Robbert Dingshoff en Arlette Holt (Quick Steps): ,,Elk individu telt”

|

Wie een beetje thuis is in de Haagse voetbalsport zegt bij het horen van de Nijkerklaan: Quick Steps! Bijna 87 jaar is het de plek waar op twee velden, midden tussen de huizen van de wijk Rustenburg-Oostbroek, Quick Steps haar thuishonk heeft.

Tekst: Jan Raateland

Voor vele Haagse voetbalbestuurders is Quick Steps ook de vereniging van Bing Kappenburg. Vanaf mei 1981 tot 2016 was hij voorzitter van ‘zijn’ Quick Steps. Misschien wel de langst zittende voorzitter van een voetbalvereniging in Nederland…, wie zal het zeggen?

Tijdens de Algemene Ledenvergadering in januari 2017 kon hij zijn functie, samen met een viertal andere bestuursleden, waaronder Jan Vessies en Joop Langerak, overdragen aan een geheel nieuw dagelijks bestuur.

Raadpleging

Aan deze bestuurswisseling ging een uitgebreide raadpleging en veel gesprekken vooraf. Uit een groep van twaalf méér dan alleen betrokken Quick Steps leden en/of ouders, werd een groep geformeerd van vijf leden die de verantwoordelijkheid op zich nam om gezamenlijk het nieuwe dagelijks bestuur te gaan vormen. Dat waren: Robbert Dingshoff, Arlette Holt, Demis Donders, Raymond Oppers en Roy Vijverberg.

Op een regenachtige, herfstige trainingsavond een gesprek met Robbert Dingshoff (foto) en Arlette Holt in de bestuurskamer van Quick Steps.

Hoe staat de club ervoor?

,,Goed!” Is het tweestemmige antwoord van beiden. ,,Quick Steps staat er goed voor! Het aantal leden van 350 is de afgelopen vier jaar nagenoeg gelijk gebleven. Bij de senioren zijn er twee vriendenelftallen bijgekomen: de meeste daarvan zijn oud-jeugdleden die elkaar weer bij Quick Steps in een vriendenteam hebben gevonden, daar zij wij best blij mee.”

Wennen

,,Vier jaar geleden was het als jong en nieuw bestuur wel even wennen. Wanneer we nu terugkijken kunnen we vaststellen dat wat wij van plan waren, best aardig gelukt is. In het begin deden wij alles samen. Na een jaar had ieder zijn eigen plek, specialiteit gevonden, zeg maar datgene waar je kwaliteiten lagen. Waar dat niet of minder het geval was, waren we aanvullend op elkaar door het delen van kennis en ervaring.”

Dingshoff: ,,We merkten wel dat we moesten sturen, besturen, logisch maar toch. Daarnaast stonden we de commissies met raad en daad bij en hadden oog voor het erbij betrekken van jonge commissieleden. Met z’n vijven kunnen we het goed met elkaar vinden, we zijn ook vrienden van elkaar geworden. Natuurlijk waren er in de afgelopen vier jaar wel eens wat moeilijkheden en problemen; in een open gesprek met elkaar konden wij die iedere keer weer overwinnen.”

Iedereen telt

,,Toen wij als nieuwe groep, als nieuw bestuur startten, was het wel zo prettig dat een grote groep trouwe Quick Steps leden tegen ons zeiden: ‘Wij gaan jullie helpen!’ Die hulp en die steun hebben wij ook echt nodig gehad. Dit is dan ook de missie van waaruit wij ons werk als bestuur hebben uitgevoerd: Bij Quick Steps telt iedereen en is iedereen belangrijk.”

,,Dit geldt uiteraard ook voor de grootste en de langst functionerende vrijwilliger van Quick Steps: André Bellekom. In de vier jaar dat wij nu actief zijn, is het ons nog meer opgevallen wat voor taken en rollen André binnen onze club uitvoert: Enorm! Dit willen wij dan ook zeker niet onbenoemd laten.”

Waardering vrijwilligers

,,Als bestuur geven wij aan die missie ook invulling door, als voorbeeld, rond de Kerst en Oud en Nieuw, bij onze vrijwilligers thuis langs te gaan voor het overhandigen van een kerstpresentje, als dank voor de door hen getoonde inzet voor hun club. Dit hoort bij onze Quick Steps-cultuur.”

Arlette Holt vult aan: ,,Een andere blijk van waardering die wij voor de inzet van onze vrijwilligers hebben gevonden is de ‘Vrijwilliger van de maand’. Het is een vast gegeven geworden binnen onze club.” Dinsghoff: “Eén van mijn ervaringen als bestuurslid, die ik nu ook binnen mijn werkomgeving toepas, is hoe om te gaan met de vrijwilligers, hoe je ze moet benaderen; daarbij ervaarde ik dat ‘ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is’: Quick Steps beschikt over veel verschillende ‘zangvogels’ die stuk voor stuk hun vleugels goed gebruiken.”

