Barbara Lorsheyd: ,,Niets mooiers dan in je eigen stad debuteren in Oranje”

|||||

In augustus 2007 stond de Haagse Barbara Lorsheyd tijdens de eerste oefenwedstrijden van de ADO Den Haag Vrouwen al in het Haagse doel. Afgelopen vrijdagavond, op 21 januari 2022, verdedigde Lorsheyd voor de 251e maal het Haagse doel. 219 daarvan waren competitie-, beker- of Europese wedstrijden.

Tekst: Glenn Duijzer           |      Foto’s: Eric de Wit

Hiermee is de 30-jarige keepster de absolute recordhoudster van ADO Den Haag Vrouwen. Hiermee wordt het seizoen 2021-2022 toch al bijzonder. Op 29 november 2021 maakte Lorsheyd haar debuut als Oranjeleeuwin. Dat debuut vond ook nog eens plaats in haar eigen Cars Jeans Stadion tegen Japan. Tijdens deze wedstrijd hield de Haagse doelvrouw ook de nul.

De nederlaag tegen PEC Zwolle (0-2) was vrijdagavond dan ook wel een domper op de wedstrijd. Hiermee is de achterstand op de nummer vier, Feyenoord, opgelopen tot acht punten. De Rotterdammers hebben ook nog een wedstrijd minder gespeeld.

Afgelopen seizoen werd de bekerfinale in Almere van PSV Eindhoven verloren. Willen de Haagse vrouwen deze prestatie dit seizoen weer evenaren, dan moet er komende zaterdag in Zeist afgerekend worden met SV Saestum. De aftrap is al om 13.00 uur. Haaglanden Voetbal sprak na het duel tegen PEC Zwolle met jubilaris Barbara Lorsheyd.

Het is niet het feestje geworden, zoals jullie vooraf hadden gehoopt.

,,Dat zat helaas niet mee. We willen iedere wedstrijd winnen, maar we weten ook dat we er iedere wedstrijd keihard voor moeten knokken. Als we dan steekjes laten vallen, dan weet je ook dat we een moeilijke wedstrijd gaan krijgen.’’

Jullie trainer heeft in de winterstop aangegeven dat jullie een aanval zouden doen op de vierde plaats van de competitie. Dan is dit resultaat wel een domper.

,,We hadden tegen PEC Zwolle een gat kunnen slaan met de plekken onder ons. En de aansluiting kunnen behouden met die vierde plaats. Dan weten wij ook dat we top moeten zijn om dat voor elkaar te krijgen. Dat was helaas niet het geval.’’

Illustratief is dan misschien wel de openingstreffer.

,,Dat is een breedtepass, die niet goed was. Ik wilde doorstappen, maar gleed weg. Daarom kon ik er ook niet bij. Maar we geven die bal gewoon knullig weg. Dat is niet goed.’’

Voor rust valt ook nog die 0-2. Dan heb je nog 45 minuten om je te herstellen, of was die tijd te kort?

,,Ik vind dat we het na rust wel goed hebben opgepakt en keihard geknokt. Je ziet ook dat wij veel meer aan voetballen toe kwamen. Maar we hebben de wedstrijd verloren in de eerste helft. Daar kwamen we te kort of hebben we ons tekort gedaan.’’

Waar zijn jullie dan tekortgekomen?

,,Ik denk dat we op alle fronten tekort kwamen. Voetballend wisten we de rust niet te bewaren. Het lukte niet om de bal lang in de ploeg te houden. En we verliezen ook nog eens de duels. Dan loop je achter de feiten aan.’’

De kans was die kopbal op de paal door Van Belen.

,,Dat was de kans. Bij een 0-2 achterstand weet je dat deze kansen erin moeten gaan, wil je nog iets forceren in de wedstrijd. Toen die bal op de paal eindigde, werd het wel duidelijk dat we achter de feiten aan zouden blijven lopen.’’

Door dit resultaat wordt de achterstand op de nummer vier ineens acht punten. Daarmee wordt de bekerwedstrijd tegen Saestum ineens wel belangrijker.

,,Een bekerwedstrijd is altijd een wedstrijd op zich. Het maakt niet uit tegen wie je speelt. Elke wedstrijd is een finale en je weet dat je alles moet geven voor een goed resultaat. Ik denk dat we een goede naam hebben in de beker met diverse finales en halve finales. We moeten met het gehele team direct scherp zijn en de kansen benutten.’’

Maar op persoonlijk vlak, ben je trots op het jubileum?

,,Natuurlijk, ondanks het resultaat van de wedstrijd.’’

Je bent nu 30 jaar, maar voor een keepster maakt dat niet echt uit. Wanneer neem je het besluit om door te gaan of te stoppen?

,,Wie weet worden het wel 300 wedstrijden. Maar ik ga nu per seizoen kijken of ik nog verder ga.’’

Wat zijn de criteria om te stoppen of door te gaan? Blessures of plezier?

,,Pijntjes zijn er altijd in topsport. Het gaat er alleen om of je het vol kan houden. Maar het plezier is wel het belangrijkste. Plezier en of het lichaam het nog vol houdt. Je moet toch iedere wedstrijd weer 200% geven.’’

Eerder dit seizoen heb je ook je debuut in eigen stadion gemaakt in Oranje en de nul gehouden.

,,Dat is voor een keepster natuurlijk extra mooi. Dat geeft je een fijn gevoel. Ongeacht hoe de wedstrijd verder verlopen is. Dat gaf mij wel veel vertrouwen. Het was jammer dat er geen publiek bij mocht zijn bij mijn debuut in mijn eigen stadion en mijn eigen stad. Zelfs mijn eigen familie was er niet bij, die heeft de wedstrijd op tv zitten kijken.’’

Eigen stad, eigen stadion, eigen veld, zat je ook in de eigen kleedkamer?

,,Ja, alleen niet op mijn eigen plekje. De kleren waren al opgehangen toen we binnenkwamen. De materiaalman gaf ook aan dat hij niet wist waar ik normaal zat. Maar ik hecht gelukkig niet zo aan mijn eigen plek.’’