoespraakjes klonk wel door dat beide verenigingen de situatie niet ideaal achten, maar dat de samenwerking tijdens het hele proces uniek was. Er zijn weinig voorbeelden in Nederland te vinden waar rugby en voetbal samen spelen op één complex. Dat werd ook benadrukt door de nieuwbakken Rotterdamse wethouder. De beide accommodaties zijn via een bospaadje van ongeveer honderd meter aan elkaar verbonden.

De aanvoerders van het eerste team, Michael van den Bos (HVC’10) en Kevin Lenssen (The Hookers) schoten symbolisch vanaf de middellijn een bal op en over het doel. Daarna speelden twee mini-teams een halve wedstrijd voetbal en een halve wedstrijd rugby. Even wennen voor de voetballertjes, want schieten met een ovalen bal is heel wat ingewikkelder dan met een ronde. In principe eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Praktijk

Dinsdag en donderdag trainen de voetballers, de rest van de week mogen de rugbyers van het veld gebruik maken. Op zaterdagochtend speelt eerst The Hookers een competitiewedstrijd, op zaterdagmiddag de voetballers. Bij verandering van sport moeten natuurlijk wel steeds de twee typen doelpalen gewisseld worden. Dat systeem leverde de eerste keer nogal wat moeilijkheden op. Daar zal nog eens naar gekeken moeten worden.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder