Zaterdag 2C: HVC’10 boekt verdiend derde zege op rij

Ook trainer Hein van Heek van RCL vond uiteindelijk dat HVC’10 verdiend had gewonnen, maar hij zei er meteen achteraan dat scheidsrechter Thomas Groenendijk uit Middelharnis met twee slecht uitgevallen beslissingen de wedstrijd niet had doen kantelen. Zijn emotionele reactie op de scheids tijdens de wedstrijd leverde hem (terecht) geel op.

Tekst: Cees van der Pol

Na het laatste fluitsignaal stevende hij op Groenendijk af, die misschien bang voor een mogelijk gevolg eerst niet met hem wilde praten. Van Heek na afloop: ,,Nee hoor, die emoties was ik alweer de baas. Ik ging naar hem toe, omdat ik vond dat hij goed gefloten had, maar ja die strafschop. Die had hij wel moeten geven.”

Mogelijke strafschop

Van Heek doelde op de overtreding van Glenn Boon in het strafschopgebied die de doorgebroken spits Sieb Rutgers neerhaalde. Alle vrienden, maar ook wel de meeste vijanden zagen er wel een penalty in en mogelijk een gele/rode kaart voor Boon. Groenendijk wuifde echter meteen het appelleren weg, maar HVC’10 kwam toen goed weg in een slotfase, waarin RCL eindelijk uit haar schulp kwam. Er was na het incident daarna nog een kwartier te spelen en een minuut later knalde Sieb Rutgers na een voorzet van de ineens herrezen Jake van Heusden de bal op de verre paal, die daarna in handen van Rowdy Janssen stuiterde. Van Heusden: ,,Ik kreeg in die fase ineens veel ruimte van mijn tegenstander (Boogaards) en ik werd steeds goed gelanceerd. Jammer dat we niet echt konden profiteren van de kansen die het opleverde.”

Fluitend

Dat de Hoekse club het zover liet komen, was erg jammer, want vooral in de eerste helft was HVC’10 heer en meester op het tweede veld (kunstgras) van de Leiderdorpers. Spelers als Reurink en Slutskyy (beiden weer genoeg hersteld voor een basisplaats) dartelden met Badr ben Mohammed en Mitchell Bouwhuis heerlijk in de richting van doelman Rodney Beij. De vier genoemde spelers voelden zich thuis op het kunstgras als  Koi Karpers in een verwarmde sauna. Nu was er geen sauna, maar alleen een koud dompelbad, maar de vier zijn ook koele kikkers.

In de tiende minuut kreeg Slutskyy al de eerste grote kans, maar hij schoot net naast en drie minuten later tikte Jorno Reurink een gave voorzet van Dave Kram op de paal. Weer twee minuten later werd Badr ben Mohammed neergehaald door Jesper van Overloop, maar ook toen kwam er geen strafschop.

Raak

Een Hoeks doelpunt kon niet uitblijven en het was logisch dat uitblinker Slutskyy (foto) die zou maken. Eerst miste hij nog een voorzet van weer Dave Kram, maar een minuut of twee later nam hij een verre pass van Glenn Boon goed aan, legde met een schijnbeweging Rodney Beij in de luren en knalde hoog in het nylon: 0-1. Hij brak twee minuten later weer door en als hij was gaan liggen toen hij werd aangetikt door Jesper van Overloop, was een strafschop onvermijdelijk geweest. Nu bereikte hij struikelend slechts Michel de la Mar die bijna zijn doelman verraste met een onorthodoxe trap over zijn eigen doel.

Rekenwet

De eerste rekenwet van Bartjens zegt dat je in de problemen kan komen als je veel kansen blijft missen. De tegenpartij krijgt altijd minstens één doelrijpe mogelijkheid in een wedstrijd. Die kwam inderdaad een paar minuten voor rust, toen de op rechts doorgebroken Jake van Heusden de bal panklaar legde op Sieb Rutgers die echter hopeloos naast schoot. Dan had het gewoon 1-1 gestaan, waar HVC’10 eigenlijk met 0-3 had moeten voorstaan. Rowdy Janssen was de meest verkleumde speler op het veld.

Duur

Het kwam de thuisclub duur te staan, want bijna vanaf de aftrap scoorde HVC’10 voor de tweede keer. Een verre bal van Bouwhuis bereikte weer Slutskyy, die misschien had kunnen scoren. Maar de slecht weggewerkte bal kwam voor de voeten van Dave Kram die hard uithaalde: 0-2. Kram kreeg weer eens een basisplaats, omdat Sil van Ooijen niet vanaf het begin kon starten. Met zijn snelheid stichtte hij voortdurend gevaar.

Slordigheid

Maar met 0-2 sloop ook de slordigheid weer in het spel van HVC’10. Vooral Jorno Reurink ergerde zich eraan: ,,Ik kreeg geen normale bal meer aangespeeld; we hadden deze ploeg echt overhoop moeten voetballen. We verloren toch weer even de controle. We hadden moeten blijven combineren. Daar hadden ze toch ook voor de rust geen grip op ons.”

RCL begon uit wanhoop alles of niets te spelen. Van Heek wisselde rechtsback Mitchell De Kroon in voor aanvaller Stefan Bons en plotseling ging de thuisclub erin geloven. Eerst liep Sieb Rutgers nog tegen een gele kaart aan na een forse overtreding op Kay van den Bos. Maar in de 68e minuut scoorde hij wel een doelpunt, al had Groenendijk daarvóor al gevaarlijk spel geconstateerd. Dat feit bracht al reuring op de bank van de Leiderdorpers, maar de daarna niet gegeven strafschop was Hein van Heek even te veel.

,,HVC’10  na UVS de beste ploeg”

Ver vanaf het rumoer zei Van Heek, dus dat de Hoekse club op basis van de eerste helft verdiend hadden gewonnen. ,,Ik vind HVC’10 eigenlijk de op één na beste club in de afdeling. Alleen UVS steekt er met kop en schouders bovenuit. Verder vond ik het een sportieve wedstrijd. Echt gemene overtredingenwaren heb ik niet gezien. Het was meer het gegil van het ‘slachtoffer’ dat het soms erger maakte dan het was. ”

Piet Boon kon het compliment glimlachend in zijn zak steken. ,,We hebben gedisciplineerd gespeeld. Ook wij hadden voor rust een strafschop kunnen krijgen. We hameren er in de staf de laatste tijd erop dat we onze mond houden als er iets tegenzit. Respect voor de scheids. Op de lange duur win je ermee. Ik ben blij met het resultaat: drie overwinningen op rij en met de beker erbij zelfs vier.”

Competitie stilleggen

Zowel Van Heek als Boon vinden dat de competitie moet worden stilgelegd, als je niet meer na 17.00 uur mag trainen. Ook al houdt dat in dat de winter(stop) dan meteen vroeg invalt. Voor HVC’10 zou het jammer zijn, want de flow van de beker en het begin van de competitie is duidelijk terug en de stemming in de kleedkamer na afloop opperbest. Boon kan tegenwoordig op zijn middenveld een ruime keus maken. Nu waren Daniël Storm (vakantie op de Antillen) en Thomas van der Bogt (onverwachte blessure) afwezig, maar dat kon moeiteloos worden opgevangen door bijvoorbeeld Jorn Groothuizen en Badr ben Mohammed, die beiden een vaste plaats in de basis lijken te hebben verdiend. En altijd heerst Michael van den Bos als geen ander in het centrum, van de verdediging, nu broer Jeffrey met onmiddellijke ingang is gestopt met voetballen. Als de competitie wel doorgaat, ontvangt HVC’10 de volgende Leidse tegenstander, DoCoS.