Arlette Holt: ,,De barbezetting was een probleem vanwege tekort aan vrijwilligers. Met de bijdrage die leden nu betalen boven op hun contributie hebben we een aantal studenten gevonden, dat tegen een kleine vergoeding het team aanvult en dat werkt heel goed!”

Financieel gezond

Met eenzelfde aantal leden, vaste kosten en aanvullende sponsorinkomsten is er op financieel gebied niet veel veranderd. Robbert Dingshoff: ,,We zijn financieel gezond, waarbij opgemerkt mag worden dat wij de coronatijd goed zijn doorgekomen. Dat kwam mede door een door een paar spelers spontaan opgezette Crowdfundingsactie, die onze club € 5.000 opleverde. Verder een goed opzette actie voor nieuwe reclameborden, met voornamelijk kleine ondernemers uit de omgeving van de Dierenselaan en het ‘Vriendenbord’ hebben ervoor gezorgd dat de penningsmeester kon beschikken over extra financiële middelen.”

Een deel van die inkomsten werd besteed aan achterstallig onderhoud van toiletten, kleedkamers en de vervanging van de pui van het clubgebouw. Ook werd er een ondergrondse – milieuvriendelijke – container geplaatst.  Met dank aan de sponsor Johan Bakker, kon er een nieuwe keuken worden geïnstalleerd.

Verenigingsleven

Naast het belangrijkste, het voetbal, zorgen de verschillende activiteiten ervoor dat bij Quick Steps sprake is van een bloeiend clubleven. De jaarlijkse Après Ski-feestavond en het oliebollen & appelflappen-toernooi zijn daar klinkende voorbeelden van. Dingshoff: ,,Iedere vijf jaar houden wij voor de oud-leden een reünie. Wij nodigen deze oud-leden dan uit voor een borrel annex feestavond. Voor de ereleden organiseren wij een lunch. Het vast blijven houden aan waarden en tradities is zeker iets wat bij Quick Steps hoort. Een mooi voorbeeld daarvan was een bezoek in 2018 met een delegatie van het Dagelijks Bestuur aan het oudste lid van Quick Steps, Jan van Haastrecht. Dat daarvoor een rit naar Den Bosch moest worden gemaakt, was geen probleem. Een paar maanden na dit bezoek overleed hij, wat het bezoek achteraf nog meer betekenis gaf.”

Afscheid

Afscheid nemen…. dat moest Quick Steps op 5 juni 2020 ook van Erevoorzitter Bing Kappenburg. Een gevoelig verlies voor heel Quick Steps. Een markering voor deze zo voor de club bijzonder betekenisvolle man, werd gevonden in een jaarlijks terugkerend IM Bing Kappenburg toernooi, dat in augustus 2021 voor het eerst werd gehouden.

Maatschappelijk

Het huidige bestuur heeft bewust ingezet op een goed contact met de wijk. Zo was er al een samenwerking met Kinderopvang 2 samen. Die samenwerking is omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Tijdens de coronaperiode heeft de club de poort opengesteld voor leden en vriendjes. Voor de ouderen uit de wijk is er wekelijks een soos. ,,In de samenstelling van onze materiaalcommissie proberen we bewust aan te sturen op deelname van ouderen uit de wijk, die we daarmee uit hun isolement, hun eenzaamheid willen halen.”

Toekomst

Samen met de drie andere DB-leden zijn Robbert Dingshoff en Arlette Holt het afgelopen half jaar bezig geweest met het vinden van opvolgers van hun bestuursfunctie. Roy Vijverberg, Arlette en Robbert gaan hun functies in de volgende ALV overdragen aan een aantal zeer betrokken leden van Quick Steps. Voor de continuïteit hebben Demis Donders en Raymond Oppers laten weten nog een periode door te gaan.

Robbert Dinsghoff en Arlette Holt over de nieuwe bestuursleden: ,,We zijn heel blij dat we er in geslaagd zijn om goede mensen, die beschikken over de nodige kwaliteiten, voor het nieuwe bestuur te vinden. De basis hiervoor hebben we gelegd tijdens een ALV, waarin we de leden met een leeg groot vel papier hebben geconfronteerd, met daarop de vragen: ‘Denk mee!’ ‘Wat moet er bereikt zijn?’

Inwerken

Dit verenigingsjaar staat in het teken van inwerken en overdragen. Dingshoff: ,,Wanneer wij definitief stoppen, willen wij afscheid nemen tijdens een groot feest, geheel in onze verenigingstraditie: We vieren alles!”

Dit artikel is geschreven door Jan Raateland van de stichting ONS (www.stichtingons.nl). Samen met Ryan Spencer heeft hij Quick Steps in 2016 geholpen bij het opnieuw opzetten van de organisatie het vinden van nieuwe bestuursleden en het formeren van een nieuw bestuur.   

 

 

Lees verder